Κράτησε το σπίτι σου ασφαλές όσο λείπεις σε διακοπές

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική περίοδος για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να απολαύσεις τη θάλασσα και ξέγνοιαστες στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους. Όμως, για να είναι πραγματικά ξέγνοιαστες οι μέρες καλό είναι να μην έχεις το μυαλό σου στο άδειο σπίτι και  στην πιθανότητα ενός απροόπτου ή μιας διάρρηξης.

Για να αποφύγεις λοιπόν τις δυσάρεστες εκπλήξεις όταν επιστρέψεις από τις διακοπές σου, βεβαιώσου ότι έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του σπιτιού σου σε κάθε επίπεδο.

 

Ενημέρωσε τους κοντινούς σου

Καλό είναι να ενημερώσεις κάποιον δικό σου άνθρωπο για τις ημέρες που θα λείπεις και να δώσεις το τηλέφωνο επικοινωνίας και ένα δεύτερο κλειδί του σπιτιού σε αυτόν, ώστε να σε ενημερώσει άμεσα σε περίπτωση που συμβεί το παραμικρό.

 

Μην αφήνεις να «γεμίζει» το γραμματοκιβώτιό σου

Για σύντομες αποδράσεις ενημέρωσε κάποιον από τους γείτονες να παίρνει την αλληλογραφία σου. Εάν πρόκειται να λείψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενημέρωσε τον ταχυδρόμο να φέρει την αλληλογραφία σου μόλις επιστρέψεις. Γενικά μην αφήνεις λογαριασμούς ή άλλη αλληλογραφία στο γραμματοκιβώτιο ή έξω από την πόρτα σου, γιατί αυτό υποδηλώνει ότι λείπεις καιρό.

 

Πρόληψη ζημιάς και φθορών στο σπίτι

Βγάλε από την πρίζα όσες ηλεκτρικές συσκευές δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν ή και να είναι σε κατάσταση αναμονής. Εκτός ότι καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και όταν είναι κλειστές, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σε ένα βραχυκύκλωμα. Όταν λείπεις από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλε το ψυγείο από την πρίζα, άδειασέ το και άφησε την πόρτα ανοιχτή.

Ιδανικά, μπορείς να εξοπλίσεις το σπίτι σου με έξυπνους ανιχνευτές καπνού, ώστε να αποτρέψεις μια απρόσμενη πυρκαγιά. Είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν την πυκνότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και αποστέλλουν σήμα στο σύστημα συναγερμού για να ενεργοποιήσει τις εγκατεστημένες σειρήνες, αλλά και να σε ειδοποιήσει μέσω μηνύματος στο smartphone σου.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε καταιγίδες ακόμα και το καλοκαίρι. Πριν φύγεις για διακοπές, φρόντισε να έχεις καθαρίσει τα λούκια και τις υδρορροές ώστε να απομακρύνονται γρήγορα τα βρόχινα νερά.

 

Ενίσχυσε την ασφάλεια του σπιτιού σου με έξυπνους αισθητήρες και πρίζες

Η εξώπορτα δεν είναι το μόνο σημείο του σπιτιού που μπορεί να παραβιαστεί. Επομένως, ακόμα κι αν έχεις θωρακίσει την κύρια είσοδο, σκέψου ότι υπάρχουν ακόμα τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και άλλα «ανοίγματα» που καθιστούν ευάλωτο το σπίτι σου σε μια εισβολή.

Μία απλή κίνηση είναι να επενδύσεις σε ένα smart starter kit, όπως είναι οι προτάσεις των Xiaomi και Somfy. Συνήθως αποτελούνται από ένα “control hub”, που συνοδεύεται από έξυπνους αισθητήρες και ανιχνευτές. Χάρη στην απουσία καλωδίων, η εγκατάστασή τους είναι τόσο απλή, που μπορεί να γίνει ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη. Η τοποθέτηση γίνεται με αυτοκόλλητο διπλής όψεως.

Το “control hub” λειτουργεί ως ένα κέντρο ελέγχου μέσω του οποίου μπορείς να ελέγχεις και να ρυθμίζεις όλους τους έξυπνους αισθητήρες που συνδέονται σε αυτό, από την οθόνη του smartphone ή του tablet σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσεις το δωρεάν mobile app του κατασκευαστή. Ακολουθείς τις οδηγίες στην οθόνη σου και μέσα σε λίγα λεπτά έχεις ρυθμίσει το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σου.

Οι ανιχνευτές κίνησης τοποθετούνται σε κάθε γωνία του σπιτιού. Είναι μικροί, διακριτικοί και έξυπνοι, αφού μπορούν να εντοπίζουν όλες τις ανθρώπινες κινήσεις, ενώ αδιαφορούν για τις κινήσεις των κατοικίδιων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες ενός ψευδούς συναγερμού. Παράλληλα, οι ανιχνευτές ανοίγματος είναι σχεδιασμένοι για να τοποθετούνται σε πόρτες, παράθυρα ή ακόμη και σε παράθυρα οροφής. Έτσι, ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα και ενεργοποιούν τον συναγερμό.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των έξυπνων συστημάτων ασφαλείας είναι ότι μπορούν εύκολα να επεκταθούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς, ανάλογα τις ανάγκες σου, να προσθέσεις ακόμα περισσότερα αξεσουάρ ασφαλείας στο υπάρχον σύστημα. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται smart κάμερες ασφαλείας, ανιχνευτές καπνού, έξυπνες πρίζες, έξυπνες λάμπες, μέχρι και έξυπνα ηχεία με voice assistant για έλεγχο συσκευών μέσω φωνής.

 

Θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο κινητό ή το tablet για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι. Θα βλέπεις τι καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας εντός κι εκτός σπιτιού, ενώ εσύ βρίσκεσαι μακριά από αυτό και θα μπορείς να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όλο το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σου δεν είναι συνδεδεμένο με κάποιο κέντρο ελέγχου, όπως π.χ. συμβαίνει με την εγκατάσταση επαγγελματικού εξοπλισμού, αλλά όλος ο έλεγχος περνάει στα δικά σου χέρια.

Επίσης, μπορείς να δημιουργήσεις διάφορα σενάρια με τις έξυπνες συσκευές σου. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι διαρρήκτες λατρεύουν να δρουν στο σκοτάδι. Επομένως, ρυθμίζοντας τις έξυπνες λάμπες στο σπίτι να ενεργοποιούνται αυτόματα σε συγκεκριμένες ώρες εντός της ημέρας, θα δίνουν τη ρεαλιστική εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα. Μάλιστα, για να μην υπάρχει μόνο ένα συγκεκριμένο «μοτίβο», έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίζεις διαφορικές ώρες και διάρκεια φωτισμού για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Τέλος μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού που μπορείς να προμηθευτείς από τα καταστήματα Κωτσόβολος και καλύπτει ζημιές σε συσκευές, έπιπλα και άλλα αντικείμενα σε περίπτωση φωτιάς, πλημμύρας και κλοπής. 

Μπορείς να δεις ακόμη