Οι 10 “χρυσοί” κανόνες για να οργανώσεις την κουζίνα σου!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Όσα ντουλάπια και πάγκους κι αν έχει πάντα ο χώρος της κουζίνας δεν θα σου είναι αρκετός να τακτοποιήσεις τόσα τρόφιμα, μπαχαρικά, ηλεκτρικές συσκευές, μαχαιροπίρουνα, εργαλεία κουζίνας κι ηλεκτρικές μικροσυσκευές. Παρακάτω θα βρεις 10 «χρυσούς» κανόνες και μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις την καλύτερη οργάνωση στα ντουλάπια της κουζίνας σου.

 

 

1. Τα τρόφιμα θέλουν δροσιά και ξηρό περιβάλλον

Τα τρόφιμα (όσπρια, ζυμαρικά, ρύζια, κονσέρβες, αλεύρι, ζάχαρη κλπ.) έχουν ανάγκη από ξηρό και δροσερό περιβάλλον γι’ αυτό φροντίζουμε τα ντουλάπια, ή η ειδική τροφοθήκη όπου τα αποθηκεύουμε να μην έχουν τζάμι για να μην έχουν άμεση επαφή με το φως και να βρίσκονται μακριά από εστίες θερμότητας (φούρνος, εστίες) κι υγρασίας (νεροχύτης).

 

2. Χρησιμοποιούμε κατάλληλα δοχεία αποθήκευσης κι ετικέτες

Οι μικρές ποσότητες τροφίμων μπορούν να μείνουν στη συσκευασία ακόμα και μετά την πρώτη χρήση και να κλειστούν πρόχειρα με λάστιχο, ή πλαστικό κλιπ, κάποιες έχουν το δικό τους σύστημα. Για μεγαλύτερες ποσότητες χρειαζόμαστε δοχεία αποθήκευσης. Επενδύουμε κυρίως στην ασφάλεια αεροστεγών δοχείων από γυαλί, ή πλαστικό με την ανάλογη ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για τρόφιμα και στη χρηστικότητα (να είναι εργονομικά κι εύχρηστα, διαφανή για να φαίνεται το περιεχόμενό τους, να μην πιάνουν πολύ χώρο, να μπαίνει το ένα πάνω στο άλλο, να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων). Το ντιζάιν έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Οι ετικέτες πάντως είναι απαραίτητες κι εκτός από την αναφορά στο περιεχόμενο του δοχείου που τις τοποθετούμε καλό είναι ν’ αναγράφεται και η ημερομηνία λήξης.

 

3. Ομαδοποίηση τροφίμων

Ανάλογα με την συχνότητα χρήσης και το μέγεθός τους, ιεραρχούμε τις ανάγκες κιομαδοποιούμε τα τρόφιμα σε ντουλάπια, συρτάρια, ή ζώνες. Ο καφές και η ζάχαρη κοντά στην εστία, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι μαζί στο ντουλάπι, αλεύρια, ζάχαρη, κορν φλάουρ, μπέικιν πάουντερ, σόδα συγκεντρωμένα σ’ άλλο ράφι, λάδι, ξύδια κοντά στον πάγκο μας κι όχι σε ψηλά, ή πολύ χαμηλά ράφια. Μπαχαρικά κι αποξηραμένα βότανα κι αρωματικά κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα.

 

4.Τα καθαριστικά κοντά στο νεροχύτη

Ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη είναι ιδανικός για την αποθήκευση των καθαριστικών κι ενός μικρού κάδου σκουπιδιών. Επίσης στην πόρτα του ντουλαπιού μπορείς να τοποθετήσεις θήκη για σακούλες σκουπιδιών.

 

5. Κατσαρόλες, ταψιά και τηγάνια σε βαθιά συρτάρια

Τα βαθιά συρτάρια είναι ιδανικά για αποθήκευση σκευών μαγειρικής. Τοποθέτησέ τα κατά μέγεθος, ανά κατηγορία και συχνότητα χρήσης. Τα μεγαλύτερα κάτω (το ένα μέσα στο άλλο), τα πιο χρηστικά μπροστά και τα πιο σπάνια στο βάθος.

 

6. Μαχαιροπίρουνα και κουτάλες σερβιρίσματος

Τα μαχαιροπίρουνα καλό είναι ν’ αποθηκεύονται στα πιο ψηλά συρτάρια του πάγκου, μέσα σε ειδικές θήκες από ξύλο, ή πλαστικό που εξυπηρετούν πολύ και να βρίσκονται κοντά στα πιάτα και τα ποτήρια. Όσο για τις κουτάλες σερβιρίσματος και τα εργαλεία μαγειρέματος καλό είναι να κρεμιούνται στον τοίχο, ή να τοποθετούνται σε συρτάρια κοντά στην εστία της κουζίνας μαζί με τις πετσέτες, τις ποδιές και τα γάντια.

 

7. Πιάτα σερβιρίσματος & πιατέλες

Τα πιάτα σερβιρίσματος συνήθως τοποθετούνται πάνω, ή κοντά στο νεροχύτη και το πλυντήριο πιάτων. Όταν τοποθετούνται κάθετα στα ψηλά ντουλάπια, εξυπηρετούν πολύ οι πιατοθήκες. Πάντως όταν ντανιάζονται το ένα πιάτο μέσα στο άλλο κατά μέγεθος, η χωρητικότητα αυξάνεται. Πολύ εύχρηστα για πιάτα είναι τα βαθιά συρτάρια των πάγκων.

 

8. Ποτήρια & φλιτζάνια

Όπως τα πιάτα, έτσι ποτήρια και φλιτζάνια πρέπει να βρίσκονται στα πάνω ντουλάπια, κοντά στο νεροχύτη και το πλυντήριο πιάτων, τοποθετημένα ανά είδος. Αν δεν είναι αρκετός ο χώρος για να τα χωρέσει όλα, τοποθέτησε επιπλέον ράφια στο ντουλάπι. Δεν χρειάζονται μεγάλο ύψος τα ποτήρια, οπότε χωράει έως και 4 ράφια κάθε ντουλάπι.

 

9. Ηλεκτρικές συσκευές

Καλό είναι οι ηλεκτρικές συσκευές να βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ντουλάπια, ή βαθιά συρτάρια και κοντά σε ελεύθερο πάγκο με πρίζα.

 

10. Πάγκοι & επιφάνειες κοπής

Οι πάγκοι γεμίζουν εύκολα με ηλεκτρικές μικροσυσκευές, καφετιέρες και μικροπράγματα πρώτης ανάγκης. Ωστόσο αν δεν ανήκεις στους προνομιούχους που διαθέτουν πάγκο νησίδα που σου επιτρέπει να μαγειρεύεις με άνεση, φρόντισε ν’ αφήνεις ελεύθερο χώρο στον πάγκο της κουζίνας σου και κοντά στην εστία όσο γίνεται, ώστε να δουλεύεις τουλάχιστον εκεί. Μην ξεχνάς τις επιφάνειες κοπής ώστε να μην καταστρέφεται ο πάγκος από τη χρήση και τα κοψίματα αλλά και τα ειδικά σουπλά για να ακουμπάς πάνω σ’ αυτά τις καυτές κατσαρόλες και τα ταψιά όταν βγαίνουν από το φούρνο.

 

 

Mερικά tips ακόμα…

  • Ο καλός φωτισμός είναι σημαντικότατο εργαλείο! Εκτός από τον κεντρικό φωτισμό της κουζίνας που πρέπει να είναι πολύ καλός όσο ηλιόλουστη κι αν είναι η κουζίνα σου, φως πρέπει να έχουν και οι πάγκοι, γι’ αυτό τοποθέτησε κρυφό φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας, ή έστω μια λεντοταινία.
  • Μια σειρά από στενά ράφια πάνω από τους πάγκους εργασίας είναι το τέλειο σημείο για μπαχαρικά, ακόμη και για βάζα με όσπρια, τουρσιά, τσάι, βότανα, μπουκάλια με λάδια κι αρωματικά ξύδια κλπ. αλλά και για ράγες με γάντζους, ή κρεμάστρες για τις κουτάλες πρώτης ανάγκης.
  • Το εσωτερικό της πόρτας των ντουλαπιών μπορεί να μετατραπεί σε μία πρακτική επιφάνεια όπου μπορούμε να κρεμάσουμε ένα στενό μεταλλικό πλέγμα και ν’ αποθηκεύσουμε καπάκια κατσαρόλας, πετσέτες, γάντια, αλουμινόχαρτα, λαδόκολλες κ.λπ.
  • Ένας περιστρεφόμενος μύλος, ή μηχανισμός γωνίας στο εσωτερικό των γωνιακών ντουλαπιών μπορεί να μας δώσει τη μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου και γρήγορη αναζήτηση των σκευών.
  • Καλάθια και μεταλλικά διαχωριστικά μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια βοηθούν πολύ στην ομαδοποίηση των τροφίμων, των υλικών ζαχαροπλαστικής, των βοτάνων, των καθαριστικών, κ.λπ.
  • Οι συρόμενοι μηχανισμοί σε ντουλάπια και συρτάρια, ή κάποια κινητά ραφάκια βοηθούν στην οργάνωση των εργαλείων μας, όπως τα μαχαιροπίρουνα, οι σπάτουλες, οι κουτάλες, για να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειαζόμαστε.
  • Αν έχουμε κινητή κουζίνα, εκμεταλλευόμαστε το συρτάρι που συνήθως υπάρχει κάτω από το φούρνο για την αποθήκευση των ταψιών.
  • Αν έχουμε ελεύθερους τοίχους τους αξιοποιούμε χρησιμοποιώντας διάτρητα μεταλλικά πάνελ όπου με τη βοήθεια γάντζων μπορούμε να κρεμάσουμε εργαλεία, σκεύη  και πετσέτες, αλλά και μαγνητικούς πίνακες για την αποθήκευση των μπαχαρικών.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη