Οι συσκευές που θα χρειαστείς για τα παραδοσιακά πιάτα της Καθαρά Δευτέρας

by Aggeliki Tsoukana

Με λαγάνες, ταραμοσαλάτες, ντολμαδάκια και πολλά άλλα σαρακοστιανά εδέσματα θα υποδεχτούμε και φέτος την πιο αγαπημένη Δευτέρα του χρόνου. Αν είσαι λάτρης της μαγειρικής και παραδοσιακός τύπος, σίγουρα θα προτιμήσεις να τα ετοιμάσεις με τα χεράκια σου, παρά να τα προμηθευτείς «έτοιμα» από το μπακάλικο. Γιατί άλλη χάρη έχει η σπιτική μαγειρική – εκτός ότι γλυτώνεις και χρήματα!

Ασφαλώς, και τα σαρακοστιανά πιάτα θέλουν αρκετή προετοιμασία. Μπορείς όμως να μειώσεις τον κόπο και τον χρόνο που θα χρειαστεί να τα ετοιμάσεις, αρκεί να έχεις στην κουζίνα σου μερικές (αν όχι όλες) από τις παρακάτω συσκευές κουζίνας.

 

Κόψε, τεμάχισε, πολτοποίησε με πολυκόφτη

Μπορεί τα μαχαίρια κουζίνας να είναι σταθερή αξία, αλλά πολλές φορές χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο εύχρηστο, γρήγορο και ασφαλέστερο.

Με έναν πολυκόφτη θα μπορείς να επεξεργαστείς μια ποικιλία τροφών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, γλυτώνοντας πολύ χρόνο και κόπο κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Οι πολυκόφτες τεμαχίζουν, ψιλοκόβουν, θρυμματίζουν και τρίβουν, χρησιμοποιώντας εναλλάξιμες λεπίδες και δίσκους. Πρόκειται για πολύ ευέλικτες συσκευές και τείνουν να βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα κάθε επίδοξου μάγειρα. Τα τρόφιμα θα τεμαχίζονται ομοιόμορφα και χωρίς δυσκολία, ενώ η εγκατάσταση και το καθάρισμα των εξαρτημάτων γίνεται εύκολα.

Σίγουρα θα χρειαστεί να ψιλοκόψεις λαχανικά. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι το κρεμμυδάκι και η ντομάτα έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό μενού!

 

 

Μπλέντερ, το δεξί σου χέρι

Ο πιο hot συνδυασμός της Σαρακοστής είναι η ταραμοσαλάτα κι η λαγάνα και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα λάμψει στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.

Τα μπλέντερ είναι μια εξαιρετική επιλογή για σένα που χρειάζεσαι μία compact συσκευή για να παρασκευάζεις εύκολα και γρήγορα σούπες, σάλτσες, ή smoothies. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πολτοποιήσεις άψογα ακόμη και τα πιο ινώδη λαχανικά δίνοντας στο μείγμα μια απαλή υφή, ή για να ετοιμάσεις παιδικές τροφές και να θρυμματίσεις πάγο.

Τα μπλέντερ χειρός είναι μια εξαιρετική λύση για ανάμειξη, πολτοποίηση και για τον τεμαχισμό των τροφών. Για πολλούς ανθρώπους, ένα ραβδομπλέντερ αποτελεί ένα απλό και εύχρηστο εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως για μικρές ποσότητες σαλτσών και σουπών, για να ρευστοποιεί υλικά ή για την παρασκευή μονών ή διπλών δόσεων smoothies.

Έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή που πρέπει να χτυπήσεις τον ταραμά για να «σπάσει», το ραβδομπλέντερ θα σου λύσει τα χέρια!

 

 

Ετοίμασε τις πιο ιδιαίτερες σαρακοστιανές συνταγές με ένα πολυμίξερ

Το πολυμίξερ έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά το μπλέντερ χειρός. Εκεί που το μπλέντερ τα πηγαίνει καλύτερα με πιο νωπά υλικά, το πολυμίξερ, εκτός από τα χλωρά, τα πηγαίνει πολύ καλά και με τα ξερά. Μπορεί να κόψει σε κύβους, σε πολύ μικρά κομμάτια, να κόψει υλικά σε φέτες να κάνει τα πάντα πουρέ και πολλά ακόμη, ανάλογα πάντα με τις διαθέσιμες λεπίδες αλλά και το σχέδιο του συνοδευτικού δοχείου στο οποίο καταλήγουν όλα τα υλικά.

Είτε θέλεις να αλέσεις τη φάβα για να την κάνεις έναν τέλειο, λείο πουρέ, είτε να ετοιμάσεις το μείγμα για τους ρεβιθοκεφτέδες, το πολυμίξερ θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο και σε χρόνο ρεκόρ!

 

 

Κουζινομηχανή… Η ναυαρχίδα της κουζίνας σου!

Η κουζινομηχανή έχει τη δύναμη και τη χωρητικότητα, που κάνουν την προετοιμασία φαγητών και γλυκών σε μεγάλες ποσότητες, εύκολη υπόθεση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι, με την ίδια συσκευή, μπορείς να κάνεις ένα σωρό πράγματα και μάλιστα χωρίς κόπο. Αρκεί να διαθέτεις τα κατάλληλα εξαρτήματα. Αν, για παράδειγμα, χρειαστείς ψιλοκομμένα κομμάτια για καρότο και κρεμμύδι, απλά εφαρμόζεις τον κατάλληλο δίσκο κοπής.

Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις τον ειδικό αναδευτήρα ζύμωσης για να παρασκευάσεις ζύμη για τις πίτες σου ή για την παραδοσιακή λαγάνα. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα έχεις φτιάξει τη ζύμη σου. Αν η κουζινομηχανή σου έχει μεγάλο κάδο, και πρέπει να φτιάξεις μπόλικη ποσότητα, τότε δεν θα χρειαστεί να επαναλάβεις καν τη διαδικασία.

Με την κουζινομηχανή στο προσκήνιο θα μπορείς να φτιάξεις και όποιο παραδοσιακό σαρακοστιανό γλυκό σου έρθει στο μυαλό. Ετοίμασε τα μείγματα για πεντανόστιμο χαλβά, γαλατόπιτα, και ό,τι άλλο αγαπάς, μέσα σε λίγα λεπτά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κουμπώσεις σ’ αυτήν τα κατάλληλα εξαρτήματα και να ρυθμίσεις τον χρόνο και την ταχύτητα ανάμειξης. Στο μεταξύ, όσο η κουζινομηχανή δουλεύει, εσύ μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα κάποια άλλη δουλειά.

Είδες, λοιπόν, ότι οι προετοιμασίας για το σαρακοστιανό τραπέζι δεν είναι πλέον τόσο επίπονες και χρονοβόρες. Μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε μια μεγάλη γκάμα σε μικροσυσκευές κουζίνας για να ολοκληρώσεις εύκολα και γρήγορα κάθε σου γευστική έμπνευση. Καλά Κούλουμα!

Μπορείς να δεις ακόμη