Ψυγείο: Τα καλύτερα tips για σωστό καθάρισμα κι αποθήκευση των τροφίμων!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όλα σε τάξη, καθαρά και νοικοκυρεμένα, χωρίς μυρωδιές και δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Θερμοκρασία

Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά γιατί αξίζει να θυμόμαστε πως κάποια τρόφιμα διατηρούνται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες κι επίπεδα υγρασίας. Τα βακτήρια ξεκινούν να τριπλασιάζονται από τους 4οC και πάνω και παγώνουν στους 0 οC, οπότε καλό είναι να διατηρούμε τη θερμοκρασία σταθερά στους 4 βαθμούς, ή ακόμη καλύτερα στους 2,7, για να καθυστερήσουμε την ανάπτυξή τους. Εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε να διατηρούμε αυτήν τη θερμοκρασία σταθερή και να μην ξεχνάμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή με τις ώρες, ή να την ανοιγοκλείνουμε αλόγιστα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει ζέστη.

 

 

Σωστή αποθήκευση

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να γεμίζουμε υπερβολικά το ψυγείο. Αντιθέτως, πρέπει ν’ αφήνουμε κενά ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα από τ’ αποθηκευμένα τρόφιμα για να δημιουργεί ενιαία θερμοκρασία. Tο απότομο γέμισμα του ψυγείου δεν κάνει καθόλου καλό στα τρόφιμα.

 

Λαχανικά και φρούτα

Στο κάτω μέρος του ψυγείου, εκεί που η υγρασία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Καλό είναι ν’ αφαιρούμε τα πλαστικά περιτυλίγματα, αν υπάρχουν και να τα πλένουμε, πριν τα τακτοποιήσουμε. Προσοχή: λαχανικά που έχουν έρθει σ’ άμεση επαφή με το χώμα (κρεμμυδάκια, πράσα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια κλπ.) τα κλείνουμε σε σακούλες και δεν τα τοποθετούμε χύμα γύρω απ’ άλλα τρόφιμα. Τις σαλάτες μετά το πλύσιμο τις διατηρούμε σε δοχεία ανάμεσα σ’ απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τις κρατήσει φρέσκες και τραγανές. Τα φρέσκα μυρωδικά καλό είναι να είναι τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και τοποθετημένα σε σακουλίτσες ψυγείου.

 

Ωμό κρέας και θαλασσινά

Τα τοποθετούμε στο κάτω-κάτω ράφι για να μην στάξουν.

 

Γαλακτοκομικά κι αλλαντικά

Κάτω και πίσω, στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου επειδή χαλάνε πιο εύκολα. Τα τυριά τα φυλάμε το καθένα ξεχωριστά σε σκεύη που κλείνουν αεροστεγώς.

 

Φαγητά που περισσεύουν

Στα μεσαία ράφια έως και τέσσερις ημέρες κλεισμένα σε κατάλληλα σκεύη που κλείνουν αεροστεγώς. Μια καλή ιδέα είναι να βάζουμε ετικέτες με το περιεχόμενο και την ημερομηνία αποθήκευσής τους.

 

Ψωμί

Στα μεσαία ράφια κλεισμένο σε σακούλα, ή στη συσκευασία του.

 

Χυμοί, μπίρες, αυγά, αναψυκτικά, τουρσιά και γενικώς προϊόντα με συντηρητικά

Στα ράφια της πόρτας του ψυγείου γιατί αντέχουν καλύτερα τις διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

 

Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα

Δεν έχουν θέση στο ψυγείο μας.

 

 

Μερικές συμβουλές ακόμα…

  • Δεν τοποθετούμε ποτέ καυτό φαγητό στο ψυγείο γιατί θα ρίξει τη θερμοκρασία του βάζοντας σε κίνδυνο τα υπόλοιπα τρόφιμα. Περιμένουμε πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Τα διαφανή σκεύη αποθήκευσης μας βοηθούν να βλέπουμε ποια φαγητά έχουν απομείνει ώστε να τα καταναλώσουμε νωρίτερα και να πετάμε λιγότερο φαγητό.
  • Πριν ετοιμάσουμε την επόμενη λίστα για τα ψώνια ρίχνουμε μια ματιά στο ψυγείο και το τακτοποιούμε ξανά, φέρνοντας λίγο πιο μπροστά τα πιο παλιά τρόφιμα που «κρύβονται» στο πίσω μέρος του κι είναι κλεισμένα σε σακούλες.

 

Καθάρισμα ψυγείου

Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το εσωτερικό του τακτικά, αδειάζοντας και πλένοντας την πόρτα, τα συρτάρια και τα ράφια του.

 

Τι θα χρειαστούμε

  • Σφουγγάρι κουζίνας
  • Απολυμαντικό σπρέι πολλαπλών χρήσεων
  • Υγρό πιάτων
  • Πετσέτες κουζίνας
  • Χαρτί κουζίνας
  • Παλιά οδοντόβουρτσα (προαιρετικά)
  • Απορροφητική πετσέτα με μικροΐνες (προαιρετικά)

 

Πώς το καθαρίζουμε

  1. Αδειάζουμε το ψυγείο, ελέγχουμε όλα τα τρόφιμα, πετάμε, ή ανακυκλώνουμε τα ληγμένα και χαλασμένα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα κατά ομάδες στον πάγκο για να τα τακτοποιήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία.
  2. Βγάζουμε ράφια, συρτάρια κι οτιδήποτε αφαιρείται εύκολα από το εσωτερικό του για να πλυθούν.
  3. Πλένουμε στο νεροχύτη, ή στην μπανιέρα τα ράφια και τα συρτάρια σε ζεστό νερό και με σαπούνι πιάτων. Ξεπλένουμε κι αφήνουμε να στεγνώσουν.
  4. Καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψυγείου: Ψεκάζουμε τοιχώματα, ράφια που δεν έχουν αφαιρεθεί και το λάστιχο που βρίσκεται στο σημείο που κλείνει η πόρτα μ’ απολυμαντικό σπρέι πολλαπλών χρήσεων. Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, ή μαλακό πανί. Τρίβουμε με τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού τυχόν λεκέδες που έχουν στεγνώσει και με μια παλιά οδοντόβουρτσα τα πιο δύσκολα σημεία. Εναλλακτικά φτιάχνουμε ένα διάλυμα από νερό, ξύδι και σόδα, βουτάμε μέσα ένα μαλακό πανάκι και περνάμε όλες τις επιφάνειες που θέλουμε. Στο τέλος σκουπίζουμε τις επιφάνειες μ’ ένα στεγνό πανί.
  5. Ξαναβάζουμε μέσα τα στεγνά -πλέον- ράφια και συρτάρια. Αν χρειαστεί τα σκουπίζουμε με πανί, γιατί αν είναι ακόμη υγρά θα δημιουργήσουν υγρασία στο εσωτερικό του ψυγείου.
  6. Περνάμε τα βαζάκια, τα μπουκάλια και τα σκεύη με μια βρεγμένη πετσέτα κουζίνας, ή μ’ ένα πανάκι με μικροΐνες πριν τα ξαναβάλουμε στο ψυγείο, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν έχουν μείνει πάνω τους υπολείμματα τροφών, ή σημεία που κολλάνε.
  7. Καθαρίζουμε το εξωτερικό του ψυγείουΠερνάμε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες με μαλακό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα σαπουνόνερου, ή διάλυμα ξυδιού και σόδας και καλά στυμένο. Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, ή στεγνή πετσέτα.

 

 

Tips:

  • Εκτός από το γενικό καθάρισμα υπάρχει και το τοπικό, όταν προκύπτει ανάγκη. Δεν ψεκάζουμε ποτέ απορρυπαντικό απευθείας στις εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου όταν έχει μέσα τρόφιμα.
  • Για να καθαρίσουμε τοπικά, εφαρμόζουμε μια μικρή ποσότητα καθαριστικού σε μαλακό πανί, περνάμε τις επιφάνειες και στη συνέχεια σκουπίζουμε μ’ ένα βρεγμένο πανί. Για επίμονους λεκέδες, χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Βουτάμε ένα μαλακό πανί στο ζεστό νερό, το πασπαλίζουμε με σόδα και την απλώνουμε στα σημεία που θέλουμε. Τρίβουμε και σκουπίζουμε.
  • Για δακτυλικά αποτυπώματα και λεκέδες ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο πάνω σε χαρτί κουζίνας και τρίβουμε ελαφρά.
  • Για να διώξουμε τις ανεπιθύμητες οσμές τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο ειδικά αποσμητικά, είτε ένα πιατάκι μ’ αλεσμένο καφέ, είτε μισό λεμόνι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη