Νέα πρωτοποριακή υπηρεσία θεωρητικής και πρακτικής πλοήγησης drone

by Zikou Stella

Τα drones είναι σύγχρονες συσκευές που τα τελευταία χρόνια μπαίνουν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιπτάμενο ρομπότ που κατευθύνεται απομακρυσμένα ή κινείται αυτόνομα, με πλάνα πτήσης που καθορίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό, σε συνδυασμό με ενσωματωμένους αισθητήρες και σύστημα GPS.

 

Οι χρήσεις των drones είναι πολλές. Μεταξύ άλλων για έρευνα και διάσωση, επιτήρηση, παρακολούθηση της κυκλοφορίας, παρακολούθηση του καιρού, πυρόσβεση, προσωπική χρήση, φωτογραφήσεις, καταγραφή video, υπηρεσίες αποστολής και παράδοσης δεμάτων.

Αν είσαι είτε ερασιτέχνης, είτε επαγγελματίας, σου παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού υψηλής ποιότητας, φέρνοντας την κάμερά σου σε σημεία που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πολύ δύσκολο ή αδύνατο να προσεγγίσεις.

 

Hi Tech Drones

Στα καταστήματα Κωτσόβολος θα βρεις μια μεγάλη γκάμα από drones υψηλής τεχνολογίας, που είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν απόλυτα κάθε σου ανάγκη. Ο χειρισμός όλων των μοντέλων ναι μεν είναι εύκολος, όμως για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, ειδικά στα πρώτα σου βήματα που είναι και τα πιο σημαντικά.

 

 

To κορυφαίο drone, Dji Mavic 3 Pro Cine είναι εφοδιασμένο με τριπλής κάμερας Hasselblad, που σου παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής video ανάλυσης 5.1K και λήψη φωτογραφιών ποιότητας 48MP. Διαθέτει ταχύτατο δίσκο SSD χωρητικότητας 1ΤΒ, προσφέρει μια πλούσια γκάμα εστιακών αποστάσεων αλλά και 28x zoom που το τοποθετούν στην κορυφή των επιλογών για επαγγελματίες δημιουργούς οπτικοακουστικού υλικού, ενώ τα παραπάνω στοιχεία ενισχύονται από την υποστήριξη για Apple ProRes. Έχει αυτονομία 43 λεπτών, απόσταση τηλεκατεύθυνσης έως 15 χιλιόμετρα και έξυπνο μηχανισμό ανίχνευσης εμποδίων, οπότε θα επεκτείνεις κατά πολύ τα όρια της δημιουργικότητάς σου.

 

Το Dji Mavic 3 Fly More Combo διαθέτει camera 4/3 CMOS της Hasselblad και είναι ιδανικό για χρήση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς έχει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για τη μείωση του θορύβου και τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης με δυναμικό εύρος. Αν είσαι επαγγελματίας, η δημιουργικότητά σου θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, μέσω της υποστήριξης για την κωδικοποίηση Apple ProRes 422 HQ και του ταχύτατου SSD χωρητικότητας 1TB. Παρέχει αυτονομία 46 λεπτών και το αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης O3+ επιτρέπει μέγιστη εμβέλεια μετάδοσης 15 χιλιομέτρων και ζωντανή εικόνα ανάλυσης 1080p/60fps για να απολαμβάνεις ομαλές, σταθερές πτήσεις. Η ασφάλεια των πτήσεων εξασφαλίζεται με ειδικούς αισθητήρες, που εντοπίσουν εμπόδια σε κάθε κατεύθυνση.

 

Το Dji Air 2S Fly More Combo είναι ένα αναδιπλούμενο drone, με camera gimbal τριών αξόνων, ανάλυσης 5.4Κ και σύστημα αποφυγής εμποδίων για ασφαλείς πτήσεις. Ο αισθητήρας 1” CMOS σου δίνει τη δυνατότητα καταγραφής video ανάλυση 5.4K στα 30fps και 4K στα 60fps, για να απαθανατίζεις τοπία με ρεαλιστικά χρώματα και υψηλή ευκρίνεια. Οι τεχνολογίες που διαθέτει το καθιστούν ιδανικό για λήψεις σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, δίχως να χάνεται η μαγεία των χρωμάτων. Σε αυτό βοηθάει η υποστήριξη της χρωματικής παλέτας 10-bit Dlog-M, που αναπαράγει πιστά μέχρι και ένα δισεκατομμύριο χρώματα, με κάθε λεπτομέρεια. Η αυτονομία του φτάνει στα 31 λεπτά και η απόσταση τηλεκατεύθυνσης στα 12 χιλιόμετρα.

 

 

Πλοήγηση

Η απόκτηση και η λειτουργία ενός drone υπάγεται σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και κανόνες.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις το drone για εμπορικούς σκοπούς ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που δεν είναι ψυχαγωγική, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ορίζει ότι θα πρέπει να αποκτήσεις πιστοποιητικό πιλότου drone και να το καταχωρίσεις στην ΥΠΑ. Τα πιστοποιητικά ποικίλουν ανάλογα με το βάρος και τον τύπο λειτουργίας του drone. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να σου επιβληθεί πρόστιμο και να έχεις νομικές συνέπειες.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες όπου έχουν τοποθετηθεί τα drones.

Υποκατηγορία Α1

Σε αυτή ανήκουν τα drones που ζυγίζουν λιγότερο από 500 γραμμάτια ή έχουν ετικέτα C0. Μπορούν να πετάνε σε ύψος μέχρι 120 μέτρα, όχι όμως πάνω από συναθροίσεις ανθρώπων.

Υποκατηγορία Α2

Περιλαμβάνει τα drones που ζυγίζουν από 500 γραμμάρια έως 2 κιλά ή φέρουν ετικέτα C2. Επιτρέπεται να πετάξουν σε αστικό περιβάλλον, κοντά σε ανθρώπους, με ελάχιστη απόσταση τα 30 μέτρα. Αν όμως το drone διαθέτει λειτουργία χαμηλής ταχύτητας, το ελάχιστο όριο πέφτει κατά πολύ και φτάνει τα 5μέτρα.

Υποκατηγορία Α3

Πρόκειται για drones που ζυγίζουν από 500 γραμμάρια έως 25 κιλά ή έχουν ετικέτα C2, C3 ή C4. Δεν επιτρέπεται η χρήση τους σε αστικό περιβάλλον και πρέπει να πετάνε σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από κατοικημένες, εμπορικές ή βιομηχανικές περιοχές.

 

Σε κάθε περίπτωση, το drone απαγορεύεται να μεταφέρει επικίνδυνα εμπορεύματα ή να πραγματοποιεί ρίψεις υλικού και δεν θα πρέπει να δραστηριοποιείται σε περιοχές όπου έχει απαγορευτεί η εναέρια κυκλοφορία.

 

Πακέτα θεωρητικής και πρακτικής πλοήγησης drone από τον Κωτσόβολο

Ο Κωτσόβολος επεκτείνει ακόμα περισσότερο το πακέτο υπηρεσιών που προσφέρει, με μια νέα, καινοτόμα υπηρεσία θεωρητικής και πρακτικής πλοήγησης drone. Έτσι λοιπόν, η εταιρεία σού παρέχει το ολοκληρωμένο πακέτο αγοράς και εκπαίδευσης, με βάση τον τύπο του drone που θα επιλέξεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αναζητάς πληροφορίες σε ειδικούς φορείς. Η Συνεργασία του Κωτσόβολου με τον εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας φορέα εκπαίδευσης Hellenic Drones, θα καλύψει όλες σου τις ανάγκες για να ασχοληθείς με το νέο σου χόμπι και να δημιουργείς το υλικό που επιθυμείς, χωρίς κανένα τεχνικό ή νομικό πρόβλημα.

Η νέα αυτή υπηρεσία είναι πρωτοποριακή και κυρίως ευέλικτη για να μπορείς να την προσαρμόζεις στις ανάγκες της καθημερινότητάς σου. Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν καταρτιστεί με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν την έγκριση της ΥΠΑ και έχουν διαμορφωθεί από εκπαιδευτές με πολυετή πείρα. Θα έχεις ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στην εκπαιδευτική πλατφόρμα της Hellenic Drones για τη μελέτη on-line μαθημάτων, που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε μορφή pdf και εκπαιδευτικά videos. Όπως καταλαβαίνεις, δεν χρειάζεται να μετακινηθείς καν από την άνεση του σπιτιού σου και θα ολοκληρώσεις τα μαθήματα με τον δικό σου ρυθμό. Όποτε αισθάνεσαι έτοιμος, θα δώσεις τις εξετάσεις πιστοποίησης, με δωρεάν επανεξέταση όσες φορές απαιτηθεί.

 

 

Τα παραπάνω αφορούν θεωρητικά προγράμματα χειρισμού, όμως ο Κωτσόβολος προσφέρει και προγράμματα που περιλαμβάνουν και πρακτικό χειρισμό drone. Ναι μεν δεν είναι κάτι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι σίγουρα ένα σημαντικό εφόδιο για να μάθεις πολλά γύρω από τη σωστή χρήση και τη συντήρηση του drone σου.

Αν βρίσκεσαι σε Αττική, Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Χανιά ή Ναύπακτο, υπάρχουν στη διάθεσή σου εκπαιδευτές με πολυετή εμπειρία. Ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλυφθούν κι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ούτε μέγιστος αριθμός ωρών εκπαίδευσης. Ολοκληρώνονται όταν ο εκπαιδευτής βεβαιωθεί ότι έχεις φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς είτε το site είτε ένα κατάστημα Κωτσόβολος. Η διασφάλιση της νομιμότητας σε ό,τι κάνεις και το άνοιγμα ενός νέου δημιουργικού ορίζοντα είναι στοιχεία που διέπουν τη φιλοσοφία του Κωτσόβολου, για αυτό και φροντίζει για αυτά κάθε περίπτωση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη