Μετάτρεψε το κινητό σου σε retro arcade machine

Τα κινητά και τα τάμπλετ είναι πλέον πολυεργαλεία για δουλειά ή ψυχαγωγία. Έχοντας το κατάλληλο application μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα. Άλλωστε έχουν πλέον αρκετή υπολογιστική ισχύ ώστε να «τρέχουν» και βαριές εφαρμογές όπως είναι τα σύγχρονα videogames.

Αφού λοιπόν υποστηρίζουν παιχνίδια με σύγχρονα γραφικά και gameplay, τότε μπορούν εύκολα να υποστηρίξουν όλα εκείνα τα retro πλέον games των δεκαετιών ‘70, ‘80 και ‘90. Φυσικά η αναφορά γίνεται για εκείνα τα βιντεοπαιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε και στα οποία ξοδέψαμε άπειρες ώρες. Και δεν είναι απλά νοσταλγία, διότι ακόμα και σήμερα είναι ευχάριστα και εθιστικά, ενώ έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σχεδόν πάντα φιλικά και ασφαλή για μικρά παιδιά.

Να σημειωθεί ότι κυκλοφορούν επίσημες εκδόσεις εκείνων των παλιών τίτλων, ports και παραλλαγές από ανεπίσημους developers ακόμα και emulators ειδικοί για κινητά. Παρακάτω ακολουθούν μερικές ενδεικτικές προτάσεις. Φυσικά μπορείς πάντα να ψάξεις τα online μαγαζιά της Google και Apple.έχοντας ως keywords το όνομα του videogame, τον δημιουργό ή ακόμα και το όνομα της κονσόλας.

 

Tetris

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια με τις περισσότερες παραλλαγές και το οποίο έχει μεταφερθεί σχεδόν σε κάθε είδος υπολογιστή. Εκτός από την κλασική version θα βρεις και πολλές παραλλαγές με επιπλέον bonuses και challenges. Δείχνει εξαιρετικό σε smartphone ή tablet.

 

Sonic the Hedgehog Classic

Το κλασικό videogame της Sega είναι ίσως ο ορισμός του retro classic και υπάρχει (τόσο για Android όσο και για iOS) remastered η original έκδοση του 1991. Πρόκειται για ένα εθιστικό και γρήγορο παιχνίδι όπου σε πολλά σημεία είναι αρκετά challenging. Να σημειωθεί ότι στη δωρεάν έκδοση υπάρχουν διαφημίσεις, ενώ αυτές δεν υπάρχουν στην αγορασμένη.

 

Super Mario Run

Ο Super Mario είναι το πνευματικό παιδί της Nintendo ήδη από το 1985 και ένα από τα μεγαλύτερα gaming franchises όλων των εποχών. Λίγοι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν την κλασική φιγούρα του ήρωα που διασχίζει φανταστικούς κόσμους μαζεύοντας νομίσματα και πολεμώντας διασκεδαστικούς εχθρούς. Πάντως οι εκδόσεις για κινητό είναι ports που έχουν διαφορές με τις original εκδόσεις.

 

Golden Axe Classics

Και τα 3 Golden Axe είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο γνωστά παιχνίδια όλων των εποχών. Έρχονται από την μακρινή περίοδο των 16-bit videogames της Sega, ενώ η επική τους ιστορία, concept και μάχες άφησαν εποχή. Σε αυτές τις νεότερες version μπορείς να θυμηθείς τα παλιά δωρεάν (με διαφημίσεις) και ταυτόχρονα υπάρχουν μερικοί «νεωτερισμοί» όπως η δυνατότητα για Save (Αποθήκευση).

 

Prince of Persia: Escape

Πριν γίνει ταινία και σύγχρονο videogame το Prince of Persia ήταν ίσως το δημοφιλέστερο game για υπολογιστές Apple. Αργότερα έγινε διαθέσιμο και για άλλους υπολογιστές. Συγκεκριμένα, το gameplay, animation και τα γραφικά ήταν πρωτοποριακά για το 1989. Το story που ήταν στην ουσία ένα είδος παρκούρ σε παλάτια και μπουντρούμια στην μεσαιωνική Περσία ήταν πολύ ενδιαφέρον. Όμως, ο συγκεκριμένος τίτλος για Android και iOS δεν είναι ολόιδιο port, αλλά τουλάχιστον έχει μεταφέρει σωστά τους μηχανισμούς, το gameplay, αλλά και το γενικότερο «look and feel».

 

Pac-Man

Το υπέροχο και εθιστικότατο αυτό arcade της Bandai Namco μπορείς να το βρεις δωρεάν, αλλά και σε πολλές παραλλαγές από διαφορετικούς δημιουργούς. Είναι από τα πιο γνωστά videogames της δεκαετίας του ’80 και δείχνει εξαιρετικά σε tablet συσκευές.

 

Space Invaders

To Space Invaders ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και δημιούργησε ένα ολόκληρο genre παιχνιδιών. Πλέον η ηλικία του φαίνεται, αλλά το gameplay παραμένει ενδιαφέρον και ευχάριστο. Επιπρόσθετα, η δημιουργός Taito το μετέφερε με σεβασμό και ολόιδιο στην εποχή μας ακόμη και με το κλασικό joystick που πλέον εμφανίζεται ψηφιακά στο κάτω μέρος της οθόνης.

 

Mega Man

Ο Mega Man πρωτοεμφανίστηκε το 1987 στο κλασικό NES. Μέσα από εθιστικό και challenging gameplay προσπαθείς ως ένα humanoid robot να περάσεις από εμπόδια, εχθρούς και διάφορα bosses ώστε να τερματίσεις το παιχνίδι μετά από 6 συναρπαστικά levels.

 

 

Crazy Taxi Classic

Το Crazy Taxi είναι κατά μία έννοια ο πρόγονος του Grand Theft Auto. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε σε arcade machines πρώτα και μετά σε κονσόλες, ενώ τα γραφικά και το gameplay ήταν πραγματικά πρωτοποριακά για την εποχή. Η λογική του είναι ως ταξιτζής να μεταφέρεις όσο πιο γρήγορα γίνεται τους πελάτες σου σε διάφορα σημεία και βέβαια αυτό να το κάνεις με στυλ, τρέλα και πολλά «ακροβατικά»! Μάλιστα, υποστηρίζει το επίσημο soundtrack με Offspring και Bad Religion.

 

Pang World Tour

To Pang πέρα από την εθιστική χαρά του να σπας μπαλόνια σε όλο και μικρότερα μπαλονάκια  είναι ταυτόχρονα ένα videogame που θέλει δεξιότητα και στρατηγική. Ίσως για αυτό έγινε τόσο γνωστό. Υποστηρίζει περίπου 50 levels σε ένα τουριστικό ταξίδι γύρω από την γη και περιλμβάνει αρκετούς χαρακτήρες και όπλα.

Arkanoid

Εξαιρετικό παιχνίδι στρατηγικής και αντανακλαστικών όπου προσπαθείς να σπάσεις τα τουβλάκια σε μία σειρά από levels αποκρούοντας ένα μπαλάκι. Σκοπός είναι να φτάσεις στον τελικό αρχηγό και να σώσεις το σύμπαν. Εθιστικό, απλό και γρήγορο σίγουρα από τα πιο γνωστά videogames της εποχής του.

 

Doom

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις του φετινού καλοκαιριού ήταν η διάθεση των 3 πρώτων DOOM για κινητά και μάλιστα από τον επίσημο δημιουργό την Bethesda. Αυτό έγινε με σκοπό να γιορτάσει επίσημα η εταιρεία την 25η επέτειο από την διάθεση του πρώτου DOOM το 1993. Η σειρά (που συνεχίζει και με σύγχρονες εκδόσεις) ουσιαστικά δημιούργησε το first-person shooter genre και αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς για το γρήγορο gameplay, την βία του και την ιδιαίτερη αισθητική του. Εξάλλου σε ποιόν δεν αρέσει να κυνηγάει δαίμονες και να βρίσκει μυστικά την ώρα που από πίσω παίζει δυνατή μουσική;

H λίστα με τα κλασικά παιχνίδια είναι πραγματικά ατελείωτη και μόλις είδες μερικά από τα πιο δημοφιλή. Κυριολεκτικά μπορείς να ψάξεις και να βρεις οποιοδήποτε παιχνίδι σε είχε κάποτε «κολλήσει».

Προσοχή όμως επειδή και τα videogames δεν είναι τίποτα άλλο παρά apps, συνετό είναι να ελέγξεις τι άδειες και δικαιώματα απαιτούνται για την εγκατάσταση. Σε μερικές περιπτώσεις ζητούνται περισσότερα permission από ό,τι ίσως θα έπρεπε. Αυτό είναι δική σου απόφαση και πολιτική χρήσης. Ευτυχώς όμως τα περισσότερα είναι δωρεάν ή πολύ φθηνά και έχει γίνει όντως καλή δουλειά ως προς το port.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη