Μαγειρεύοντας με μανιτάρια

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


3 πεντανόστιμες συνταγές για τους φίλους των μανιταριών. Μια τάρτα, μια ομελέτα και μια μακαρονάδα!

 

 

 

Galette με μανιτάρια και πατάτες

Μια εύκολη τάρτα με ακανόνιστο σχήμα και πλούσια γεύση!

 

Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμης κουρού ή σφολιάτας
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε φέτες όμοιου μεγέθους
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 πατάτες μέτριες βρασμένες και κομμένες σε κύβους
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε πάνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μισά μανιτάρια μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν. Αλατοπιπερώνουμε στο ενδιάμεσο και προσθέτουμε το μισό σκόρδο.
  2. Βγάζουμε τα μανιτάρια στην άκρη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μανιτάρια και σκόρδο. Τα ενώνουμε όλα μαζί.
  3. Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τα κυβάκια της πατάτας μέχρι να μαραθούν και να ενωθούν τα αρώματά τους. Τα ρίχνουμε στο μπολ με τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φουρνο στους 180°C. Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και το μεταφέρουμε σε ταψί.
  5. Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την κεφαλογραβιέρα και απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας τριγύρω περιθώριο τριάμιση δάχτυλα.
  6. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα με τα μανιτάρια και τις πατάτες και φέρνουμε την άδεια ζύμη πάνω από τη γέμιση.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει η ζύμη ροδοκόκκινο χρώμα.
  8. Σερβίρουμε τη γαλέτα ζεστή ή χλιαρή κόβοντας σε κομμάτια.

 

 

Μακαρονάδα με μανιτάρια και κατίκι Δομοκού

Μια ιδιαίτερα νόστιμη μακαρονάδα με ελληνική καρδιά και ιταλικό ταμπεραμέντο.

 

Υλικά για 4-5 άτομα:

  • 1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 500 γρ. μανιτάρια σε φέτες όμοιου μεγέθους
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • 200 γρ. κατίκι Δομοκού
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί
  • αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με 5 λίτρα αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά μας μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.
  2. Παράλληλα ζεσταίνουμε πάνω σε δυνατή φωτιά μια αντικολλητική κατσαρόλα πλασοτέ ή ένα βαθύ τηγάνι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μισά μανιτάρια μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους, να στεγνώσουν και να ψηθούν. Αλατοπιπερώνουμε στο ενδιάμεσο και προσθέτουμε το μισό σκόρδο.
  3. Βγάζουμε τα μανιτάρια στην άκρη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα μανιτάρια και σκόρδο.
  4. Ενώνουμε όλα μαζί τα μανιτάρια στο σκεύος που χρησιμοποιήσαμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί τα υλικά μας, προσθέτοντας και λίγο από το νερό που έβρασαν για πιο ζουμερό αποτέλεσμα.
  5. Πασπαλίζουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
  6. Σερβίρουμε τη μακαρονάδα αμέσως σε πιάτα ή κατευθείαν με το τηγάνι συνοδεύοντας με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα για να σερβιριστεί ο καθένα μόνος του και να προσθέσει στο πιάτο του όση κεφαλογραβιέρα θέλει, εάν θέλει.

 

 

Ομελέτα με μανιτάρια και γραβιέρα

Μια απλή ομελέτα σκεπαστή σαν σάντουιτς που θα γεμίσουμε με μανιτάρια σοτέ και γραβιέρα.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 250 γρ. Μανιτάρια σε φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 4-5 αυγά
  • Τριμμένη γραβιέρα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε πάνω σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους, να στεγνώσουν και να ψηθούν. Στο ενδιάμεσο προσθέτουμε το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τα μανιτάρια στην άκρη.
  2. Βάζουμε ένα μικρότερο τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά με λίγο ελαιόλαδο και μισό κουταλάκι βούτυρο. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με λίγο νερό κι ανάλογο αλατοπίπερο.
  3. Όταν κάψει καλά το τηγάνι ρίχνουμε τα μισά αυγά και ψήνουμε την ομελέτα από την κάτω μεριά. Τη γυρίζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας ή πιάτου να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και απλώνουμε στη μισή επιφάνεια τα μισά μανιτάρια.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμα, διπλώνουμε και βγάζουμε σε πιάτο. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ετοιμάζουμε και τη δεύτερη ομελέτα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κατσαρόλα, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη