|  | 

Κουζίνα

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο. Το θυμόμαστε με τις πρώτες ψύχρες και καταφεύγουμε με λαχτάρα στη θαλπωρή του.

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο
  • ¾ φλιτζανιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο αλεύρι
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1-2 καρότα σε φέτες ή κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες (προαιρετικά)
  • 1 πατάτα σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

 

 

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό κομμένο σε χοντρά κομμάτια στο μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγο νερό και τα πολτοποιούμε.
  2. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ρύζι, το πολτοποιημένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό, ανάλογο αλατοπίπερο και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειάζεται μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο ομοιογενές μείγμα.
  3. Βάζουμε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα με το νερό, τα καρότα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού να πάρουν μια δυο βράσεις.
  4. Στο μεταξύ πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού. Τις τοποθετούμε σε δίσκο τη μια δίπλα στην άλλη και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  5. Όταν πάρει βράση το νερό στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις μπαλίτσες του κιμά μία μία. Το ζητούμενο είναι να σκεπαστούν όλες, οπότε συμπληρώνουμε με καυτό νερό αν χρειαστεί.
  6. Βράζουμε το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά, φροντίζοντας να συμπληρώσουμε νερό στην κατσαρόλα, ανάλογα πόσο σουπώδες το θέλουμε. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν βράσουν τα λαχανικά και τα γιουβαρλάκια.
  7. Βγάζουμε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. Επιστρέφουμε τον πολτό στην κατσαρόλα.
  8. Για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο χτυπάμε τα αυγά στο μπλέντερ να αφρίσουν. Προσθέτουμε το χυμό των δύο λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό ομοιογενές μείγμα. Με μια κουτάλα σούπας παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον ανακατεύουμε στο αυγολέμονο.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά να δέσει τη σούπα.
  10. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για όποιον το επιθυμεί.

 

 

Δείτε ακόμη