Νέες πληροφορίες για το PlayStation 5 που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2020

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερες πληροφορίες δίνει στη δημοσιότητα η Sony για τη νέα της παιχνιδοκονσόλα. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Sony Interactive Entertainment Europe, Jim Ryan, από το επίσημο blog του PlayStation έκανε γνωστό μόλις πρόσφατα, ότι η επόμενη γενιά της δημοφιλούς παιχνιδοκονσόλας της εταιρείας θα ονομάζεται PlayStation 5. Αν και είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι η ονομασία θα ήταν διαφορετική, εντούτοις αυτή ήταν η πλέον λογική και προφανής κατάληξη, δεδομένου της στρατηγικής που ακολουθεί η ιαπωνική εταιρεία τα τελευταία είκοσι χρόνια με την ονομασία της κονσόλας της.

Η εταιρεία επίσης έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να λανσάρει την επόμενης γενιάς κονσόλα την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών του 2020. Ωστόσο δεν αποκάλυψε την ακριβή ημερομηνία. Εκτός από την ονομασία και την περίοδο κυκλοφορίας, η Sony Interactive Entertainment Europe, μέσω του Jim Ryan, έκανε γνωστές και μερικές ακόμα πληροφορίες που αφορούν στην κονσόλα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο νέας γενιάς ασύρματο χειριστήριο που αναμένεται να ονομάζεται DualShock 5 και έρχεται βελτιωμένο σε πολλούς τομείς.

Το νέο λοιπόν χειριστήριο θα κάνει χρήση μίας προηγμένης τεχνολογίας «απτικής ανάδρασης» η οποία θα αντικαταστήσει τη «δόνηση» (rumble) που υπάρχει στο σημερινό χειριστήριο.

Σύμφωνα με τον Jim Ryan, η νέα απτική τεχνολογία προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να αισθάνονται πολύ μεγαλύτερο εύρος κραδασμών ή μικροδονήσεων. Επομένως το τρακάρισμα ενός αυτοκινήτου σε κάποιο εμπόδιο θα διαφέρει σε αίσθηση από το τάκλιν ενός ποδοσφαιριστή σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Η νέα τεχνολογία απτικής ανάδρασης σε συνδυασμό με τις «προσαρμοστικές σκανδάλες» (τα κουμπιά L2/ R2) αναμένεται να καθηλώσουν τους φίλους του PlayStation 5 σύμφωνα με τον Jim Ryan αφού θα προσφέρουν μία αρκετά πιο αληθοφανή εμπειρία παιχνιδιού. Με το χαρακτηριστικό «adaptive triggers», οι developers θα μπορούν για παράδειγμα να προγραμματίσουν την αντίσταση των σκανδαλών, ώστε ο gamer να μπορεί να νιώσει με απτό τρόπο πως είναι να τεντώνει τη χορδή ενός τόξου καθώς σημαδεύει με το βέλος του ή πως είναι να επιταχύνει ένα όχημα εκτός δρόμου (π.χ. 4×4) σε βραχώδες έδαφος.

Το νέο PlayStation 5 θα ενσωματώνει έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή τύπου Ryzen 3ης γενιάς, ειδικά ανεπτυγμένο από την AMD για τις ανάγκες της Sony. Αλλά και επεξεργαστή γραφικών (GPU) που θα παρέχει δυνατότητες «ιχνηλάτησης ακτίνας» (ray tracing) στην παιχνιδοκονσόλα της Sony. Ο επεξεργαστής θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 2 της AMD και θα κατασκευάζεται σε κλίμακα 7 νανομέτρων, ενώ η μονάδα των γραφικών θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Navi (Radeon) επίσης της AMD. Χάρη στον εξαιρετικά ισχυρό επεξεργαστή, η εταιρεία επίσης θα είναι σε θέση να προσφέρει στους χρήστες 3D Audio που δεν απαιτεί εξειδικευμένα ηχεία. Έτσι, ένας gamer που φοράει ακουστικά θα μπορεί να είναι σε θέση να ξεχωρίσει αν ο ήχος, καθώς παίζει κάποιο παιχνίδι, προέρχεται από τα πλάγια ή ακόμα και από πίσω του.

Η κονσόλα επίσης θα διαθέτει ενσωματωμένο Blu-Ray disc player που θα είναι ικανό να αναπαράγει ταινίες 4K Blu-Ray, κάτι που οι σημερινές κονσόλες της Sony δεν μπορούν να κάνουν. Ξέρουμε επίσης ότι τα παιχνίδια για την κονσόλα πρόκειται να κυκλοφορήσουν και σε οπτικούς δίσκους των 100GB, και πως οι παίκτες θα μπορούν να παραμετροποιήσουν την εγκατάσταση των παιχνιδιών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, σε ορισμένα παιχνίδια, οι gamers θα μπορούν να επιλέξουν να εγκαταστήσουν μόνο την έκδοση multiplayer του παιχνιδιού ή να εγκαταστήσουν όλο το παιχνίδι και να διαγράψουν το single player κομμάτι του παιχνιδιού μόλις το ολοκληρώσουν αφήνοντας στην συνέχεια μόνο το multiplayer mode εγκατεστημένο. Πέρα από πανίσχυρο επεξεργαστή και γραφικά, το PlayStation 5 θα διαθέτει επίσης και ένα ταχύτατο solid state drive (SSD) για τις ανάγκες αποθήκευσης δεδομένων.

Σύμφωνα με τον Mark Cerny που είναι επικεφαλής αρχιτέκτονας της παιχνιδοκονσόλας στην Sony, το νέο SSD θα είναι περίπου 19 φορές ταχύτερο από τον σκληρό δίσκο του PlayStation 4, κάτι που αναμφισβήτητα θα χαροποιήσει τους φίλους της κονσόλας αφού οι χρόνοι εγκατάστασης ή φόρτωσης θα μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό.

Το επερχόμενο PlayStation θα διαθέτει μία εξαιρετικά προηγμένη λειτουργία αναμονής (standby mode), κατά την οποία θα καταναλώνονται μόλις 0,5W ισχύος. Αν αυτή η εκπληκτική λειτουργία εξοικονόμησης ισχύος ενεργοποιηθεί από τους χρήστες ενός εκατομμυρίου κονσολών PS5, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Sony Interactive Entertainment Europe, Jim Ryan, θα εξοικονομηθεί ενέργεια που είναι ισοδύναμη με εκείνη που ξοδεύουν κατά μέσο όρο χίλια νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νέο PlayStation 5 θα συνεχίσει να υποστηρίζει το γνωστό headset εικονικής πραγματικότητας της Sony, PlayStation VR. Έτσι, παρόλο που είναι πολύ πιθανό η ιαπωνική εταιρεία να παρουσιάσει τον διάδοχο του λίγο μετά την παρουσίαση της νέας της κονσόλας, όσοι έχουν το PSVR δεν θα είναι απαραίτητο να το αναβαθμίσουν για να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας στην νέα κονσόλα της Sony. Κάτι ακόμα που έχει επιβεβαιωθεί από την Sony είναι ότι η επερχόμενη κονσόλα της θα υποστηρίζει αναπαραγωγή περιεχομένου 8K ενώ θα είναι συμβατή με παλαιότερους τίτλους του PlayStation, όπως με παιχνίδια για το PlayStation 4.

Ο σχεδιασμός της νέας κονσόλας παραμένει για την ώρα μυστικός, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η Sony επιθυμεί η νέα της κονσόλα να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, να παράγει όσο το δυνατόν λιγότερη θερμότητα και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο θορυβώδης. Το PlayStation 5 της Sony θα κυκλοφορήσει όπως αναφέραμε στα τέλη του 2020, δηλαδή την ίδια περίοδο που θα κυκλοφορήσει και το επόμενης γενιάς Xbox της Microsoft, που είναι γνωστό και με την κωδική ονομασία «Project Scarlett».

Η μεθεπόμενη περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών λοιπόν αναμένεται «καυτή», αφού η πώληση των παιχνιδοκονσολών αναμένεται να συμπαρασύρει την πώληση και άλλων προϊόντων, όπως χειριστηρίων, τηλεοράσεων, συστημάτων ήχου, ακουστικών κ.ά.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη