Οι smart TVs ως κέντρο διαχείρισης του έξυπνου σπιτιού

by K-Admin 1

 

Οι τεχνολογίες των smart home μας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε κάθε πτυχή του σπιτιού μας οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Χάρη στη ραγδαία εξέλιξη του Internet of Things και των οικιακών συσκευών, μπορούμε πλέον να συνδέσουμε κάθε συσκευή του χώρου μας μ’ έναν κεντρικό κόμβο (hub). Με τον τρόπο αυτό έχουμε πολλές επιλογές στη διαχείριση των «έξυπνων συσκευών», από το να ρυθμίσουμε το φωτισμό (με έξυπνες λάμπες και φωτιστικά) μέχρι να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια του σπιτιού με αισθητήρες κι έξυπνες πρίζες.

Συνήθως, το smartphone αποτελεί πρώτη επιλογή για τον έλεγχο όλων των συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι. Οι αμέσως επόμενες επιλογές είναι το smartwatch ή το tablet σου. Ωστόσο, κι οι σύγχρονες smart TVs λειτουργούν πλέον ως έξυπνοι οικιακοί κόμβοι, προσφέροντας πρόσβαση σε άλλα έξυπνα οικιακά προϊόντα όπως ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες, κλιματιστικά, ιονιστές, έξυπνα φώτα, smart ηχεία και πολλές άλλες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στην τηλεόραση μέσω Wi-Fi ή Bluetooth.

Η smart TV σ’ ένα “smart home” μπορεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, είτε συνδυαστικά με άλλες συσκευές είτε για τον ίδιο τον έλεγχο των συσκευών στο σπίτι.

 

Οι smart TVs στην πλατφόρμα του Internet of Things

Εδώ κι αρκετά χρόνια, η τηλεόραση βρίσκεται στο επίκεντρο του σπιτιού – πριν καν ακόμα προστεθεί η λέξη “smart” δίπλα στο “TV”. Ωστόσο, έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος που λειτουργούν οι σύγχρονες έξυπνες τηλεοράσεις, τόσο σε ποιότητα εικόνας και ήχου όσο και σε επίπεδο εφαρμογών κι υπηρεσιών.

Οι τηλεοράσεις με δυνατότητα πρόσβασης στο Internet κι η αλληλεπίδραση με άλλες έξυπνες συσκευές όπως smartphones και tablets ήταν μόνο η αρχή. Κάποια στιγμή μπήκε στη ζωή μας το Internet of Things (ΙοΤ, Διαδίκτυο των Πραγμάτων), φέρνοντας μια πληθώρα έξυπνων προϊόντων για το σπίτι όπως είναι -μεταξύ άλλων- οι smart TVs που ενσωματώνουν τεχνολογίες smart home. Και κάπως έτσι, η τηλεόραση έχει πλέον μετατραπεί σε ένα «πολύ-εργαλείο» που έχει ως στόχο να μας ψυχαγωγεί και να κάνει το σπίτι μας ακόμη πιο έξυπνο.

Αρκετοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών κι ηλεκτρικών συσκευών, όπως για παράδειγμα η Samsung κι η LG , έχουν τις δικές τους προτάσεις για το έξυπνο σπίτι. Η πρώτη έχει αναπτύξει το SmartThings, μια ανοιχτή πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν, να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τις έξυπνες συσκευές κι υπηρεσίες Internet of Things. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην τεχνολογία IoT hub που περιλαμβάνει αισθητήρες SmartThings, καθώς και πάνω από 200 συμβατές με την εν λόγω τεχνολογία συσκευές. Σε επίπεδο τηλεοράσεων, οι Samsung Smart TVs ενσωματώνουν το Tizen OS, το οποίο συνεργάζεται με το λογισμικό Samsung SmartThings που σου επιτρέπει να διαχειριστείς όλες τις οικιακές συσκευές και τα ηλεκτρονικά μέσα που είναι συμβατά με τη πλατφόρμα της εταιρείας.

Η LG έχει το Smart ThinQ, μια πλατφόρμα που επίσης βασίζεται στο Internet of Things και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ψηφιακή διασύνδεση όλων των οικιακών συσκευών και καθημερινών αντικειμένων, ώστε να μπορείς να τα διαχειρίζεσαι μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει μετατρέψει το λειτουργικό της σύστημα webOS σε μια πλατφόρμα IoT, ενσωματώνοντάς το σε μια νέα γενιά εύχρηστων smart TVs.

 

 

Μια εφαρμογή, πολλές οθόνες

Όπως είδαμε παραπάνω, η δυνατότητα σύνδεσης της smart TV με τις φορητές μας συσκευές αποτελεί βασικό συστατικό του smart home. Ουσιαστικά, ο έλεγχος κι η διαχείριση των έξυπνων συσκευών στο σπίτι γίνεται μέσω ενός mobile app το οποίο προσφέρει επίσης πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες για το χρήστη (π.χ. θερμοκρασία χώρου, υπολειπόμενος χρόνος προγράμματος πλύσης κ.λπ.). Γι’ αυτό και -στην προκειμένη περίπτωση- όλες οι τηλεοράσεις που επικεντρώνονται στις τεχνολογίες smart home συνεργάζονται με κάποια εύκολη στη χρήση εφαρμογή για το smartphone, το tablet, ή το smartwatch. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις την εφαρμογή στη φορητή συσκευή σου και να δημιουργήσεις ένα προφίλ στη πλατφόρμα στην οποία ανήκει η τηλεόρασή σου. Στη συνέχεια, μπορείς να συνδέσεις όλες τις συμβατές συσκευές και να κάνεις το σπίτι σου εξυπνότερο με προσαρμοσμένο αυτοματισμό. Για παράδειγμα, μπορείς να δημιουργήσεις ένα σενάριο που ορίζει το σκηνικό για μια βραδιά σινεμά ή ένα που θέτει το σπίτι σου σε αδράνεια κατά τις ώρες του ύπνου.

Εάν ανήκεις στο οικοσύστημα της Apple, ίσως είναι καλύτερο να αρχίσεις με την εναλλακτική λύση της εταιρείας για τον έλεγχο των έξυπνων συσκευών του σπιτιού σου, το Apple HomeKit. Η εν λόγω εφαρμογή σου επιτρέπει να χειρίζεσαι εύκολα και με ασφάλεια τα προϊόντα Apple HomeKit που χρησιμοποιείς στο σπίτι σου από το iPhone, το iPad, το iPod touch, το Apple Watch ή τον Mac σου. Υπάρχουν πάνω από 50 εταιρείες που υποστηρίζουν την πλατφόρμα της Apple.

 

 

Για να μπορέσεις να χειριστείς αυτά τα gadgets από την τηλεόρασή σου, θα χρειαστείς ένα νεότερο Apple TV (3ης ή 4ης γενιάς ή Apple TV 4K) και την εφαρμογή Apple Home, την οποία μπορείς να ρυθμίσεις μέσω μιας συσκευής iOS. Εάν είσαι συνδεδεμένος στο iCloud account σου στο Apple TV σου, θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις και να χειρίζεσαι όλα τα έξυπνα προϊόντα Apple HomeKit. Μάλιστα, εάν είσαι κάτοχος Apple TV 4ης γενιάς ή Apple TV 4K, μπορείς να ελέγχεις τις έξυπνες συσκευές στο σπίτι σου μέσω φωνής.

Φυσικά, αντίστοιχες λύσεις υπάρχουν και στην πλατφόρμα του Android με το Google Assistant, το οποίο ενσωματώνεται σε ολοένα και περισσότερες συσκευές όπως έξυπνα ηχεία, wearables, Android media players και smart displays. Το Google Assistant βρίσκεται και σε όλες τις LG Smart TVs του 2018 με δυνατότητα AI ThinQ προσφέροντας μια βελτιωμένη εμπειρία που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται καθημερινές εργασίες, να βρίσκουν απαντήσεις ή να ελέγχουν συμβατές έξυπνες οικιακές συσκευές. Πατώντας το πλήκτρο του μικροφώνου στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σου, μπορείς να ζητήσεις διάφορες πληροφορίες όπως η πρόβλεψη καιρού, οι ώρες λειτουργίας ενός κοντινού εστιατορίου, τα τελευταία αθλητικά αποτελέσματα ή να χαμηλώσεις τα φώτα χωρίς να διακοπεί η εμπειρία προβολής.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι smart TVs γίνονται ολοένα και πιο χρηστικές, πέρα από την οικιακή ψυχαγωγία που έχουμε συνηθίσει να μας προσφέρουν τόσα χρόνια. Όλες αυτές οι πραγματικά έξυπνες λειτουργίες που προσφέρουν μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και να βελτιώσουν ακόμη και το επίπεδο ζωής μας. Αυτός άλλωστε είναι κι ο σκοπός του smart home και του Internet of Things εν γένει.

Μπορείς να δεις ακόμη