Εύκολοι τρόποι για να εξοικονομήσεις ενέργεια τα Χριστούγεννα

by K-Admin 1

 

 

Η περίοδος των γιορτών σημαίνει για όλους ξεκούραση, βόλτες, όμορφες στιγμές κι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους ανταλλάσσοντας δώρα. Γι’ αυτό το λόγο, πρόκειται για μια εποχή που όλος ο οικιακός εξοπλισμός δουλεύει στο φουλ, το σπίτι είναι γεμάτο φώτα, πλημμυρισμένο από λαχταριστές μυρωδιές από την κουζίνα και το φούρνο και παραμένει ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο το νοικοκυριό σου να κάνει «πρωταθλητισμό» στην κατανάλωση ενέργειας τα Χριστούγεννα. Αντίθετα, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, είναι εύκολο να περιορίσεις την ενέργεια που χρησιμοποιείς, χωρίς μάλιστα καμία επίπτωση στις εορταστικές σου συνήθειες.

 

 

Προτίμησε LED χριστουγεννιάτικα φωτάκια

 

 

 

Η τεχνολογία LED θα μειώσει σημαντικά το «αποτύπωμα» που θα έχει ο εορταστικός φωτισμός στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σου. Τα LED φωτάκια καταναλώνουν έως και 90% λιγότερο ρεύμα από τα λαμπάκια πυράκτωσης κι έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής». Επομένως, θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για πολλά χρόνια, πριν χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις. Αλλά ακόμη κι αν είναι μικρότερο το κόστος του εορταστικού φωτισμού δεν σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνεις άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια, κρατώντας τον αναμμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Χρησιμοποίησε με μέτρο τη θέρμανση

Αν έχεις αυτόνομη θέρμανση, ή χρησιμοποιείς κάποιο άλλο θερμαντικό μέσο (π.χ. air-condition) και μπορείς να ελέγχεις τη θερμοκρασία του, δεν χρειάζεται να το ρυθμίζεις πάνω από τους 20°-21°C. Με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας εξοικονομείται ενέργεια, ενώ επιβάλλεται ακόμη και για λόγους υγείας, αφού η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να είναι ποτέ υψηλότερη από 10-15°C. Διαφορετικά αυξάνεται το αίσθημα ψύχους όταν βρίσκεσαι σ’ εξωτερικό περιβάλλον κι έτσι θα σε ταλαιπωρεί περισσότερο το χειμωνιάτικο κρύο.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις χαμηλότερες θερμοκρασίες αφού κατεβάζοντας τον θερμοστάτη μόλις 1°C, μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 7%. Γι’ αυτό μπορείς να εκμεταλλευθείς τις περιπτώσεις όπου στο σπίτι επικρατεί κοσμοσυρροή, αφού όσο περισσότεροι άνθρωποι υπάρχουν σ’ έναν χώρο, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για θέρμανση, λόγω της θερμότητας που εκπέμπουν τα σώματά τους.

 

 

Αξιοποίησε τις ηλιόλουστες ημέρες

 

 

Μπορεί η λιακάδα στην «καρδιά» των εορτών να μην παραπέμπει και τόσο σε χριστουγεννιάτικο σκηνικό, ωστόσο είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να περιορίσεις την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άναψε τα φώτα μόνο στους χώρους που είναι πραγματικά απαραίτητο κι άφησε τον ήλιο να «λούσει» το σπίτι για να μειώσει το κρύο και την υγρασία.

 

 

Επίλεξε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Αν αγοράσεις, ή σου κάνουν δώρο κάποιο gadget που λειτουργεί με μπαταρίες, καλό είναι να επιλέξεις επαναφορτιζόμενες. Ακόμη κι αν δεν έχεις φορτιστή, και πρέπει να αγοράσεις, το γεγονός ότι θα μπορείς να επαναφορτίσεις κάθε μπαταρία τουλάχιστον 300 φορές, πριν χρειαστεί να την αντικαταστήσεις, σημαίνει πως θα κάνεις απόσβεση πολύ γρήγορα, σε σχέση με τις μπαταρίες μιας χρήσης.

 

 

Χρησιμοποίησε «έξυπνα» το φούρνο σου 

Αν θεωρείς απαραίτητη προϋπόθεση για τις γιορτές τα γλυκά και τα φαγητά που φτιάχνονται στο φούρνο, η καλύτερη λύση είναι να τα ψήσεις παράλληλα, αφού έτσι θα εξοικονομήσεις πολλή ενέργεια. Αν ο φούρνος σου είναι παλιός, κι έχεις διαπιστώσει πως δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά με την παράλληλη προετοιμασία φαγητών ή γλυκών, μπορείς να προγραμματίσεις το ένα ψήσιμο μετά το άλλο, ώστε να εκμεταλλευθείς τη ζέστη που έχει αναπτυχθεί ήδη στον θάλαμο.

Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε ν’ ανοίγεις την πόρτα όσο το δυνατόν λιγότερο και κλείσε το φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε η συνταγή σου να ολοκληρωθεί από τη θερμότητα που έχει «απομείνει» στον θάλαμο.

Μαγείρεψε αποδοτικά

Προτίμησε τα σκεύη που έχουν καπάκι και φρόντισε να είναι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο στο μαγείρεμα. Οι «ανοικτές» κατσαρόλες και τηγάνια καταναλώνουν έως και 4πλάσια ενέργεια, για να ετοιμάσουν το φαγητό. Επίσης, επιστράτευσε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα, ώστε τα πιάτα σου να ολοκληρωθούν σε 70% λιγότερο χρόνο και με 50% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Εξοικονόμηση ενέργειας θα πετύχεις χρησιμοποιώντας και τον βραστήρα, για να «προετοιμάσεις» καυτό νερό π.χ. για να ετοιμάσεις ζυμαρικά, ή ρύζι.

 

Απενεργοποίησε τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν λείπεις

Αν η τηλεόραση, το ρούτερ και το ηχοσύστημά σου «κουβαλούν» πάνω από δύο χρόνια στην πλάτη τους, τότε είναι πιθανό να καταναλώνουν σημαντική ποσότητα ρεύματος όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Επομένως, στην περίπτωση που πρόκειται να λείψεις από το σπίτι τα Χριστούγεννα, καλό είναι να τα βγάλεις από την πρίζα, για να μην επιβαρύνεις άσκοπα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη