Οι σύμμαχοί σου στην καθημερινή περιποίηση χαλιών

by K-Admin 1

 

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, αρχίζουν να γίνονται σε κάθε νοικοκυριό κι οι αναγκαίες αλλαγές. Έτσι, τα καλοκαιρινά ρούχα δίνουν τη θέση τους στα χειμωνιάτικα, οι πιο βαριές κουρτίνες αντικαθιστούν τις ανάλαφρες καλοκαιρινές και φυσικά αρχίζουν να στρώνονται τα χαλιά, που συμβάλουν καθοριστικά στην αποτελεσματική θέρμανση του σπιτιού καθώς περιορίζουν δραστικά το κρύο και την υγρασία.
Το χαλί χρειάζεται τακτικό σκούπισμα και συντήρηση, ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό στοιχείο στο σπίτι. Και κάπου εδώ, τη λύση έρχεται να δώσει -και πάλι- η τεχνολογία, που έχει ως στόχο να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη, πιο ξεκούραστη και πιο παραγωγική. Με αυτή τη φιλοσοφία σχεδιάζονται κι οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες, πλυντικές σκούπες και καθαριστές χαλιών.
Μάλιστα, υπάρχουν λύσεις όπως οι ρομποτικές σκούπες, με τις οποίες το σκούπισμα γίνεται χωρίς καν την παρέμβασή σου, ακόμα κι όταν βρίσκεσαι εκτός. Έτσι, μπορείς να αξιοποιήσεις τον ελεύθερό σου χρόνο σε πράγματα που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Ας δούμε, λίγο πιο αναλυτικά, τι μπορούν να σου προσφέρουν οι πιο σύγχρονες λύσεις για την περιποίηση των χαλιών σου.

 

 

Η σταθερή αξίας της ηλεκτρικής σκούπας

Η ηλεκτρική σκούπα είναι ο σύμμαχος για να διατηρείς τα χαλιά σου καθαρά. Μάλιστα, τα χαλιά/μοκέτες αντέχουν το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα αρκετές φορές την εβδομάδα χωρίς να φθείρονται. Ωστόσο, η συχνότητα του σκουπίσματος εξαρτάται τόσο από τη χρήση του χαλιού όσο και από την πυκνότητά του. Όσο πυκνότερο είναι το χαλί, τόσο λιγότερο σκούπισμα χρειάζεται.

Η ηλεκτρική σκούπα απορροφά τη σκόνη που έπεσε στο πάτωμα καθώς και αυτή που βρίσκεται πάνω στο πέλος του χαλιού. Ένα σκούπισμα την εβδομάδα απομακρύνει τις σκόνες που μένουν από την καθημερινή χρήση του χαλιού. Ιδανική είναι η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με κυλινδρική βούρτσα η οποία προσφέρει βαθύ καθαρισμό στα χαλιά και τις μοκέτες.
Η ύπαρξη σακούλας στα αντίστοιχα μοντέλα, εξασφαλίζει πολλά σκουπίσματα. Να θυμάσαι να αλλάζεις σακούλα όταν γεμίζει, γιατί δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θες με γεμάτη σακούλα. Υπάρχουν μοντέλα με ένδειξη όταν γεμίζει η σακούλα, ώστε να είσαι πάντα συνεπής στην αλλαγή σακούλας. Άλλες σκούπες διαθέτουν κάδο συγκέντρωσης της σκόνης αντί σακούλας επιτρέποντάς σου έτσι να βλέπεις πότε γεμίζει.

Επιπλέον, όλες οι ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν εξαρτήματα, για να μπορείς να καθαρίζεις κουρτίνες, στρώματα, τον καναπέ σου ακόμα και τις ράγες των παραθύρων σου. Κάποια μοντέλα απορροφούν ακόμα και υγρά κάνοντας έτσι το καθάρισμα και κατ’ επέκταση τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη. Εάν έχεις κάποιο κατοικίδιο ή μικρό παιδί, μπορείς να διαλέξεις ένα αθόρυβο μοντέλο, γιατί τα περισσότερα παιδάκια ή ζωάκια φοβούνται τους δυνατούς θορύβους. Υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως επίσης υπάρχουν πολλές σκούπες με ειδικό πέλμα για τις τρίχες των κατοικίδιων.

 

 

 

Ξεκούραστο σκούπισμα κι εργονομία με τη Σκούπα stick

Οι ασύρματες σκούπες χειρός (γνωστές ως σκούπες stick) διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος από μια παραδοσιακή ηλεκτρική σκούπα. Διαθέτουν «όρθιο σχεδιασμό», για να σκουπίζεις χωρίς να κουράζεις μέση και γόνατα, είναι πιο μικρές σε μέγεθος και σε ισχύ, αλλά σκούπιζουν εξίσου καλά, ώστε να καθαρίσεις το χώρο σου όπως σε βολεύει. Είναι ιδανικές για καθημερινή χρήση, αφού είναι αρκετά ελαφριές και μικρότερες σε όγκο.
Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι επαναφορτιζόμενα, κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν έχουν καλώδιο κι έτσι μπορείς να τα μεταφέρεις πανεύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Διαθέτουν μπαταρία λιθίου, εξασφαλίζοντάς σου έτσι την αυτονομία που χρειάζεσαι για να ξεφορτωθείς όλη τη σκόνη από τον χώρο σου ενώ η φόρτιση ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες. Παράλληλα, το μικρό τους μέγεθος διευκολύνει την αποθήκευση τους, ιδιαίτερα αν το σπίτι σου είναι μικρό.
Δεν έχουν σακούλα, αλλά διαθέτουν δοχείο συγκέντρωσης σκόνης αρκετά ικανοποιητικό σε μέγεθος, το οποίο αδειάζει πολύ εύκολα. Σε κάποια μοντέλα υπάρχει κι ενσωματωμένο σκουπάκι, κάνοντάς την έτσι, ιδανική για το καθάρισμα του αυτοκινήτου, του πάγκου εργασίας σου αλλά και για να αντιμετωπίσεις με ευκολία τα μικροατυχήματα που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, ορισμένα μοντέλα είναι ιδανικά εάν έχεις στην οικογένεια κάποιο ζωάκι, γιατί οι τρίχες απορροφώνται πανεύκολα.

 

 

 

Καθαρισμός δαπέδων και χαλιών στον αυτόματο με τις Σκούπες Ρομπότ

Οι ρομποτικές σκούπες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν αυτόνομα, να εκτελέσουν μία εργασία, να επιστρέψουν στη βάση τους, μα κυρίως μπορούν να επανα-προγραμματιστούν και να λειτουργήσουν και σε διαφορετικά περιβάλλοντα με διαφορετικό τρόπο, χωρίς να είναι συνεχώς υπό τον έλεγχο σου. Αυτό είναι εφικτό με τη βοήθεια μίας ενσωματωμένης υπολογιστικής μηχανής (με επεξεργαστή και μνήμη) που αξιοποιεί μία σειρά από αισθητήρες όπως λέιζερ, υπέρηχους, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, ηλεκτρονική πυξίδα, ή αισθητήρα κλίσης εξαλείφοντας έτσι εντελώς το ενδεχόμενο πτώσης από σκάλες και την εμπλοκή σε καλώδια ή κρόσσια χαλιών.
Παράλληλα, είναι εξοπλισμένες με προηγμένα συστήματα πλοήγησης με προκαθορισμένες κινήσεις, για να μπορούν να κινούνται σε όλο το χώρο, κατά μήκος των τοίχων, γύρω από τα έπιπλα και κάτω από αυτά, ώστε το καθάρισμα να είναι άψογο. Επιπλέον , με ισχυρά μοτέρ στο εσωτερικό τους, οι ρομποτικές σκούπες εξασφαλίζουν αποτελεσματικό καθάρισμα, είτε πρόκειται για καθαρισμό σκληρών δαπέδων είτε χαλιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι καινοτόμες λύσεις που προσφέρουν καταξιωμένοι κατασκευαστές όπως οι iRobot και Xiaomi. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορείς να τις προγραμματίζεις απομακρυσμένα, από την οθόνη του κινητού σου, ώστε να σκουπίζουν χωρίς τη δική σου παρέμβαση. Άρα κερδίζεις τον χρόνο που θα αφιέρωνες για το σκούπισμα του σπιτιού καθώς και τον κόπο που θα έκανες.

 

 

Καθαριότητα με τις Πλυντικές σκούπες και τους Καθαριστές Χαλιών

Όταν χρειάζεται να φρεσκάρεις τα χαλιά σου, να αφαιρέσεις πατημασιές από τις μοκέτες σου ή να τις καθαρίσεις σε βάθος, είναι απαραίτητος ένας καθαριστής χαλιών. Θα σου τη μέγιστη δυνατή φροντίδα που ο ίδιος μπορεί να παρέχει στα χαλιά σου.
Τα μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως σκούπα ξηρής και υγρής αναρρόφησης, είναι αποτελεσματικοί στην αφαίρεση λεπτόκοκκων ή υγρών ρύπων. Επιπλέον, όλοι οι καθαριστές χαλιών διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα για να προσφέρουν αποτελεσματικό καθάρισμα για κάθε είδους τάπητα, ταπετσαρίες, ακόμα και έπιπλα, καταργώντας έτσι την ανάγκη ταπητοκαθαριστηρίου. Έτσι, πετυχαίνεις επαγγελματική περιποίηση, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις γι’ αυτό έναν επαγγελματία.
Παράλληλα, οι πλυντικές σκούπες γίνονται ακόμα ένας σύμμαχος καθαριότητας και υγιεινής. Είναι ιδανικές για όσους έχουν οποιαδήποτε αλλεργία ή έχουν κατοικίδια, αφού αφαιρούν κάθε είδους λεκέ ή δυσάρεστη μυρωδιά, εισχωρώντας βαθιά στις ίνες των υφασμάτων. Σκούπισε και σφουγγάρισε όλα τα σκληρά δάπεδα του σπιτιού σου με ένα μόνο πέρασμα, εξασφαλίζοντας καθαριότητα και απόλυτη υγιεινή σε χρόνο ρεκόρ και με μεγάλη οικονομία σε νερό.

 

 

Αποστείρωση και φρεσκάρισμα με τον Ατμοκαθαριστή

Ενδείκνυται κάποιες φορές μέσα στο χειμώνα να καθαρίζεις τα χαλιά σου με ατμό, ειδικά εάν πατάς με τα παπούτσια στα χαλιά, ή έχεις κατοικίδιο. Ο ατμοκαθαριστής θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις βακτήρια και ακάρεα και παράλληλα να φρεσκάρεις το χαλί σου, απομακρύνοντας τις δυσάρεστες μυρωδιές που έχουν επικαθίσει πάνω του.
Ο ατμοκαθαριστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να απομακρύνεις εύκολα ορισμένους λεκέδες τοπικά. Χρησιμοποίησε το ειδικό εξάρτημα (με ή χωρίς βούρτσα) και μετακινήσου αργά πάνω από τη λερωμένη περιοχή, αφήνοντας τον ατμό να εισχωρήσει. Σκούπισε με τη βούρτσα ή με μια καθαρή πετσέτα και έπειτα σκούπισε απαλά το σημείο, χωρίς να τρίψεις. Φρόντισε να ελέγχεις τη σταθερότητα των χρωμάτων παίρνοντας μια καθαρή, υγρή πετσέτα και τρίβοντας απαλά μια μικρή περιοχή στην άκρη του χαλιού. Αν βγει χρώμα πάνω στην πετσέτα, μπορεί να χρειαστεί στεγνό καθάρισμα. Επίσης, μετά το καθάρισμα με ατμό, πατάς ή σκουπίζεις το χαλί μόνο αφού στεγνώσει τελείως.

 

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι λύσεις που υπάρχουν για την περιποίηση των αγαπημένων σου χαλιών και μοκετών είναι πολλές, ώστε να επιλέξεις εκείνη που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις δικές σου ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις «φρέσκα» και καθαρά τα στρωμένα χαλιά σου όλο το χειμώνα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με μεγάλη εξοικονόμηση σε χρήμα και χρόνο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη