2,6K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα υπέροχο πιάτο που μοσχοβολά Κυριακάτικο τραπέζι κι όμορφες στιγμές μ’ όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω του. Αυτό το φαγητό αν ετοιμαζόταν σε μια συμβατική κατσαρόλα θα χρειαζόταν τουλάχιστον 3 ώρες μαγείρεμα. Στη χύτρα ταχύτητος μέσα σε 1 μόλις ώρα έχεις έτοιμο το φαγητό μ’ όλα τα θρεπτικά συστατικά του στη θέση τους και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου για να περάσεις χρόνο με τους δικούς σου.
Υλικά ( για 4-5 άτομα):
- 250γρ. μοσχάρι χτένι, ή ελιά σε κομμάτια
- 80ml extra παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, το ένα κομμένο στα 4, το άλλο ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 4 πατάτες καθαρισμένες σε κομμάτια
- 2-3 καρότα σε χοντρά κομμάτια
- 1 κλαδάκι σέλερι σε φέτες
- 1 κούπα κρασί κόκκινο
- 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 2-3 δαφνόφυλλα
- 1 ξύλο κανέλας
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ρίχνεις στη χύτρα το ελαιόλαδο και τη βάζεις στη φωτιά να κάψει. Προσθέτεις το κρέας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύεις για λίγο να γυαλίσουν και να σοταριστεί το κρέας μαζί με τα λαχανικά.
- Ρίχνεις τον πελτέ κι αλατοπιπερώνεις. Ανακατεύεις για λίγο όλα τα υλικά στη χύτρα, για ν’ ανακατευτούν τα αρώματα και σβήνεις με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτεις λίγο νερό (όσο χρειάζεσαι για τη σάλτσα) και μαγειρεύεις για περίπου 20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο βγάζεις τη χύτρα από την εστία και την αφήνεις ν’ αποσυμπιεστεί μόνη της. Όταν απασφαλιστεί η χύτρα, αφαιρείς το καπάκι και την τοποθετείς πάλι στην εστία ,αν χρειαστεί, να δέσει η σάλτσα.
- Δοκιμάζεις για αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο και στο τέλος προσθέτεις και το μαϊντανό.
- Μεταφέρεις το φαγητό σε κατάλληλο σκεύος και σερβίρεις.