Καφές από τον κόκκο στο φλυτζάνι σου, με έναν οικιακό μύλο άλεσης

by Aggeliki Tsoukana

Αν η σχέση με τον καφέ είναι κάτι παραπάνω από μια απλή καθημερινή συνήθεια, αν ο καφές είναι για σένα μια πραγματική απόλαυση που ξυπνάει τις αισθήσεις σου, τότε ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να χρησιμοποιείς φρεσκοαλεσμένο καφέ. Το άλεσμα του καφέ ακριβώς πριν την εκχύλισή του, είναι σημαντικός παράγοντας για ένα ποιοτικό, γευστικό και αρωματικό φλιτζάνι.

 

 

Γιατί να προτιμήσεις τον φρεσκοαλεσμένο καφέ;

Ο χρόνος είναι «εχθρός» του αλεσμένου καφέ, για αυτό και οι συσκευασίες του προαλεσμένου καφέ είναι σφραγισμένες με κενό αέρος ή αεροστεγώς κλεισμένες. Αυτό συμβαίνει γιατί μόλις ο καφές έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας ξεκινά η οξείδωσή του, μια χημική αντίδραση που του στερεί σταδιακά το πλούσιο άρωμά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς η οξείδωση ξεκινά σε μόλις 30 λεπτά από την άλεση με αποτέλεσμα να χάνεται ένα σημαντικό μέρος των αρωμάτων και της γεύσης. Κάτι που σημαίνει πως, αν χρησιμοποιείς προ-αλεσμένο καφέ, στην πράξη παραμένει αναλλοίωτη μόνο η πρώτη δόση από κάθε αεροστεγή συσκευασία που χρησιμοποιείς αφού η σκόνη θα παραμείνει εκτεθειμένη στον ατμοσφαιρικό αέρα

Αντίθετα, στους κόκκους του καφέ, εκτεθειμένη στο οξυγόνο είναι μόνο η εξωτερική τους επιφάνεια. Με συνέπεια να μην οξειδώνονται τα συστατικά στο εσωτερικό τους. Επομένως, αν αλέσεις μία δόση και παρασκευάσεις με αυτήν αμέσως το ρόφημά σου, μειώνεις την επίδραση της οξείδωσης και απολαμβάνεις τον καφέ σου με όλο του το άρωμα.

 

Φτιάξε τα δικά σου χαρμάνια ανάλογα με τις προτιμήσεις σου

Χρησιμοποιώντας κόκκους καφέ, έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις και αρώματα. Μπορείς να αναμείξεις κόκκους από διαφορετικές ποικιλίες, ώστε να πειραματιστείς με εντελώς καινούρια χαρμάνια. Κάτι που σημαίνει πως πρακτικά έχεις αμέτρητες επιλογές, ώστε να καταλήξεις σε εκείνη την «πρώτη ύλη» που σου αρέσει περισσότερο.

 

 

Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο μύλο άλεσης καφέ

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μύλων άλεσης για οικιακή χρήση, οι μύλοι άλεσης με λεπίδα και οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής.

Οι περισσότεροι μύλοι με λεπίδα αποτελούνται από μια μεταλλική λεπίδα που είναι συνδεδεμένη με ένα περιστρεφόμενο μοτέρ. Η περιστροφική κίνηση της λεπίδας τεμαχίζει τους κόκκους καφέ κι ο βαθμός άλεσης καθορίζεται με γνώμονα τον χρόνο λειτουργίας του μύλου. Οι συγκεκριμένοι μύλοι άλεσης είναι απλοί στη χρήση και πολύ πιο οικονομικοί σε σχέση με τους μύλους άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής. Ωστόσο δεν θεωρούνται ιδανικοί για τους βαθυγνώστες της τέχνης του καφέ, καθώς προσφέρουν ανομοιόμορφη άλεση, με αποτέλεσμα μία μίξη από χοντροκομμένους και λεπτοκομμένους κόκκους καφέ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εκχύλιση δεν θα είναι ομοιογενής – ιδιαίτερα αν υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κόκκου – και, ενδεχομένως, το αποτέλεσμα να μην είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσες.

Αντίθετα, οι μύλοι άλεσης με οδοντωτό δίσκο κοπής χρησιμοποιούν έναν σταθερό και έναν περιστρεφόμενο οδοντωτό δίσκο κοπής, όπου ανάμεσα τους μπαίνουν οι κόκκοι και αλέθονται. Όσο πιο κοντά είναι οι δίσκοι μεταξύ τους, τόσο πιο λεπτοκομμένο είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Η απόσταση ανάμεσα στους δύο δίσκους είναι αυτή που καθορίζει τον βαθμό άλεσης και μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί. Τα σωματίδια του καφέ στοιβάζονται χωρίς κενά μεταξύ τους και προβάλλουν την κατάλληλη αντίσταση στο νερό. Οι οδοντωτοί δίσκοι αλέθουν ομοιόμορφα τα σωματίδια του καφέ και προστατεύεται το άρωμα των κόκκων. Στη συνέχεια, ο αλεσμένος καφές συλλέγεται σε ένα δεύτερο δοχείο και είναι έτοιμος για την παρασκευή ροφήματος.

 

 

Μηχανές καφέ με ενσωματωμένο μύλο άλεσης

Αν επιθυμείς να αγοράσεις μηχανή καφέ, καλό είναι να γνωρίζεις ότι υπάρχουν μηχανές με ενσωματωμένο μύλο άλεσης, όπως η Ariete 1313. Τα μοντέλα με μύλο άλεσης έχουν κατασκευαστεί για να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς εραστές του καφέ. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το αγαπημένο σου χαρμάνι καφέ σε κόκκους, να το τοποθετήσεις στον μύλο άλεσης να περιμένεις λίγο ώστε ο ενσωματωμένος μύλος να το αλέσει και η καφετιέρα να σου ετοιμάσει έναν πυκνό, αρωματικό και κρεμώδη καφέ.

 

Προσωποποιημένη εμπειρία καφέ

Ανεξάρτητα από το είδος του καφέ που προτιμάς, ο βαθμός άλεσης παίζει σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα και στην ένταση του ροφήματος. Οι διαφορές στο άλεσμα, όσο μικρές κι αν είναι επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν η σκόνη είναι πιο χοντρόκοκκη, τότε είναι μικρότερη η ένταση και το άρωμα του καφέ. Από την άλλη, αν ο καφές είναι υπερβολικά ψιλοκομμένος, τότε μπορεί να «περάσει» στο φλιτζάνι υπερβολική ποσότητα από τανίνες. Αυτό προκαλεί ελαφρά πιο πικρή γεύση.

Με το να αλέθεις μόνος σου τον καφέ μπορείς να φέρεις απολύτως στα μέτρα σου τη «δύναμη» του καφέ που πίνεις. Θα έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με περισσότερες ποικιλίες από αυτές που θα βρεις στις συσκευασίες με προ-αλεσμένη «πρώτη ύλη».

Μπορείς να δεις ακόμη