Γιορτινό τραπέζι: Πώς να το στρώσεις σωστά!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι ιδανική περίοδος για ν’ ανοίξουμε τα σπίτια και τις καρδιές μας, να υποδεχτούμε φίλους και συγγενείς και να τους περιποιηθούμε στα γιορτινά τραπέζια που θα μαγειρέψουμε με περίσσεια φροντίδα, θα στρώσουμε με επισημότητα και θα σερβίρουμε με αγάπη. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε το σωστό τρόπο στοίχισης και τη θέση που έχουν στο τραπέζι τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα κα τα ποτήρια ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε τόσο ως καλεσμένοι, όσο κι ως οικοδεσπότες όταν στρώνουμε τα δικά μας γιορτινά τραπέζια.

 

 

Υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι για την τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων. Ωστόσο, ο κανόνας θέλει τα μαχαιροπίρουνα να τοποθετούνται με τη σειρά που σερβίρονται τα πιάτα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η πετσέτα μπαίνει πάνω στο πιάτο, ή αριστερά απ’ αυτό.
  • Το κυρίως πιάτο μπαίνει κάτω και τελευταίο, πάνω του το πιάτο της σαλάτας και του ορεκτικού και πάνω-πάνω το μπολ, ή το πιάτο της σούπας.
  • Τα πιρούνια μπαίνουν αριστερά, τα μαχαίρια και τα κουτάλια δεξιά, τα κουτάλια και τα πιρούνια για το επιδόρπιο στην επάνω μεριά από τα πιάτα.
  • Όταν τα μαχαιροπίρουνα είναι περισσότερα από ένα ζευγάρι, μπαίνουν με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, αρχίζοντας από την άκρη και προχωρώντας προς τα μέσα. Δηλαδή, το πιο μακρινό από το πιάτο πιρούνι, κουτάλι και μαχαίρι είναι αυτό που χρησιμοποιείται πρώτο για το ορεκτικό και τη σαλάτα. Το επόμενο είναι για το κυρίως και τα πιο κοντά και επάνω από το πιάτο για το επιδόρπιο.
  • Το ποτήρι που χρησιμοποιείται στην αρχή του γεύματος (συνήθως του λευκού κρασιού), τοποθετείται πιο κοντά στο πιάτο. Ακολουθεί το μεγαλύτερο ποτήρι για το κόκκινο κρασί, ενώ του νερού τοποθετείται κοντά στα μαχαίρια.

 

 

 

Δες στην εικόνα ποια είναι η σωστή τοποθέτηση των πιάτων, των μαχαιροπίρουνων και των πιρουνιών σε επίσημο δείπνο για να μην πιαστούμε αδιάβαστοι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε μπροστά σ’ ένα τέτοιο στρώσιμο:

  1. Πετσέτα
  2. Πιρούνι σαλάτας
  3. Πιρούνι κυρίως πιάτου
  4. Κυρίως πιάτο
  5. Πιάτο σαλάτας
  6. Μπολ σούπας
  7. Μαχαίρι κυρίως πιάτου
  8. Μαχαίρι σαλάτας
  9. Κουτάλι κυρίως πιάτου
  10. Κουτάλι σούπας
  11. Μαχαίρι για βούτυρο
  12. Πιάτο για ψωμί
  13. Κουτάλι επιδόρπιου
  14. Πιρούνι επιδόρπιου
  15. Ποτήρι νερού
  16. Ποτήρι κόκκινου κρασιού
  17. Ποτήρι λευκού κρασιού

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη