Γυμναστική στο σπίτι

Ακόμη κι αν δεν πηγαίνεις γυμναστήριο μπορείς να παραμείνεις fit κάνοντας γυμναστική από το σαλόνι του σπιτιού σου.

Βρες τη γυμναστική που σου ταιριάζει

Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις και είδη γυμναστικής, μέσω των οποίων μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Πρακτικά όλες οι μορφές γυμναστικής είναι αποτελεσματικές, υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν μεγάλες μυϊκές ομάδες και μπορεί κάποιος προοδευτικά να αυξήσει την έντασή τους.

Αν δεν έχεις ξανακάνει γυμναστική, ή έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που σήκωσες βαράκι, μην απογοητεύεσαι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυμναστεί κανείς μέσα στο σπίτι, ακόμα και χωρίς εξοπλισμό. Ωστόσο πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σου. Αν δεν είσαι σίγουρος, ξεκίνα με ελαφρά αερόβιες ασκήσεις όπως, για παράδειγμα, επιτόπιο βάδην ή και χαλαρές διατατικές ασκήσεις (stretching).

Επίσης στο ίντερνετ μπορείς να βρεις βίντεο, άρθρα και tips που αφορούν «γυμναστική στο σπίτι» και να πάρεις μερικές ιδέες. Θα βοηθήσει πολύ αν διαθέτεις κάποιο όργανο γυμναστικής, όπως ένα λάστιχο αντίστασης, μπάλα pilates, αλτήρες ή kettle bells.

 

 

Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο

Πριν αρχίσεις να γυμνάζεσαι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείς με το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει. Ξεκίνησε την άσκηση αργά και σταδιακά, και μην βιάζεσαι να αυξήσεις την ένταση της προσπάθειάς σου. Το ιδανικό είναι πρώτα να αυξήσεις τη διάρκεια της άσκησής σου και αργότερα αυξάνεις σταδιακά την ένταση. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεις καλύτερη μυϊκή προσαρμογή, αποφεύγεις τραυματισμούς, ενώ διατηρείς την καρδιακή σου συχνότητα μέσα στα πλαίσια ασφαλούς έντασης.

Αξιοποίησε το smartphone σου για να εγκαταστήσεις ένα fitness app που θα σε βοηθήσει τόσο στην προπόνηση όσο και στη διατροφή σου.

Επιπλέον μπορείς να παρακολουθείς την πορεία σου με το activity tracker ή το smartwatch σου για να έχεις τον έλεγχο των θερμίδων που έκαψες.

 

Γυμναστική… αλλιώς

Το ανέβασμα σκάλας, το παιχνίδι με τα παιδιά, η ενασχόληση με την κηπουρική, κ.ά., είναι κι αυτά μια μορφή άσκησης. Επίσης, ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου είναι ο χορός. Βάλε στο smartphone σου τα αγαπημένα σου τραγούδια, σύνδεσέ το με το Bluetooth ηχείο σου ή τα ασύρματα ακουστικά σου και χόρευε έντονα στο δωμάτιο σου για 10-15 λεπτά. Η μουσική αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές έμπνευσης και είναι σημαντικό να επιλέγεις τραγούδια που θα σου δώσουν τόνωση και θα οδηγήσουν το σώμα σου να κινηθεί στον ρυθμό τους.

Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις πιλάτες, το μασάζ είναι κάποιες από τις τεχνικές που χαλαρώνουν το σώμα καθώς μειώνουν την ένταση των μυών. Μπορείς να εγκαταστήσεις στο smartphone σου ένα app το οποίο θα σε βοηθήσει να αποβάλεις το στρες και να χαλαρώνεις κάθε στιγμή.

 

Και μην ξεχνάς…

Η γυμναστική είναι η ώρα που αφιερώνεις για εσένα, για να έχεις ευεξία και να νιώθεις καλύτερα. Είναι χαρά και διασκέδαση. Γιατί όταν διασκεδάζεις με τη γυμναστική γίνεται μέρος της ζωής σου, για πάντα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη