Η ιδανική τηλεόραση για gaming με την κονσόλα σου

by Manos Kavvalos

 

Με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν πλέον στην καθημερινότητα όλων, το gaming είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περνάς την ώρα σου. Ταξίδια σε μαγικούς κόσμους, μάχες με την παρέα σε online πεδία μάχης, και μαγευτικές εικόνες που μόνο τα videogames μπορούν να σου προσφέρουν, είναι στην ημερήσια διάταξη για εσένα που ασχολείσαι με το gaming. Βέβαια, το πρώτο συνθετικό των videogames είναι “video”, που σημαίνει ότι η εικόνα παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό που θα αποκομίσεις παίζοντας. Και αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση που θα επιλέξεις για να συνδέσεις την κονσόλα σου, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την εμπειρία που θα αποκομίσεις από το παιχνίδι σου.

 

Ανάλυση εικόνας, τεχνολογίες απεικόνισης και συνδέσεις

Ένα από τα βασικότερα (αν όχι το βασικότερο) στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν αποφασίσεις ποια τηλεόραση είναι κατάλληλη για τις δικές σου ανάγκες, είναι αυτό της ανάλυσης που μπορεί να αποδώσει. Οι παράμετροι που θα σε οδηγήσουν στην επιλογή ενός μοντέλου είναι πολλές, αλλά η σημαντικότερη είναι αυτή που χαρακτηρίζεται ως “future proof”, δηλαδή, ένα μοντέλο που θα διαθέτει τις τεχνολογίες εκείνες που θα καλύψουν τις ανάγκες σου και τις δυνατότητες που θα έρθουν από τις κονσόλες και τους υπολογιστές τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, είναι σημαντικό να προτιμήσεις μοντέλα με ανάλυση 4K (3840 x 2160 pixels) και όχι κάποιο παλιότερο με μέγιστη ανάλυση 1080p, αφού πια όλες οι σύγχρονες κονσόλες έχουν ως βάση την ανάλυση 1080p και μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ανάλυση 4K. Η ανάλυση 4K ισούται με πιο όμορφη και καθαρή εικόνα, με μεγαλύτερη ευκρίνεια, που σημαίνει ότι τα παιχνίδια σου θα δείχνουν καλύτερα από ποτέ.

 

 

Μια ακόμα τεχνολογία που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι η HDR. Μια τηλεόραση που υποστηρίζει τεχνολογία HDR, σε συνδυασμό με ένα παιχνίδι που είναι σχεδιασμένο με αυτήν την τεχνολογία κατά νου, θα αποδίδει τους φωτισμούς και τις σκιές με περισσότερο ρεαλισμό και σίγουρα πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι μια οθόνη που δεν μπορεί να υποστηρίξει την εν λόγω τεχνολογία. Με το HDR ενεργοποιημένο, τα χρώματα και όλοι οι φωτισμοί των παιχνιδιών αποκτούν μια πιο ρεαλιστική εμφάνιση, που θα αλλάξουν δραματικά την εμπειρία σου.

Κάτι ακόμα που εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα στις τηλεοράσεις και κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι η τεχνολογία VRR (Variable Refresh Rate). Πρόκειται για μια δυνατότητα ορισμένων τηλεοράσεων να προσαρμόζουν τον αριθμό των καρέ που δέχονται από την κονσόλα ή τον υπολογιστή, ούτως ώστε να μειώνουν τυχόν απότομες αυξομειώσεις σε αυτόν τον αριθμό και να αποδίδουν έτσι ακόμα πιο ομαλή εικόνα.

Αν και η τεχνολογία σύνδεσης HDMI είναι πλέον η πιο συνηθισμένη και διαδεδομένη στην αγορά, δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεις το σύνολο και το είδος των θυρών που διαθέτει η τηλεόραση που θέλεις να κάνεις δική σου, αλλά και να μην αγνοήσεις άλλες, παλιότερου τύπου συνδέσεις. Ο αριθμός των διαθέσιμων θυρών HDMI είναι σημαντικός, ώστε να καλύψει όλες τις συσκευές που ενδεχομένως θα θελήσεις να συνδέσεις στην τηλεόρασή σου, αλλά και συνδέσεις παλαιότερου τύπου, όπως οι RCA ή SCART για να συνδέσεις μια παλιά κονσόλα ή κάποια άλλη συσκευή παρωχημένης τεχνολογίας, είναι πάντα χρήσιμες.

 

Ρυθμός ανανέωσης της εικόνας σε Hz και HDMI 2.1

Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να έχουμε την εισαγωγή νέων πρωτοκόλλων στις τηλεοράσεις. Για παράδειγμα, το πρωτόκολλο HDMI 2.1 είναι κάτι εντελώς νέο, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων μέσα από τα καλώδια και τις θύρες που το υποστηρίζουν. Μια τέτοια δυνατότητα που “ανοίγει” με το πρωτόκολλο HDMI 2.1 είναι η απεικόνιση σε 120Hz, ένας υψηλότατος ρυθμός ανανέωσης της εικόνας, που υποστηρίζεται από τις κονσόλες νέας γενιάς και δίνει σε πολλά παιχνίδια τη δυνατότητα να απεικονίζονται με απίστευτη ομαλότητα.

Ακόμα, όμως, και αν δεν σε ενδιαφέρουν τα 120Hz, το gaming παραμένει ομαλότατο και υπέροχο στα 60Hz. Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις υποστηρίζουν αυτή τη συχνότητα, οπότε θα είσαι απόλυτα καλυμμένος με οποιοδήποτε μοντέλο 4K και αν επιλέξεις.

 

Κράτησε το lag μακριά!

Το ίσως πιο σημαντικό κομμάτι στην επιλογή μιας τηλεόρασης για gaming, ακόμα σημαντικότερο και από την ανάλυση ή τις λοιπές νέες τεχνολογίες, είναι η δυνατότητά της να ανταποκρίνεται άμεσα και να εμφανίζει στην οθόνη της ταχύτατα τις εντολές του παίκτη. Πολλές τηλεοράσεις παλιότερης τεχνολογίας υπέφεραν από αυτό που ονομάζεται ως “lag”, την καθυστέρηση δηλαδή της εμφάνισης της εντολής του παίκτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούσαν σημαντικό πρόβλημα στην εμπειρία.

Φαντάσου να παίζεις ένα παιχνίδι, να εμφανίζεται μπροστά σου ένας αντίπαλος, και η εντολή που δίνεις στο χειριστήριο για να τον αποφύγεις να φτάσει με καθυστέρηση στην οθόνη σου. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσεις. Όταν αποφασίσεις να διαλέξεις τηλεόραση με γνώμονα το gaming, δώσε μεγάλη σημασία σε αυτό που ο κατασκευαστής ονομάζει ως “latency”. Αυτός ο όρος υποδηλώνει την καθυστέρηση που θα μεσολαβήσει από τη στιγμή που θα δώσεις την εντολή στο χειριστήριό σου, μέχρι τη στιγμή που αυτή η εντολή θα εμφανιστεί στην οθόνη σου. Δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις της αγοράς κατάλληλες για gaming, και για αυτό πρέπει να αποφύγεις οποιοδήποτε μοντέλο έχει latency άνω των 3ms.

 

 

Τεχνολογία panel: Τι να διαλέξω;

Η συζήτηση για τις διαφορές μεταξύ LCD, LED και OLED τηλεοράσεων δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε λίγες γραμμές, αλλά σε ό,τι αφορά στο gaming υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου πριν διαλέξεις το μοντέλο που σε ενδιαφέρει. Ειδικά για τις τηλεοράσεις που διαθέτουν τεχνολογία OLED (organic light-emitting diode) είναι υπαρκτός ο κίνδυνος του φαινομένου που είναι γνωστό ως “burn-in”. Αυτό σημαίνει ότι αν αφήσεις για πολύ ώρα την εικόνα της τηλεόρασής του σε ένα στατικό σημείο, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή η εικόνα (ένα λογότυπο ή το μενού ενός παιχνιδιού) να “αποτυπωθεί” μόνιμα στην οθόνη ως σκιά και, ουσιαστικά, να σου καταστρέψει την εικόνα. Αν αποφασίσεις να επιλέξεις μια τηλεόραση OLED, που κατά τα άλλα αποδίδουν εξαιρετικά το μαύρο χρώμα και έχουν σπουδαία ποιότητα εικόνας, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις το φαινόμενο του burn-in.

Οι τηλεοράσεις LCD και LED διαθέτουν παρόμοια τεχνολογία (με τις LED να είναι πιο σύγχρονες), δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα burn-in, όμως πολλές φορές η ποιότητα της εικόνας που αποδίδουν δεν φτάνει την αντίστοιχη των OLED.

Όλα τελικά καταλήγουν στις δικές σου ανάγκες και το γούστο σου. Έχοντας τα δεδομένα που απαιτούνται για να απολαύσεις το gaming σε μια μεγάλη τηλεόραση, μπορείς να διαλέξεις το design και τις τεχνολογίες που σε καλύπτουν, και να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον μαγικό κόσμο του gaming!

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη