Η τεχνολογία υπέρ της καλύτερης προσβασιμότητας των ΑμεΑ

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κάποιο είδος αναπηρίας. Με δεδομένο ότι η τεχνολογία εξελίσσεται για να βοηθά όλους τους ανθρώπους, όλες οι επερχόμενες και υπάρχουσες τεχνολογίες είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την προσβασιμότητα.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες σημαντικές καινοτομίες που προάγουν την προσβασιμότητα.

 

Υποστηρικτικές τεχνολογίες

Η ευαισθησία και η παρακίνηση για να δοθούν ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρίες οδήγησαν τις εταιρείες τεχνολογίας να βρουν ακόμη περισσότερους τρόπους ώστε η τεχνολογία να είναι προσβάσιμη για όλους και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία.

 

 

Μειωμένη όραση ή ακοή

Θα συναντήσεις κινητά, tablets και wearables (όπως smartwatches και activity trackers) με υποστηρικτικές λειτουργίες για χρήστες με προβλήματα ακοής ή προβλήματα όρασης.

Τώρα, έχεις ακόμα περισσότερες επιλογές για ευκολότερη ανάγνωση κειμένου στην ενότητα Εμφάνιση και μέγεθος κειμένου στις ρυθμίσεις προσβασιμότητας της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του κινητού, ή ακόμα και της παιχνιδοκονσόλας σου, όπως τα PlayStation 5 και Xbox Series X|S.

Μπορείς να ρυθμίσεις να εμφανίζεται πιο έντονο κείμενο, να μειώσεις τη διαφάνεια και να αυξήσεις την αντίθεση χρώματος μεταξύ των χρωμάτων προσκηνίου και φόντου της εκάστοτε εφαρμογής.

Χάρη στους ψηφιακούς βοηθούς όπως το Xbox Skill for Alexa και τον Βοηθό Google, το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης Αφηγητή και τη λειτουργία εκμάθησης εισόδου με ασύρματα χειριστήρια, υπάρχουν πλέον πολλές δυνατότητες και επιλογές πιο προσβάσιμες, επεκτείνοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να απολαύσεις παιχνίδια και ψυχαγωγία στην κονσόλα σου.

Η δυνατότητα μετατροπής κειμένου σε ομιλία ή και το αντίστροφο έχει εξελιχθεί για να παρέχει ακόμη περισσότερες ευκολίες. Πρόκειται για μια υποστηρικτική λειτουργία που θα συναντήσεις στις περισσότερες smart TVs, σε κινητά, υπολογιστές και κονσόλες. Για παράδειγμα, στο PlayStation 5 μπορείς να αξιοποιήσεις τη μεταγραφή συνομιλίας (μετατροπή ομιλίας σε κείμενο και μετατροπή κειμένου σε ομιλία). Μετατρέπει τις φωνές άλλων παικτών σε φωνητική συνομιλία σε γκρουπ και υποστηριζόμενα παιχνίδια και διαβάζει δυνατά το κείμενο που εισάγεις σε άλλους παίκτες.

 

 

Κινητικές αναπηρίες

Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα χρειάζονται συσκευές εισόδου κατάλληλες για ειδικό χειρισμό.

Ενδεικτικά, υπάρχουν εναλλακτικά ποντίκια και χειριστήρια με εξειδικευμένες λειτουργίες και σχεδίαση. Για παράδειγμα, τα κουμπιά επιλογής (το δεξί και αριστερό κλικ) βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της επιφάνειας της συσκευής για να αποφευχθεί το πάτημα από λάθος ή το mouse μοιάζει και έχει τον χειρισμό ενός μοχλού ώστε να μπορεί να κινείται με μία μικρή κίνηση του δακτύλου.

Ύστερα, υπάρχουν και τα εξειδικευμένα πληκτρολόγια, που είναι πιο μεγάλα, ανθεκτικά και αδιάβροχα. Τα περιττά πλήκτρα που αποσπούν την προσοχή παραμένουν εκτός συσκευής, ενώ τα υπόλοιπα είναι πιο αραιά τοποθετημένα και έξυπνα χρωματισμένα. Με επιλογή αποτροπής επανάληψης πλήκτρου και ασύρματη υποστήριξη για ασύρματη σύνδεση με υπολογιστή, iMac, iPad, tablet, ακόμη και smartphone.

 

Οικιακές συσκευές για όλους

Ασφαλώς, όλες οι παραπάνω ευκολίες επεκτείνονται και στις υπόλοιπες οικιακές συσκευές, εκτός από την τηλεόραση. Έτσι, θα βρεις μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα που αποτελούν ένα συνδυασμό υπερσύγχρονων οικιακών συσκευών και υψηλού σχεδιασμού επίπλων όπως ψυγειοκαταψύκτες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και συσκευές μαγειρικής.

Όλες αυτές οι συσκευές διαθέτουν εργονομικό σχεδιασμό, διαισθητικούς διακόπτες αλλά και έξυπνες λειτουργίες, ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη η χρήση τους για όλους τους ανθρώπους. Ενδεικτικά, θα συναντήσεις ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες InstaView Door in Door, όπου με ένα απλό χτύπημα στην πόρτα μπορείς να βλέπεις το περιεχόμενο του ψυγείου. Συσκευές που παρέχουν άνετη πρόσβαση σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, ώστε ένας χρήστης με πρόβλημα στη μέση, στα γόνατα, ή στην πλάτη, να μη χρειάζεται να σκύβει, να πιέζει τη μέση για να βρει κάτι στα κάτω ράφια.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κι οι έξυπνοι οικιακοί αυτοματισμοί, όπως είναι τα Smart Assistant, οι έξυπνοι αισθητήρες και πρίζες. Λειτουργώντας συνδυαστικά με όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, έρχονται να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή για όλους.

 

 

Τεχνολογία χωρίς εμπόδια

Η προσβασιμότητα δίνει πολλές περισσότερες δυνατότητες για μια ζωή με λιγότερα εμπόδια και περιορισμούς. Με το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν ίση πρόσβαση στην τεχνολογία. Γιατί όλοι είμαστε ίδιοι στις ανάγκες και πρέπει να είμαστε ίσοι και στην τεχνολογία.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: Smart Assistant, έξυπνοι αισθητήρες και πρίζες, ψυγειοκαταψύκτες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, κινητά, tablets, wearables, smartwatches, activity trackers, τηλεόραση, υπολογιστής, PlayStation 5, Xbox Series X|S.

Μπορείς να δεις ακόμη