Έτσι θα δημιουργήσετε μια οικολογική επαγγελματική κουζίνα

by Zikou Stella

Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και κατ’επέκταση η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων που επιλέγουν τη στροφή προς την βιωσιμότητα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσουν για τη δημιουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας που θα είναι δομημένη με σύγχρονο εξοπλισμό ενεργειακής απόδοσης.

 

Ξεκινήστε άμεσα να εξοικονομείτε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας

Το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα “σχέδιο δράσης”, ξεκινώντας αρχικά με το να επικοινωνήσετε στην ομάδα σας τις βασικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν ή και να βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνονται με το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναφορικά με την αντικατάσταση του επαγγελματικού εξοπλισμού κουζίνας, μπορείτε να πετύχετε σημαντική εξοικονόμηση επενδύοντας σε καινούργιες, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι οι επιλογές σας θα κάνουν απόσβεση σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας για την επαγγελματική κουζίνα

Εφαρμόζοντας άμεσα ορισμένες απλές αλλαγές μπορείτε να κάνετε την κουζίνα σας ενεργειακά πιο αποδοτική. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι φθορές στις πόρτες του ψυγείου και καταψύκτη, που είναι ένα δαπανηρό ζήτημα που συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν οι πόρτες δεν κλείνουν σωστά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες σας θα πρέπει να λειτουργούν διαρκώς στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους για να διατηρήσουν το περιεχόμενο κρύο. Η πιο απλή κίνηση είναι η άμεση αντικατάσταση των φθαρμένων λάστιχων στις πόρτες και ο τακτικός καθαρισμός των θαλάμων.

 

 

 

Εξασφαλίστε φυσικό αερισμό στον χώρο

Με δεδομένο ότι τα ψυγεία και οι καταψύκτες είναι ο εξοπλισμός με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, αφού λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία τους. Έτσι, εκτός από την τακτική συντήρησή τους, θα πρέπει να φροντίσετε για τον αερισμό του χώρου στον οποίο λειτουργούν.

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος στην επαγγελματική κουζίνα σας αυξάνεται, τα ψυγεία και οι καταψύκτες πρέπει να λειτουργήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους για να διατηρήσουν το περιεχόμενο στις επιθυμητές θερμοκρασίες.

Ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε φυσικό αερισμό είναι να δημιουργήσετε ξεχωριστό χώρο για ψυγεία και καταψύκτες.

 

Επενδύστε σε ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό

Εξοπλίστε την επιχείρησή σας με συσκευές και βρύσες εξοικονόμησης νερού για να μειώσετε την υπερβολική κατανάλωση και λάβετε μέτρα, όπως π.χ. να διασφαλίσετε ότι τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων είναι πλήρως φορτωμένα πριν από κάθε χρήση.

Δώστε έμφαση και στον φωτισμό των χώρων της επιχείρησής σας, ανανεώνοντάς τον με λαμπτήρες LED. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μειώσετε μόνο την κατανάλωση ενέργειας, αλλά θα μειώσετε και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Αναβαθμίστε τον επαγγελματικό εξοπλισμό της κουζίνας σας

Η αναβάθμιση του επαγγελματικού εξοπλισμού κουζίνας είναι βασικό συστατικό κάθε στρατηγικής ενεργειακής απόδοσης. Ασφαλώς και το κόστος είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ωστόσο μετά την αρχική δαπάνη θα απολαμβάνετε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας ενώ διασφαλίζετε ότι θα πετύχετε τους στόχους βιωσιμότητας ως επιχείρηση.

 

Επαγγελματικά ψυγεία

Ξεκινάμε από τα επαγγελματικά ψυγεία, που λειτουργούν συνεχόμενα για να διατηρηθούν τα τρόφιμα φρέσκα, καταλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας στην κουζίνα. Η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικό επαγγελματικό εξοπλισμό κουζίνας εξοικονομεί πολλά χρήματα σε λειτουργικό κόστος και παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

Εστίες μαγειρικής

Επιλέξτε ανάμεσα σε επαγγελματικές επαγωγικές και ηλεκτρικές εστίες ή πλατό ψησίματος επαγγελματικής χρήσης για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα σας. Με επαγγελματικές εστίες που είναι κατασκευασμένες να διακόπτουν αυτόματα τη ροή ενέργειας όταν δεν ανιχνεύονται σκεύη, μειώνετε κατακόρυφα την κατανάλωση ενέργειας.

 

 

 

 

Επαγγελματικοί φούρνοι

Βασικό κριτήριο επιλογής επαγγελματικού φούρνου θα πρέπει να είναι η διαρρύθμιση ή και ενδεχομένως οι τεχνικοί περιορισμοί που μπορεί να υπάρχουν στην κουζίνα σας αλλά και η συχνότητα που θα λειτουργείτε τον φούρνο σας ημερησίως.

Αξίζει να επενδύσετε σε επαγγελματικό φούρνο αερίου εφόσον προορίζεται για συνεχή λειτουργία σε κουζίνες με υψηλό φόρτο εργασίας, διατηρώντας παράλληλα το κόστος κατανάλωσης σε χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, αν οι ώρες που θα χρησιμοποιείτε τον φούρνο ημερησίως είναι περιορισμένες, τότε ίσως συμφέρει να επενδύσετε σε έναν ηλεκτρικό επαγγελματικό φούρνο.

 

Επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων

Όταν το ζητούμενο είναι η πλύση μεγάλων ποσοτήτων σκευών και πιάτων σε πολύ μικρό χρόνο, τότε τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για να χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό, απορρυπαντικό, ηλεκτρικό ρεύμα και λαμπρυντικό. Το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας θα σας εξοικονομήσει λειτουργικό κόστος ενώ είναι επίσης μια βιώσιμη λύση.

 

Με το ενεργειακό κόστος να μην παρουσιάζει σημάδια πτώσης και με την προστασία του περιβάλλοντος να παραμένει νούμερο ένα προτεραιότητα για όλους μας, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να κάνετε αλλαγές στην κουζίνα σας. Από μικρές καθημερινές αλλαγές μέχρι την επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικό επαγγελματικό εξοπλισμό για την κουζίνα σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνετε πιο “πράσινοι” και παράλληλα να μειώσετε το λειτουργικό κόστος της επιχείρησής σας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη