|  | 

Κουζίνα

Καλοκαιρινές συνταγές με αγγούρι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Το αγγούρι είναι ένα λαχανικό που περιέχει πολύ νερό κι ελάχιστες θερμίδες. Είναι βασικό υλικό της χωριάτικης σαλάτας κι έχει τον πρώτο λόγο στο τζατζίκι. Εδώ το κάνουμε κρύα σούπα, υπέροχο smoothie και μια σούπερ σαλάτα με απωανατολίτικο ταμπεραμπέντο.

 

Κρύα σούπα με αγγούρι

Μια πραγματικά απολαυστική σούπα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που σε δροσίζει και σε χορταίνει ευχάριστα, ιδιαίτερα αν τη σερβίρεις με τραγανά κρουτόν.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 μέτρια αγγούρια
  • ½ με 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 2-3 κλαδάκια δυόσμου, τα φυλλαράκια
  • 1 -2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το αγγούρι από τη φλούδα, το κόβουμε κατά μήκος στη μέση κι αφαιρούμε τα σποράκια του. Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια
  2. Βάζουμε το αγγούρι στο μπλέντερ και προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το γιαούρτι, τον δυόσμο και ανάλογο αλατοπίπερο. Χτυπάμε τα υλικά σε υψηλή ταχύτητα να γίνουν ένας ομοιογενής πουρές. Αν είναι πολύ πηχτό το αποτέλεσμα αραιώνουμε με λίγο παγωμένο νερό.
  3. Δοκιμάζουμε μήπως χρειαζόμαστε επιπλέον αλατοπίπερο και μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή πιάτα προσθέτοντας μερικά παγάκια και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

 

Smoothie με αγγούρι κι αβοκάντο

Ένα απίθανο υγρό σνακ, μια πραγματική βόμβα δροσιάς και υγείας στον οργανισμό μας για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όχι μόνο.

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 αγγούρι μέτριο
  • 1 αβοκάντο ώριμο
  • 100 ml κεφίρ ή ξυνόγαλα
  • 1 λάιμ, ξύσμα και χυμό
  • ½ κ.γ. φρεσκοξυσμένο τζίντζερ
  • Φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το αγγούρι από φλούδες και σποράκια, το κάνουμε κομμάτια και το ρίχνουμε στον πολυκόφτη.
  2. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και αφού το κόψουμε κομμάτια το ρίχνουμε κι αυτό.
  3. Προσθέτουμε το ξύσμα από το τζίντζερ, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, τα φυλλαράκια του δυόσμου, το ξυνόγαλα, λίγο αλάτι και χτυπάμε να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
  4. Το μοιράζουμε σε ποτήρια και σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας και μερικά παγάκια.

 

Ταϋλανδέζικη αγγουροσαλάτα 

Μια πραγματικά δροσερή σαλάτα με πρωτογωνιστή το αγγούρι. Έχει γλυκοπικάντικη γεύση και ανατολίτικο χαρακτήρα που θα σε ενθουσιάζει, ιδιαίτερα αν είσαι φίλος του τρίπτυχου τσίλι, κόλιανδρος και λάιμ.

Υλικά

  • 3 αγγουράκια μικρά
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
  • 1-2 πιπερίτσες τσίλι
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ή βασιλικό, αν προτιμάτε
  • 1 χούφτα peanuts ή κάσιους ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. μαυροσούσαμο
  • Λίγο αλάτι

Για το dressing

  • ¼ φλιτζανιού ξίδι ρυζιού
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 1 λάιμ ξύσμα και χυμό
  • 3 κ.σ. σησαμέλαιο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα αγγουράκια και τα σκουπίζουμε πολύ καλά. Έχουμε 2 επιλογές κοψίματος: Είτε τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση, με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τους σπόρους και το κόβουμε σε κομματάκια, είτε το κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές στρογγυλές φετούλες ή κορδέλες. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 10 λεπτά να βγάλουν τα νερά τους.
  2. Στο μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι πρώτα στη μέση και ύστερα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε το τσίλι αφού αφαιρέσουμε πρώτα τα σποράκια και μετά τον κόλιανδρο.
  3. Ρίχνουμε το αγγούρι σε σαλατιέρα μαζί με το κρεμμύδι, το τσίλι τον κόλιανδρο, το μαυροσούσαμο, τα φιστίκια και ανακατεύουμε.
  4. Ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι, περιχύνουμε τη σαλάτα, κάνουμε άλλο ένα ανακάτεμα και σερβίρουμε αμέσως.

 

Δείτε ακόμη