Kaze and the Wild Masks

by Manos Kavvalos

 

To Kaze and the Wild Masks ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών που, με μία πρώτη ματιά ξεχειλίζουν από “αθωότητα”, όμως στη συνέχεια φροντίζουν να διαψεύσουν κατηγορηματικά την πρώτη αυτή εντύπωση. Το γιατί, θα το κατανοήσεις πολύ εύκολα διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.

Πριν ξεκινήσουμε να παραθέτουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για το σενάριο και τις εντυπώσεις μας από το gameplay, είμαστε στη, μάλλον, ευχάριστη θέση να σε ενημερώσουμε πως, παρά το γεγονός ότι, από τη μία η ομάδα ανάπτυξης έχει έδρα στη μακρινή Βραζιλία, από την άλλη δεν πρόκειται για μία “μεγάλη” παραγωγή, το Kaze and the Wild Masks, έρχεται μεταφρασμένο στα ελληνικά, σε ό,τι αφορά τα μενού και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με λέξεις και γράμματα που εμφανίζονται στην οθόνη.

 

 

Η εταιρεία που το δημιούργησε, θέλησε να παραμείνει πιστή στο μοτίβο των platform games που κυκλοφόρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα και τόσο αγαπήθηκαν από το κοινό. Αυτό ξεκινάει να το δείχνει από την αρχή κιόλας, από το σενάριο, που είναι μια πολύ σύντομη αφήγηση. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε την Kaze, ένα κουνέλι γεμάτο θάρρος, που μία συνηθισμένη ημέρα, περιφέρεται ανάμεσα σε ερειπωμένα κτίρια, παρέα με τον φίλο της Hugo. H Kaze βρίσκει ένα μενταγιόν που, δυστυχώς, αποδεικνύεται μαγικό, καθώς μεταμορφώνει τον Hugo σε πτηνό. Ταυτόχρονα, μια κατάρα πέφτει στην πατρίδα τους, τα Crystal Islands. Έχοντας αποκτήσει νέες ικανότητες, ο Hugo κατορθώνει να σώσει την Kaze, μεταφέροντάς την, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, σε ασφαλές μέρος. Όταν συνέρχεται, η Kaze αποφασίζει να μην μείνει με σταυρωμένα χέρια, αλλά να απαλλάξει τα Crystal Islands από τη μαύρη μαγεία.

 

 

Στη συνέχεια θα κληθείς να επιλέξεις τον βαθμό δυσκολίας. Προσφέρονται δύο διαφορετικά επίπεδα. Στον πρώτο έχεις άπειρες ζωές και αρκετά checkpoint, ενώ στον δεύτερο ο αριθμός των ζωών είναι περιορισμένος και τα checkpoints ελάχιστα, έως ανύπαρκτα, όπως συνέβαινε με τα platform games της παλιάς εποχής. Τα πρώτα επίπεδα δεν είναι αντιπροσωπευτικά του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Πολύ πιθανό να νομίζεις ότι θα ολοκληρώσεις το παιχνίδι πολύ γρήγορα, δίχως να καταβάλεις κάποια σοβαρή προσπάθεια, λες και έχεις βγει για έναν χαλαρό περίπατο στο πάρκο. Όμως, από το μισό του δεύτερου κόσμου και μετά, η κατάσταση αλλάζει άρδην. Η δυσκολία ανεβαίνει κατακόρυφα και εσύ θα χάνεις τη μία ζωή μετά την άλλη. Στο τέλος, δεν αποκλείεται να χάσεις το μέτρημα. Αν θέλεις να φτάσεις στο τέλος μιας πίστα θα πρέπει να επιδείξεις ταχύτατα αντανακλαστικά και να θυμάσαι τι κινήσεις πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις άλλη μία επανάληψη της προσπάθειάς σου. Μάλιστα, δεν θα αργήσεις να διαπιστώσεις ότι, κατά έναν πολύ παράξενο τρόπο, όσο καλά και αν γνωρίζεις το τι πρέπει να κάνεις και τι να αποφύγεις, κάθε φορά θα υποπίπτεις στα ίδια λάθη. Για να σε διευκολύνει, έχοντας χάσει αρκετές φορές στην ίδια πίστα, θα εμφανιστεί ο Hugo για να σου προσφέρει τα φτερά του, που θα σε μεταφέρουν στην επόμενη. Εφόσον δεν μπορεί να γίνει πιο βατό το gameplay, είναι κι αυτό μιας μορφής λύση.

 

 

Τα παραπάνω δεν θα πρέπει να σε αποτρέψουν από το να ασχοληθείς με το Kaze and the Wild Masks. Ο τίτλος διαθέτει όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα ποιοτικό platform game. Πρώτο και βασικότερο όλων, η απόκριση στις εντολές χειρισμού που είναι άμεση. Από εκεί και πέρα, η περιπέτεια της Kaze είναι γεμάτη παγίδες, όπως κομμάτια πάγου που απειλούν να τη συντρίψουν, χάσματα, δέντρα που στα κλαδιά τους “καρποφορούν”, κινούμενες πλατφόρμες, σκοινιά, τεράστια αγκάθια αλλά και οι αντίξοες συνθήκες που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα. Στην εξίσωση προστίθενται και οι κάτοικοι των νησιών, επίσης χτυπημένοι από την κατάρα. Άλλοι οπλισμένοι, άλλοι όχι. Όμως ο σκοπός τους κοινός. Να βγάλουν την Kaze από τη μέση με κάθε τρόπο μόλις την αντιληφθούν. Στο τέλος κάθε νησιού σε περιμένει το boss για μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση. Ενδιαφέρουσα μέχρι να μάθεις το μοτίβο κινήσεων και επιθέσεων του καθενός, οπότε ανάλογα θα προσαρμόσεις τις δικές σου ενέργειες.

 

 

Οι μάσκες είναι ένα στοιχείο που ανεβάζει κατακόρυφα το ενδιαφέρον του gameplay. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές και κάθε μία μεταμορφώνει την πρωταγωνίστρια σε έναν εκπρόσωπο του ζωικού βασιλείου, δηλαδή σε αετό, καρχαρία, τίγρη και ερπετό. Ως αετός μπορεί να πετάει και να εκτοξεύει πυρά εναντίον των αντιπάλων της, ως καρχαρίας κολυμπάει για όση ώρα θέλει κάτω από την επιφάνεια του νερού και πέφτει ορμητικά προς όποιο πλάσμα θελήσει να της σταθεί εμπόδιο. Όταν μεταμορφώνεται σε τίγρη, αποκτάει την ευχέρεια να σκαρφαλώνει σε κάθετες επιφάνειες και τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ως ερπετό προστίθεται στο παλμαρέ των κινήσεών της το διπλό άλμα και μπορεί να πέφτει στο έδαφος με δύναμη, από μεγάλο ύψος.  Όταν μεταμορφώνεται σε ερπετό υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που θα σε δυσκολέψει, το γεγονός ότι η κάμερα προχωράει αυτόματα από τα αριστερά προς τα δεξιά. Οπότε οι κινήσεις σου θα πρέπει να είναι ακόμα πιο γρήγορες και συντονισμένες.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένα τα επίπεδα φέρνει με τη σειρά του στο μυαλό κλασικά παιχνίδια, όπως η σειρά Donkey Kong. Είναι πολύ λογικό όταν δεις τα αντικείμενα που μπορείς να συλλέξεις και τις περιοχές που θα έχεις την ευκαιρία να ξεκλειδώσεις, να αρχίσεις τις συγκρίσεις. Την ευχάριστη αναδρομή στο παρελθόν βοηθάνε τα τεχνολογίας 16-bit γραφικά, αλλά και το ποιοτικό soundtrack.

Κλείνοντας, το Kaze and the Wild Masks είναι ένα από τα παιχνίδια που αξίζει να προσθέσεις στη συλλογή σου. Εφόσον οπλιστείς με υπομονή θα σου προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης. Μπορείς να το αποκτήσεις για PlayStation 4, Nintendo Switch, PC, Google Stadia και Xbox One.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη