Οι εναλλακτικές ιδιότητες του λεμονιού

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Το λεμόνι είναι ένα φρούτο με πολλές χρήσεις στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική αλλά και σε μπαρ. Έχει όμως και πολλές ακόμη ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως αποσμητικό, γυαλιστικό, καθαριστικό, συντηρητικό και καλλυντικό.

 

 

1. Αφαιρεί λεκέδες

Αν προκύψει κάποιος λεκές από κρασί, ντομάτα, γρασίδι, ιδρώτας κλπ., πρώτα πασπαλίζουμε με αλάτι, μετά τρίβουμε με λεμόνι και τέλος πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο.

 

2. Φούρνος μικροκυμάτων

Για να καθαρίσουμε το φούρνο μικροκυμάτων από λεκέδες κι οσμές, τοποθετούμε μέσα σε αυτόν ένα φλιτζάνι με νερό κατά 3/4 και δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Βάζουμε σε λειτουργία το φούρνο και ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Περιμένουμε 10 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα και μετά σκουπίζουμε με καθαρό πανί και στεγνώνουμε.

 

3. Απομακρύνει οσμές

Για να διώξουμε λεκέδες κι οσμές από πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, αλείφουμε με μείγμα από χυμό λεμονιού και σόδα και τρίβουμε με σφουγγάρι. Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε.

 

4. Αστραφτερά ασπρόρουχα

Αν θέλουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στα ασπρόρουχα μας προσθέτουμε στο ξέβγαλμα ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού και τα απλώνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο. Ο συνδυασμός αυτός θα κάνει τα λευκά αστραφτερά.

 

5. Πεντακάθαρα αντικείμενα

Για αστραφτερά μπρούτζινα αντικείμενα και νεροχύτες φτιάχνουμε ένα μείγμα χυμού λεμονιού και αλατιού (ή µαγειρικής σόδας) και καλύπτουμε τη μαυρισμένη επιφάνεια. Αφήνουμε να δράσει για 5 λεπτά και μετά καθαρίζουμε με ζεστό νερό, ξεπλένουμε και γυαλίζουμε. Έτσι ακριβώς καθαρίζουμε κι ανοξείδωτους νεροχύτες.

 

 

6. Ψυγείο χωρίς μυρωδιές

Αν θέλουμε να απομακρύνουμε τις έντονες μυρωδιές από το ψυγείο τοποθετούμε ένα κομμάτι σφουγγάρι βουτηγμένο σε χυμό λεμονιού μέσα στο ψυγείο.

 

7. Άρωμα χώρου

Σιγοβράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μερικές φλούδες λεμονιού και το σπίτι θα μοσχοβολάει άρωμα λεμονιού.

 

8. Μειώνει τη δυσοσμία στον κάδο

Για να διώξουμε τις δυσάρεστες οσμές από τον κάδο απορριμμάτων τοποθετούμε κοντά του μερικές φέτες λεμονιού.

 

9. Απολυμαίνει τις επιφάνειες 

Για καθαρές επιφάνειες κοπής χωρίς δυσάρεστες οσμές και μικρόβια, αραιώνουμε χυμό λεμονιού με νερό και καθαρίζουμε λεκέδες από πλαστικές και ξύλινες επιφάνειες κοπής.

 

10. Απαλύνει τον πονόλαιμο

Η λύση που προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Πίνουμε ένα αφέψημα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας μέλι μαζί με ένα φλιτζάνι νερό.

 

11. Πιο καθαρά νύχια

Αφαιρούμαι το βερνίκι των νυχιών, πλένουμε τα χέρια μας και στη συνέχεια βουτάμε τις άκρες των δαχτύλων σε χυμό λεμονιού για ένα με δύο λεπτά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαχθούμε από το κιτρίνισμα των νυχιών μας.

 

 

12. Περιποίηση προσώπου

Μπορούμε να κάνουμε καθαρισμό κι απολέπιση προσώπου αλλά με φυσικό τρόπο. Φτιάχνουμε ένα scrub ανακατεύοντας ζάχαρη και χυμό λεμονιού και τρίβουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις. Μετά ξεβγάζουμε με νερό κι ενυδατώνουμε.

13. Στοματική φροντίδα

Το κιτρικό οξύ του λεμονιού σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Για να έχουμε πάντα φρέσκια αναπνοή κάνουμε πλύση της στοματικής κοιλότητας με χυμό λεμονιού και ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

14. Φροντίδα μαλλιών

Για να απαλλαχθούμε από την πιτυρίδα στα μαλλιά, κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με 2 κουτάλια της σούπας χυμό λεμονιού και ξεβγάζουμε. Στη συνέχεια ανακατεύουμε ένα κουτάλι του τσαγιού χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό κι επαναλάβουμε.

 

15. Ανακούφιση από εγκαύματα

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστούμε από εγκαύματα από τον ήλιο, χιονίστρες, κάλους, φακίδες, αλείφουμε και τρίβουμε την περιοχή με φέτες λεμονιού κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούμε κι αφήνουμε να δράσει ο χυμός όλο το βράδυ.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη