Δε συμβαίνει κάθε μέρα να παρουσιάζει η Apple τρία iPhone, αλλά… αυτό ακριβώς συνέβη. Κι επειδή είναι πολλά τα νέα, βάζουμε μονομιάς μπροστά. Μία μόνο σημείωση για αρχή: Το iPhone X κυκλοφορεί στις 3 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, ενώ το iPhone 8 και το iPhone 8 Plus κυκλοφορούν από τις 29 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη περίπτωση είμαστε στο πρώτο κύμα χωρών, στη δεύτερη είμαστε στο δεύτερο, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε μόλις μια εβδομάδα περισσότερο.
Τα κοινά
iPhone 8 και iPhone X έχουν αρκετά κοινά σημεία, οπότε θα ξεκινήσουμε με αυτά, πριν καταπιαστούμε με τις διαφορές τους.
Σχεδιασμός
Όλα τα νέα μοντέλα αφήνουν πίσω τους το αλουμίνιο. “Φοράνε” γυαλί, το ανθεκτικότερο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε smartphone στην οθόνη αλλά και στο πίσω μέρος του τηλεφώνου. Το γυαλί στις δυο πλευρές δένεται ομαλά με πλαίσιο από ατσάλι που κάνει το σύνολο πιο ανθεκτικό και σίγουρα πιο σταθερό σε σχέση με το αλουμίνιο.
A11 Bionic
Ο νέος επεξεργαστής που σχεδίασε η Apple ξεκινά με βελτιωμένους πυρήνες. Οι πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης γίνονται τέσσερεις από δύο και παρουσιάζουν 70% βελτίωση στις επιδόσεις. Οι άλλοι δύο πυρήνες, οι υψηλών επιδόσεων είναι κατά 25% ισχυρότεροι. Και οι έξι μαζί αναλαμβάνουν διεργασίες ανάλογα με την περίπτωση, και σίγουρα μπορούν να λειτουργήσουν όλοι ταυτόχρονα αν χρειαστεί, κάτι που δεν ίσχυε στον επεξεργαστή A10 Fusion του iPhone 7. Επιπλέον ενσωματώνει το συνεπεξεργαστή M11 που αναλαμβάνει τους αισθητήρες κίνησης κ.λπ. και λειτουργεί ανεξάρτητα για να μην επιβαρύνεται η μπαταρία και ο υπόλοιπος επεξεργαστής χωρίς λόγο.
Το πραγματικά νέο είναι ότι ενσωματώνεται και το λεγόμενο Neural Engine. Πρόκειται για υποσύστημα του επεξεργαστή σχεδιασμένο ειδικά για Machine Learning, την αναγνώριση προσώπων, την αναγνώριση αντικειμένων σε φωτογραφίες και πολλά άλλα. Έτσι, υπάρχει ένα κύκλωμα ακριβώς γι’ αυτή τη δουλειά και δεν επιβαρύνεται ο επεξεργαστής.
Ασύρματη φόρτιση
Όλα τα νέα μοντέλα υποστηρίζουν εξ επαφής φόρτιση, χωρίς σύνδεση καλωδίου στην ίδια τη συσκευή. Η Apple υποστηρίζει το ανοιχτό πρότυπο Qi για το οποίο υπάρχουν στην αγορά συμβατοί φορτιστές που θα λειτουργούν κανονικά και με τα νέα iPhone. Η Apple κάνει και κάποια βήματα παραπέρα, αφού ετοιμάζει το φορτιστή που ονομάζει AirPower και αναμένεται το 2018. Αυτός θα μπορεί να φορτίζει παράλληλα iPhone, Apple Watch Series 3 και AirPods με τη νέα θήκη που έρχεται το 2018 και να χρησιμοποιεί την οθόνη του iPhone για να δείχνει τη στάθμη του καθενός κατά τη φόρτιση. Οι τεχνικές βελτιώσεις που καθιστούν δυνατό κάτι τέτοιο θα διατεθούν για ενσωμάτωση στην προδιαγραφή Qi, οπότε αργά ή γρήγορα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από άλλους.
Υποστήριξη για γρήγορη φόρτιση
Χρησιμοποιώντας τους φορτιστές USB-C στα 29W, 61W και 87W, που πωλούνται ξεχωριστά από την Apple αλλά συνοδεύουν και κάθε σύγχρονο MacBook πλην του MacBook Air, τα νέα iPhone φορτίζονται γρηγορότερα. Χρειάζονται μόλις 30 λεπτά για να φτάσει η στάθμη στο 50%.
Θωράκιση κόντρα στα στοιχεία
Όλα τα μοντέλα έχουν διαπίστευση IP67, άρα είναι αδιάβροχα και αδιάβλητα από σκόνη, στον ίδιο βαθμό με τα iPhone 7.
Αποθηκευτικός χώρος
Όλα τα νέα μοντέλα διατίθενται με 64GB ή 256GB αποθηκευτικού χώρου.
True Tone και Wide Colour
Η τριάδα υποστηρίζει το διευρυμένο χρωματικό εύρος DCI-P3 που χρησιμοποιείται στις τηλεοράσεις 4K, στις καλές οθόνες υπολογιστή και στον κινηματογράφο. Ο ερχομός του True Tone σημαίνει επιπλέον ότι η οθόνη προσαρμόζει αυτόματα το χρώμα και την ένταση ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό, για σταθερά ακριβή προβολή των χρωμάτων.
3D Touch
Όπως τα iPhone 6S και iPhone 7, τα νέα iPhone υποστηρίζουν 3D Touch, δηλαδή την αφή με λίγη πίεση παραπάνω που οδηγεί σε διάφορες λειτουργίες όπως την προεπισκόπηση μηνυμάτων, τη γρήγορη πρόσβαση σε συντομεύσεις από εικονίδια εφαρμογών κ.ά.
Καταγραφή βίντεο σε ανάλυση 4K
Τα νέα μοντέλα μπορούν να γράψουν βίντεο ανάλυσης 4K ακόμη και σε 60 καρέ το δευτερόλεπτο από τα 30 του iPhone 7, και μάλιστα με κωδικοποίηση HEVC για μικρότερα αρχεία με σταθερή ποιότητα.
Ασύρματη επικοινωνία
NFC, WIFi 802.11ac, Bluetooth 5.0 και LTE Advanced με υποστήριξη VoLTE βρίσκονται σε όλα τα νέα μοντέλα για γρήγορη ασύρματη δικτύωση σε WiFi και δίκτυο κινητής, συνεργασία με σύγχρονες συσκευές Bluetooth και πολλά άλλα.
Τα παρόμοια
Ας δούμε τώρα κάποια χαρακτηριστικά όπου οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι μικρές.
Οπίσθιες κάμερες
Όλα τα νέα μοντέλα χρησιμοποιούν νέους, μεγαλύτερους αισθητήρες, για καλύτερα αποτελέσματα σε χαμηλότερο φωτισμό, με ανάλυση 12MP, διάφραγμα f/1.8, True Tone flash με 4 LEDs. Το iPhone 8 έχει μία οπίσθια κάμερα, το iPhone 8 Plus έχει δύο, με τη δεύτερη, όπως στην περίπτωση του iPhone 7 Plus να αναλαμβάνει οπτικό ζουμ 2x και το εφέ βάθους πεδίου μεταξύ άλλων. Και το iPhone X έχει τις δύο αυτές κάμερες, ωστόσο, σε αντίθεση με τα μοντέλα Plus, έχει οπτική σταθεροποίηση και στις δύο, όχι μόνο στον ευρυγώνιο φακό. Επιπλέον, ο τηλεσκοπικός φακός έχει διάφραγμα f/2.8 στο iPhone 8 Plus, αλλά f/2.4 στο iPhone X, άρα είναι πιο φωτεινός.
Εμπρόσθια κάμερα
Και η εμπρόσθια κάμερα έχει νέο αισθητήρα που είναι κοινός σε όλα τα νέα μοντέλα, έχει ανάλυση 7MP, διάφραγμα f/2.2 και δυνατότητα καταγραφής βίντεο σε ανάλυση 1080p. Ωστόσο, οι διαφορές είναι περισσότερες χάρη στη νέα TrueDepth Camera, της οποίας ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι μόλις ένα μέρος.
Αυτονομία
Τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus έχουν την ίδια αυτονομία με τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus, παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις και τους περισσότερους πυρήνες. Το iPhone X όμως, παρά το παρόμοιό του μέγεθος με το iPhone 8, προσφέρει περίπου 2 ώρες επιπλέον αυτονομίας, σχεδόν ίδια με τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις μοντέλα Plus.
Οι διαφορές
Φυσικά, τα δύο μοντέλα έχουν διαφορές και μάλιστα, σημαντικές.
OLED από άκρη σε άκρη και διαστάσεις συσκευής
Το iPhone X είναι το πρώτο iPhone με οθόνη OLED, έχει διάσταση 5.8″, ανάλυση 2435 x 1125 και κάθε λειτουργία που είχε σχεδιάσει προηγουμένως η Apple για οθόνες LCD, όπως True Tone, Wide Colour Gamut κ.λπ. Έχει χαμηλότερη κατανάλωση, πραγματική αντίθεση 1.000.000:1 και καλύπτει όλη την επιφάνεια της συσκευής, με εξαίρεση το χώρο που καλύπτει στο πάνω μέρος η TrueDepth Camera.
Ακριβώς επειδή έχουν εξαφανιστεί γενικά τα περιθώρια γύρω από την οθόνη, το iPhone έχει μεγαλύτερη οθόνη από τα μοντέλα Plus, με διαγώνιο 5.8″ αντί για 5.5″, αλλά το μέγεθος της συσκευής είναι ελάχιστα πιο ψηλό και πλατύ από τα iPhone με οθόνη 4.7″. Και αν αναρωτιέσαι πώς πηγαίνεις στην οθόνη αφετηρίας χωρίς το ανάλογο πλήκτρο, θα χαρείς να μάθεις ότι αρκεί σύρσιμο από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω για να πετύχεις το ίδιο ακριβώς.
Για να επιτευχθεί αυτό πάντως, εξαφανίστηκε το πλήκτρο αφετηρίας από το κάτω μέρος του τηλεφώνου, στο οποίο είχαμε και τον αισθητήρα Touch ID για την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων.
True Depth Camera και Face ID
Και κάπως έτσι φτάνουμε στην TrueDepth Camera, τη μεγαλύτερη εξέλιξη που ενσωματώνει το iPhone X. Στη λωρίδα αισθητήρων που βρίσκουμε στην κορυφή της οθόνης, υπάρχει ο φωτογραφικός αισθητήρας, κάμερα υπερύθρων, flood illuminator, dot projector και ο συνδυασμός τους είναι η TrueDepth Camera. Κάπου εκεί βέβαια εδράζονται ηχείο, αισθητήρας φωτισμού, αισθητήρας εγγύτητας και μικρόφωνο. Όλα στην ίδια λωρίδα. Συνδυαστικά μπορούν να αναγνωρίζουν το πρόσωπο του χρήστη και να το σκανάρουν σε τρεις διαστάσεις, ακόμη και χωρίς φως στο χώρο.
Το iPhone X ξεκλειδώνει και με ανάγνωση του προσώπου, εφόσον δεν υπάρχει η λύση του Touch ID. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος, οι τόσοι αισθητήρες, σε συνδυασμό με το λογισμικό, λειτουργούν έτσι ώστε να μην ξεγελιούνται από φωτογραφίες ή κάτι παρόμοιο. Ενδεικτικά η Apple χρησιμοποίησε και εξαιρετικά αληθοφανείς μάσκες που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο, για να φροντίσει να μην ξεγελιέται το σύστημα ούτε από κάτι τέτοιο.
Το σύστημα μαθαίνει επίσης να αντιλαμβάνεται το πρόσωπό σου ασχέτως κουρέματος, χτενίσματος, γυαλιών οράσεως ή ηλίου, φακών επαφής και λοιπά, ακριβώς επειδή εξετάζει όλο το πρόσωπο σε τρεις διαστάσεις και έχει πάρα πολλά σημεία σύγκρισης.
Μάλιστα η ακρίβεια είναι μεγαλύτερη από του Touch ID, αφού υπήρχε μια πιθανότητα στις 50.000 να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο με ξένο δακτυλικό αποτύπωμα, με το Face ID όμως υπάρχει μόλις μία στο 1.000.000. Πώς ξεκλειδώνει λοιπόν το τηλέφωνο με το σύστημα αυτό; Απλά κοιτάς προς το μέρος του και…απλά ξεκλειδώνει. Βλέπεις γνωστοποιήσεις, widgets και άλλα και με ένα σύρσιμο πας στην οθόνη αφετηρίας.
Animoji και Selfie Portraits
Χάρη στο σύστημα αυτό όμως γίνονται δυνατά και τα Animoji. Μια ομάδα από emoji μπορούν να παίρνουν, σε πραγματικό χρόνο μάλιστα, κάθε μορφασμό που κάνεις κοιτώντας την οθόνη. Μπορείς να καταγράψεις μάλιστα ολόκληρο μήνυμα έτσι, με τη φωνή σου και με όλες τις εκφράσεις σου να αναπαρίστανται από τα animoji.
Τέλος έχουμε τα Selfie Portraits. Μπορεί να χρειάζονται δύο κάμερες στο πίσω μέρος για τη λειτουργία πορτρέτου, όμως η TrueDepth Camera δεν καταλαβαίνει από τέτοια αφού συγκεντρώνει πολλά είδη δεδομένων από ακόμη περισσότερους αισθητήρες. Έτσι, το εφέ βάθους πεδίου μπορεί να αξιοποιηθεί πλέον και σε selfies.
Μεγάλα άλματα
Η Apple κάνει όντως μεγάλο άλμα σε επιδόσεις και χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή και στις τρεις νέες συσκευές. Αν τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus είναι η τελική εξέλιξη της κλασικότερης συνταγής, τουλάχιστον σχεδιαστικά, το iPhone X είναι σίγουρα η αρχή της επόμενης.
Για την Apple είναι μια γερή ματιά στο μέλλον.