Έξι tips για τέλεια αποτελέσματα με τον φούρνο μικροκυμάτων

 

Μία από τις βασικότερες διαφορές των φούρνων μικροκυμάτων «τελευταίας γενιάς» από τα παλιότερα μοντέλα είναι πως πετυχαίνουν πιο ομοιόμορφη θέρμανση. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι κατασκευαστές αναπτύσσουν συνεχώς νέες καινοτομίες για ακόμη καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας στα φαγητά. Επομένως, όσο πιο σύγχρονος είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, τόσο πιο απίθανο είναι οποιοδήποτε φαγητό να παραψηθεί σε κάποια σημεία του, ή να μείνει κρύο στο εσωτερικό του.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται κι από τον τρόπο χρήσης της συσκευής. Έτσι, για παράδειγμα, τα σκεύη που χρησιμοποιείς, ή ακόμη και ο τρόπος που τοποθετείς σε αυτά το φαγητό σου, επηρεάζουν τις επιδόσεις που έχει στην πράξη ο φούρνος μικροκυμάτων σου.

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείς να αξιοποιείς στο έπακρο τις δυνατότητες της συσκευής σου. Έτσι θα συνεχίσεις να επωφελείσαι από την εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας που σου προσφέρει ο φούρνος μικροκυμάτων (καίει 70% – 90% λιγότερο ρεύμα από τον συμβατικό φούρνο) ενώ δεν πρόκειται να κάνεις καμία «έκπτωση» στη γεύση.

Φυσικά, οι συμβουλές αυτές ισχύουν για οποιονδήποτε φούρνο μικροκυμάτων, ανεξαρτήτως της «ηλικίας» του. Κατά συνέπεια, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και τη γεύση των γευμάτων ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μοντέλο που κυκλοφόρησε πριν από αρκετά χρόνια.

 

1. Άπλωσε το φαγητό σε όλο το πιάτο

Αν το φαγητό είναι συγκεντρωμένο στη μέση του πιάτου (ή του σκεύους), τότε υπάρχει πιθανότητα να ζεσταθεί η επιφάνειά του, παραμένοντας κρύο στο εσωτερικό. Ο λόγος είναι πως τα μικροκύματα δεν εισχωρούν πολύ βαθιά στη μάζα των τροφίμων. Αντίθετα, θερμαίνουν τα εξωτερικά στρώματα, από τα οποία προοδευτικά η θερμότητα διαχέεται προς το μέσα.

Επομένως, το καλύτερο είναι να απλώνεις το φαγητό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του πιάτου. Πέρα από πιο ομοιόμορφο, με αυτό τον τρόπο θα πετύχεις επίσης και πιο γρήγορο ζέσταμα.

2. Περίμενε μερικά λεπτά πριν αρχίσεις να τρως

Είναι λογικό να υποθέτεις πως το ζέσταμα ολοκληρώνεται μόλις σταματήσει να λειτουργεί ο φούρνος κι επομένως ότι μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως να τρως. Στην πραγματικότητα η διαδικασία της θέρμανσης συνεχίζεται για λίγα λεπτά ακόμη.

Ο λόγος είναι πως για ένα μικρό χρονικό διάστημα εξακολουθεί να διαδίδεται θερμότητα από τα εξωτερικά στρώματα της τροφής προς το εσωτερικό της, ώστε αυτό να ζεσταθεί ή να ψηθεί ακόμη περισσότερο. Επομένως, κράτα το φαγητό σκεπασμένο, και περίμενε λίγα λεπτά (όχι παραπάνω από 5), πριν αρχίσεις να το καταναλώνεις.

 

3. Προτίμησε τα στρογγυλά ή οβάλ σκεύη

Το σχήμα του σκεύους επηρεάζει τη θέρμανση. Επομένως, αν έχει γωνίες, τότε το φαγητό που βρίσκεται σε αυτά τα σημεία δέχεται πιο «εστιασμένη δόση» ενέργειας από τα μικροκύματα, με συνέπεια να κινδυνεύει να θερμανθεί παραπάνω από όσο πρέπει. Αντίθετα, τα στρογγυλά ή οβάλ σκεύη πετυχαίνουν πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας. Επομένως, εγγυώνται ομοιογενές ζέσταμα.

 

4. Ρύθμισε την ισχύ του φούρνου ανάλογα με το φαγητό

Μπορεί να μοιάζει βολικό να χρησιμοποιείται πάντοτε ο φούρνος στο maximum της ισχύος, για να τελειώνεις μία ώρα αρχύτερα. Ωστόσο, με ορισμένα τρόφιμα το μόνο που θα πετύχεις είναι να τα παραψήσεις εξωτερικά, χωρίς να ζεσταθούν στο εσωτερικό τους. Η υψηλότερη ισχύς ενδείκνυται σε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως οι σούπες, ή σε τρόφιμα που έχουν μεγάλη πυκνότητα, όπως το μοσχαρίσιο κρέας. Αντίθετα, «κατέβασε» την ισχύ, προσαρμόζοντας ανάλογα τον χρονοδιακόπτη του φούρνου, όταν θερμαίνεις έτοιμα φαγητά ή φαγητό από το ψυγείο.

 

 

5. Χρησιμοποίησε ειδικό καπάκι

Αν αγοράσεις ένα ειδικό καπάκι για τον φούρνο μικροκυμάτων και το επιστρατεύεις πάντοτε όταν χρησιμοποιείς τη συσκευή σου θα γλιτώσεις από τις πιτσιλιές, που είναι πιθανό να καταλήξουν στα τοιχώματα. Παράλληλα, θα επιταχύνεις το ζέσταμα και θα εξασφαλίσεις καλύτερη γεύση στο φαγητό σου. Αυτό συμβαίνει γιατί το καπάκι εγκλωβίζει ένα μέρος των παραγόμενων ατμών, ώστε το φαγητό να διατηρεί τα υγρά του και να μην ξεραίνεται. Μάλιστα, θα βρεις καπάκια με ένα ρυθμιζόμενο διακόπτη στο πάνω μέρος τους, ώστε να ελέγχεις πόση υγρασία θα παραμείνει.

 

6. Zέσταμα σε δόσεις

Ο τρόπος με τον οποίο θερμαίνουν τα μικροκύματα, ξεκινώντας αρχικά από τα εξωτερικά στρώματα και προχωρώντας στη συνέχεια προς το εσωτερικό, σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό ο φούρνος σου να τα βρει σκούρα όταν θέλεις να ζεστάνεις μεγάλη ποσότητα φαγητού. Επομένως, σε μία τέτοια περίπτωση, το καλύτερο είναι να μοιράσεις το φαγητό σε μικρότερες μερίδες. Είναι προτιμότερο να ζεστάνεις τη μία μετά την άλλη, παρά να προσπαθήσεις να ετοιμάσεις όλη την ποσότητα μεμιάς.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη