Το «πέταγμα» του χαρταετού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα.
Έτσι και φέτος, ο ουρανός θα γεμίσει με κάθε λογής χρώματα και σχέδια δημιουργώντας ένα πολύ ευχάριστο θέαμα. Μικροί και μεγάλοι θα γεμίσουν από περηφάνια και χαρά που θα βλέπουν τον αετό τους να πετάει αγέρωχος.
Βέβαια, η περηφάνια κι χαρά σου θα είναι ακόμα μεγαλύτερες αν δοκιμάσεις φέτος να φτιάξεις τον δικό σου χαρταετό. Μάλιστα, είναι μια καλή ευκαιρία για να περάσεις χρόνο με το παιδί σου ευχάριστα και δημιουργικά. Μπορείτε να τον διακοσμήσετε όπως εσείς θέλετε ενώ παράλληλα θα έχετε την ικανοποίηση ότι δημιουργήσατε κάτι όμορφο με τα χέρια σας.
Tips για να φτιάξεις τον δικό σου, χειροποίητο χαρταετό
Ένας παραδοσιακός χαρταετός αποτελείται από την επιφάνεια που εκτίθεται στον αέρα (ιστίο), τον σκελετό (που συνήθως αποτελείται από βέργες), το ζύγι, την ουρά και την καλούμπα (δηλαδή το κουβαράκι εκείνο που τυλίγουμε το μεγάλο σκοινί).
Η κατασκευή του χαρταετού είναι αρκετά απλή, ενώ τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς μπορεί να τα έχεις ήδη στο σπίτι σου, ίσως ξεχασμένα σε κάποιο ντουλάπι (ή στο πατάρι). Για παράδειγμα, την ουρά του χαρταετού μπορείς να τη φτιάξεις χρησιμοποιώντας εφημερίδες ή οποιοδήποτε άλλο τύπο χαρτιού. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πώς, για να είναι σταθερός ο χαρταετός, η ουρά πρέπει να έχει 4 φορές το ύψος του.
Εάν θέλεις να φτιάξεις ένα στιβαρό σκελετό προτίμησε ξύλινα πηχάκια. Επίσης, αν σκέφτεσαι να φτιάξεις τον κλασικό εξάγωνο χαρταετό, φρόντισε όλες οι γωνίες που σχηματίζονται να είναι απόλυτα ίσες.
Άφησε το δημιουργικό κομμάτι σε κάποιον που το ξέρει…
Τα παιδιά έχουν αστείρευτη φαντασία, δημιουργικότητα, πρωτοτυπία, ευρηματικότητα αλλά και αφοπλιστική απλότητα – δηλαδή, όλα όσα απαιτούνται για να δημιουργηθεί το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
Εάν το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τετράγωνο λεπτό χαρτί για χειροτεχνίες στο επιθυμητό χρώμα και μέγεθος. Προμηθεύσου κηρομπογιές ή μαρκαδόρους για μικρά παιδιά (που έρχονται με ειδική μύτη και είναι μη τοξικοί) και δώσε στο παιδί την ευκαιρία να βγάλει όλη τη δημιουργική του ενέργεια πάνω στο χαρτί ζωγραφίζοντας διάφορα σχέδια με θέμα την Καθαρά Δευτέρα. Για τη διακόσμηση του χαρταετού μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες χειροτεχνίες από χαρτί γκοφρέ ή γλασέ, αρκεί να μην βαρύνει πολύ.
Βήμα- Βήμα η κατασκευή του Χαρταετού
Εμείς φτιάξαμε χαρταετό για να σου δείξουμε βήμα- βήμα πώς μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις τον δικό σου.
Τα υλικά
Θα χρειαστείς 3 πηχάκια, ελαφρύ χαρτί (στιλ λαδόκολλας) σε ρολό, αν δεν βρεις μεγάλο κομμάτι χαρτιού, σπάγκο, εφημερίδες για την ουρά (εμείς χρησιμοποιήσαμε φυλλάδια), ενα καρφάκι, κόλλα, ένα σφυρί, ένα ψαλίδι και ένα μέτρο. Αν δεν έχεις μέτρο, μπορείς να μετρήσεις ίσες αποστάσεις με τη βοήθεια του σπάγκου.
Ο σκελετός
Ευθυγράμμισε τα τρία πηχάκια, το ένα πάνω από το άλλο, και με τη βοήθεια ενός μέτρου εντόπισε το κέντρο. Χρησιμοποιώντας το σφυρί, τοποθέτησε το καρφάκι ακριβώς στη μέση. Πρόσεξε το καρφάκι να είναι αρκετά μακριά ώστε να τρυπήσει και τα τρία πηχάκια. Μόλις τοποθετηθεί το καρφάκι άνοιξε τα πηχάκια έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ισοσκελές εξάγωνο. Για να σιγουρευτείς ότι οι αποστάσεις είναι ίσες χρησιμοποίησε ένα μέτρο ή ένα κομμάτι σπάγκου.
Στη συνέχεια, πάρε τον σπάγκο και δέσε τον καλά στην άκρη του ξύλου. Ξεκίνησε από το πρώτο και ένωσε όλα τα πηχάκια με τον σπάγκο προσεκτικά.
Το Χαρτί
Μόλις ολοκληρώσεις τον σκελετό, άσ’τον για λίγο στην άκρη και τοποθέτησε πάνω σε ένα τραπέζι το ρολό χαρτί. Αν το ρολό δεν έχει το μήκος και το πλάτος του χαρταετού, τότε τοποθέτησε 2 ρολά χαρτί δίπλα- δίπλα. Τοποθέτησε γύρω στα 3 εκ από το ένα ρολό πάνω στο άλλο και κόλλησε τα σε όλο το μήκος για να τα ενώσεις. Όταν τα ενώσεις, πάρε τον σκελετό του χαρταετού και τοποθέτησέ το πάνω από το χαρτί για να σιγουρευτείς ότι καλύπτεται σε όλο το μήκος και πλάτος και ότι περισσεύει χαρτί σε κάθε πλευρά για να μπορέσεις, στη συνέχεια να το γυρίσεις για να κολλήσεις το χαρτί στον αετό.
Συνέχισε κόβοντας το χαρτί μπροστά από κάθε πηχάκι μέχρι εκεί που ξεκινάει το ξύλο. Πέρασε την κόλλα, πάνω στο χαρτί, κατά μήκος του σπάγκου από τη μέσα πλευρά. Γύρισε το χαρτί που περισσεύει από την έξω μεριά, πάνω από τον σπάγκο και κόλλησε το στο σημείο δίπλα στον σπάγκο. Στη συνέχεια πάρε το ψαλίδι και ξεκίνησε να κόβεις λωρίδες στο χαρτί που περισσεύει για να δημιουργήσεις τα κρόσσια του χαρταετού.
Η διακόσμηση
Σε αυτό το σημείο μπορείς να τοποθετήσεις στο κέντρο του χαρταετού το χαρτί με τη χειροτεχνία που δημιούργησες με το παιδί σου. Εμείς δημιουργήσαμε ένα αστέρι και το τοποθετήσαμε στη μέση του χαρταετού, χρησιμοποιώντας μια κόλλα για χαρτί
Τα Ζύγια
Μόλις ολοκληρώσεις και το σχέδιο κάνε μια τρύπα ακριβώς στη μέση του χαρταετού για να μπορέσεις να περάσεις τον σπάγκο και να τον δέσεις στα πηχάκια, στην πίσω μεριά. Μόλις δέσεις τον σπάγκο στα πηχάκια, φρόντισε το μήκος του σπάγκου μπροστά να ξεπερνά την ακτίνα του αετού (η απόσταση από το κέντρο μέχρι την άκρη σε κάθε γωνία). Συνέχισε δένοντας από ένα κομμάτι σπάγκου σε 2 διπλανές γωνίες του αετού (πρέπει να είναι πιο μακρύ από την ακτίνα για να μπορέσεις να το δέσεις).
Πάρε τα τρία κομμάτια σπάγκου και δέσε τα μεταξύ τους, φροντίζοντας να δεθούν ακριβώς στην ίδια απόσταση και από τις τρεις άκρες – δηλαδή από τη μέση του αετού και τις 2 γωνίες. Για να είναι σταθερός ο αετός πρέπει να δεθούν ακριβώς στο μήκος της ακτίνας και την απόσταση των δύο γονιών.
Τέλος, δέσε ένα κομμάτι σπάγκου στις ίδιες δύο γωνίες του αετού και δημιούργησε μια θηλιά στη μέση για να μπορεί να κρεμαστεί από εκεί η ουρά του χαρταετού.
Η ουρά
Πάρε 1 διπλή σελίδα από εφημερίδα ή οποιοδήποτε άλλο χαρτί (ίσου βάρους περίπου) για να φτιάξεις τις φουντίτσες της ουράς. Δίπλωσε τη σελίδα στη μέση. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα “ακορντεόν” μήκους περίπου 1εκ και κόψε σε κάθετες λωρίδες αφήνοντας μερικά εκατοστά για να μπορέσεις να δέσεις την κάθε φουντίτσα στον σπάγκο. Επανέλαβε τη διαδικασία για όσες φουντίτσες χρειαστείς.
Για να είναι σταθερός στον ουρανό πρέπει το μήκος της ουράς να είναι 4 φορές το μήκος του χαρταετού. Επίσης, τοποθέτησε την κάθε φούντα αφήνοντας κενό ανάμεσα σε δύο ίσο με το μήκος τους.
Μόλις δέσεις όλες τις φουντίτσες στον σπάγκο και ολοκληρωθεί η ουρά θα πρέπει να την δέσεις και στον αετό. Πάρε την άκρη του σπάγκου της ουράς και δέσε τη στη θηλιά που έχεις σχηματίσει στον χαρταετό με τον σπάγκο που έχεις ενώσει στις δύο γωνίες.
Τέλος, δέσε την καλούμπα (σπάγκος) στο ισοζύγιο και είσαι έτοιμος να πετάξεις τον χαρταετό σου!
Μέτρα Ασφαλείας
Πριν πετάξεις τον αετό και κατά τη διάρκεια πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός να μην είσαι κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα και σε κατοικημένες περιοχές. Αν ο χαρταετός κατευθύνεται προς τα σύρματα της ΔΕΗ φρόντισε να αφήσεις αμέσως τον σπάγκο από τα χέρια σου πριν έρθει σε επαφή με τα σύρματα. Αν ο καιρός την Καθαρή Δευτέρα είναι αρκετά νεφελώδης και δεν υπάρχει ορατότητα ή αν βρέξει καλύτερα να αποφύγεις το πέταγμα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας χτυπήσει κεραυνός. Τέλος καλό είναι να αποφύγεις να πετάξεις τον χαρταετό αν έχει πολύ ισχυρό αέρα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Έτοιμος για… απογείωση
Μία τεχνική για να υψώσεις τον χαρταετό σου είναι απλά να τρέχεις κόντρα στον άνεμο. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν θα θέλεις να τον πετάξεις μαζί με παιδί. Εάν όμως το παιδί είναι αρκετά μεγάλο μπορείς να του δώσεις την καλούμπα, όσο εσύ θα κρατάς τον χαρταετό όσο πιο ψηλά γίνεται κόντρα στον άνεμο με τεντωμένα χέρια. Διαφορετικά, μπορείς να επιστρατεύσεις κάποιον τρίτο για να κρατάει τον χαρταετό, κι εσύ μαζί με το παιδί θα κρατάτε την καλούμπα. Ο χαρταετός θα πρέπει να κρατηθεί κόντρα στον άνεμο, αφήνοντας τον ελεύθερο όταν ο άνεμος το επιτρέπει.
Μόλις πετάξει ο χαρταετός άφησε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά. Όσο «τραβάει» η καλούμπα, τόσο σκοινί πρέπει να «αφήνεις». Αν το σκοινί είναι χαλαρό, δηλαδή έχει πολλά μπόσικα, τράβηξέ το ελαφρά γιατί αυτό σημαίνει ότι ο χαρταετός χρειάζεται περισσότερο άνεμο.
Καλή επιτυχία και -κυρίως- καλή διασκέδαση!