MWC 2023 – Οι τεχνολογικές τάσεις

by Zikou Stella

Εκτός από τα νέα προϊόντα, τα gadgets και τα concepts, ο δεύτερος πυλώνας κάθε MWC είναι οι τεχνολογίες που θα επικρατήσουν και που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες και χρόνια.

 

To δεύτερο “κύμα” του 5G

Τα δίκτυα ήταν, είναι και θα παραμείνουν η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας και μεγάλο μέρος της κουβέντας στο MWC που περιστράφηκε γύρω από την πορεία των δικτύων 5G. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, δίκτυα 5G έχουν λανσαριστεί εμπορικά από 229 παρόχους σε όλο τον πλανήτη, ενώ για το 2023 αναμένεται η εκκίνησή τους σε 30 επιπλέον χώρες. Αυτή τη στιγμή οι συνδεδεμένοι χρήστες σε δίκτυα 5G έχουν ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο, νούμερο που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2025.

Όσο για τις συσκευές, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 700 5G μοντέλα στην αγορά.

 

Η άνοδος του AR/VR

Μαζί με την ανάπτυξη των δικτύων από δίπλα έρχονται και οι εφαρμογές. Μία από αυτές είναι και η ανάπτυξη εφαρμογών / υπηρεσιών εικονικής (VR), επαυξημένης (AR) ή και μεικτής (MR) πραγματικότητας, κάτι που όμως απαιτεί και το αντίστοιχο hardware. Έτσι, η Qualcomm ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της για την πλατφόρμα Snapdragon Spaces XR με κατασκευαστές όπως η Xiaomi, η Oppo, η Lenovo και η OnePlus, ενώ την πλατφόρμα αγκάλιασαν και πολλοί πάροχοι όπως η China Mobile, η Deutsche Telekom, η Vodafone, η T Mobile, η Telefonica, η KDDI και η ΝΤΤ Docomo. Σε επίπεδο hardware η ZTE έδειξε τα νέα της AR γυαλιά, τα nubia Neovision, η TCL τα TCL RayNeo X2 – που είχαν ανακοινωθεί στη περασμένη CES – ενώ πίσω από προθήκες υπήρχαν και τα Wireless AR Glass Discovery Edition που ετοιμάζει η Xiaomi.

 

 

Περισσότερα foldables

Αυτή τη στιγμή μόνο η Samsung (και προσφάτως η Motorola) διαθέτει foldable smartphones σε παγκόσμια κλίμακα, με τους κινέζους κατασκευαστές να περιορίζονται για την ώρα στην εγχώρια αγορά. Αυτό φαίνεται ότι θα αλλάξει από φέτος καθώς τόσο η Oppo, όσο και η Honor ανακοίνωσαν την παγκόσμια διάθεση των δικών τους συσκευών – του Oppo Find N2 Flip και του Honor Magic Vs – ενώ είχαμε και την ανακοίνωση ενός νέου foldable του Phantom V Fold, από την εταιρεία Tecno, το οποίο θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία από την αγορά της Ινδίας. Στο παιχνίδι αναμένεται να μπει σύντομα και η OnePlus, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της, θα λανσάρει το δικό της foldable το δεύτερο μισό του 2023.

 

Δορυφορική επικοινωνία

Μπορεί την αρχή να την έκανε η Apple, όμως το Android ακολουθεί τροχάδην. Τόσο η Qualcomm, με την υπογραφή της συμφωνίας με Honor, Motorola, Nothing, Oppo, Vivo και Xiaomi, για την ανάπτυξη συσκευών που θα προσφέρουν δυνατότητα επικοινωνίας με δορυφόρο με τον Snapdragon Satellite , όσο και η MediaTek, με το νέο της MT6825 και τα προϊόντα που λάνσαρε το Bullitt Group, κατέστησαν σαφές πως αυτό θα είναι το επόμενο hot trend.

Μπορείς να δεις ακόμη