Οικιακές συσκευές φιλικές προς το περιβάλλον

by Aggeliki Tsoukana

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, και έρχεται για να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον.

Μπορεί η επιλογή του ψυγείου, του πλυντηρίου ρούχων ή της ηλεκτρικής κουζίνας, να συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος; Όσο «υπερβολικό» κι αν ακούγεται αυτό εκ πρώτης όψεως, η απάντηση είναι ναι! Γιατί οι επιλογές σου είσαι εσύ και στην εποχή μας όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε έχουν αντίκτυπο και στον πλανήτη.

 

 

Δώσε βάση στις ενεργειακές ετικέτες

Οι βασικές οικιακές συσκευές – που λίγο πολύ όλοι χρησιμοποιούμε – είναι υπεύθυνες για το περίπου 67% της ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό. Μπορεί να φανταστεί κανείς λοιπόν το πόσο μειώνεται το κόστος ενέργειας με την αντικατάσταση παλαιών ή και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Για παράδειγμα οι λευκές συσκευές που ανήκουν στις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται κατακόρυφα το οικολογικό αποτύπωμα του σπιτιού σου, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Αναβάθμισε το σπίτι σου με έξυπνες συσκευές

Με μια ευρεία γκάμα σε smart πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία, μέχρι έξυπνα κλιματιστικά, είναι συναρπαστικό το πώς μπορεί κανείς να κάνει καλύτερη τη ζωή του και παράλληλα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι έξυπνες συσκευές συνδέονται με μία διαισθητική εφαρμογή στο smartphone και σου επιτρέπουν να έχεις, από το τηλέφωνό σου τον πλήρη έλεγχο στην κατανάλωση της ενέργειας στο κλιματιστικό, στο ψυγείο, ακόμα και στο πλυντήριο ρούχων.

 

 

Συσκευές για να μαγειρεύεις οικολογικά

Εξοπλίζοντας την κουζίνα σου με έξυπνες συσκευές μπορείς να εξοικονομείς χρήματα και παράλληλα φροντίζεις για το περιβάλλον.

Οι έξυπνοι φούρνοι και οι έξυπνες εστίες χρωστούν την ευφυΐα τους στο ότι μπορούν να «συνομιλούν» με το κινητό σου ή το tablet σου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Μπορείς να παρεμβαίνεις από απόσταση στις ρυθμίσεις του φούρνου, ώστε π.χ. να καθυστερήσεις την ολοκλήρωση του φαγητού αν έχεις στο μεταξύ πεταχτεί για ψώνια. Μέσω του κινητού, ο φούρνος θα σε ειδοποιεί μόλις τελειώσει το ψήσιμο, ενώ βέβαια δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ανησυχήσεις μήπως ξέχασες αναμμένη τη συσκευή. Μπορείς να το ελέγξεις σε δευτερόλεπτα από την οθόνη του τηλεφώνου. Έτσι, μειώνεις το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού σου με πολλούς τρόπους – μειώνεις τη σπατάλη ενέργειας, αφού η συσκευή λειτουργεί όσο πρέπει για αποτελεσματικό ψήσιμο, την ίδια στιγμή που περιορίζεις σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων. Με άλλα λόγια, όχι ξανά «καμένο» φαγητό επειδή δεν είχες χρόνο για να παρακολουθείς το μαγείρεμα.

Οι εντοιχιζόμενοι φούρνοι με προγράμματα που επιλέγουν αυτόματα τις βέλτιστες ρυθμίσεις, ανάλογα με το τι θέλεις να ζεστάνεις ή να ξεπαγώσεις, εξασφαλίζουν τέλειο αποτέλεσμα και μεγάλη οικονομία ρεύματος. Πολλά μοντέλα διαθέτουν προκαθορισμένα αυτόματα προγράμματα που μαγειρεύουν αντί για σένα ή και λειτουργία Grill, ώστε τα πιάτα σου να είναι τόσο τραγανά και ροδοκόκκινα όσο και με τον ηλεκτρικό φούρνο.

 

 

Ψυγειοκαταψύκτες για ένα βιώσιμο μέλλον

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα έξυπνα ψυγεία της σειράς LG InstaView που σου επιτρέπουν να βλέπεις το εσωτερικό τους, με ένα απλό χτύπημα στο γυάλινο πάνελ τους, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις την πόρτα. Παράλληλα, το Door-in-Door σου παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα αγαπημένα σου ποτά και σνακ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απώλειας ψυχρού αέρα που επιτυγχάνεις, αφού αποφεύγεται το άσκοπο ανοιγοκλείσιμο της πόρτας, σημαίνει και σημαντική μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας.

 

 

Οικολογικό πλύσιμο πιάτων

Όλα τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων έρχονται με μια πληθώρα προγραμμάτων για οικονομική πλύση, αλλά και με πιστοποιήσεις ενεργειακής κλάσης για εξοικονόμηση νερού και ρεύματος. Σε πολλές προτάσεις, σημαντική συνεισφορά στην οικονομία σε νερό και ρεύμα παρέχει ο εναλλάκτης θερμότητας, ο οποίος επίσης εξασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων υλικών, όπως της πορσελάνης.

Τα περισσότερα μοντέλα χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα ατμού, ώστε να πετυχαίνουν τέλεια αποτελέσματα με μικρή κατανάλωση. Απομακρύνουν τις επίμονες ακαθαρσίες εξασφαλίζοντας μοναδικό αποτέλεσμα, ακόμη και χωρίς μούλιασμα ή τρίψιμο. Έτσι, τα έντονα λερωμένα σκεύη καθαρίζονται άψογα με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και στον μισό χρόνο, από ό,τι θα χρειαζόσουν εάν τα έπλενες στο χέρι.

 

 

Κλιματιστικά που φροντίζουν για σένα και το περιβάλλον

Το κλιματιστικό είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι, γι’ αυτό άλλωστε συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, όταν όλοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους στο φουλ. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζεις είναι πως τα κλιματιστικά Inverter εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο.

Επιλεγμένα μοντέλα και κατασκευαστές σου επιτρέπουν να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου με τη λειτουργία Smart Wi-Fi. Ρύθμισε το κλιματιστικό σου και προγραμμάτισε τη λειτουργία του από όπου κι αν βρίσκεσαι μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone ή το tablet σου. Ενεργοποίησε ή απενεργοποίησε τη συσκευή σου, επίλεξε την επιθυμητή θερμοκρασία, άλλαξε τις ρυθμίσεις της, έλεγξε την κατανάλωση ενέργειας.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια απλή ασύρματη σύνδεση στο internet… όλα τα υπόλοιπα είναι δυνατά! Δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες θέρμανσης για σένα και τους αγαπημένους σου ακόμα και όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού και απόλαυσε συνθήκες πραγματικής άνεσης επιστρέφοντας.

 

 

Δημιούργησε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα

Κάθε χρόνο η βιομηχανία της μόδας παράγει περισσότερους από 92 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, άλλα υπάρχει τρόπος να κάνεις τη διαφορά. Με προσεχτική επιλογή των ρούχων που αγοράζεις και φροντίδα ώστε να μην έχουν φθορές και να είναι σαν καινούργια για πολλά χρόνια. Σύμμαχός σου σ’ αυτή την πραγματικά οικολογική πρακτική, είναι τα σύγχρονα έξυπνα πλυντήρια ρούχων.

Ένα έξυπνο πλυντήριο θα επιλέξει αυτόματα το ιδανικό πρόγραμμα πλύσης για κάθε τύπο υφάσματος, προσδιορίζοντας το βάρος και την απαλότητα κάθε φορτίου πλύσης. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει στα υφάσματα των ρούχων σου μεγαλύτερη προστασία και κάνει τη διαφορά.

Παράλληλα, χάρη στην υψηλή ενεργειακή κλάση, σε συνδυασμό με την πληθώρα προγραμμάτων για κάθε περίσταση, εξοικονομείς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, την ίδια στιγμή που μειώνεις τη χρήση απορρυπαντικού. Ενδεικτικό παράδειγμα τα πλυντήρια ρούχων με προγράμματα ατμού. Η λειτουργία ατμού επιτυγχάνει καλύτερο πλύσιμο και αποστείρωση των ρούχων και εξουδετερώνει και τις οσμές, χωρίς να σπαταλάς ενέργεια και νερό.

 

 

Μετακινήσου οικολογικά

Ευκολία και άνεση στην κίνηση μέσα στην πόλη, σωματική άσκηση ήπιας έντασης, οικονομία στις μετακινήσεις. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που τα ηλεκτρικά ποδήλατα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή χρόνο με τον χρόνο. Το μυστικό της επιτυχίας τους βρίσκεται στην ηλεκτρική υποβοήθηση. Δηλαδή στο γεγονός ότι για να διατηρήσουν την ταχύτητά τους ή για να επιταχύνουν, υποβοηθούν τον αναβάτη με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο παίρνει ρεύμα από επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Μπες στο kotsovolos.gr και επίλεξε ανάμεσα από ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και scooter. Συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα δίκυκλα ή το αυτοκίνητο, προσφέρουν αισθητά μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις, χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και σχεδόν μηδενικό κόστος.

Τώρα γνωρίζεις πόσο απλό είναι να κάνεις τη διαφορά και να βγεις κερδισμένος και εσύ και ο πλανήτης.

Μπορείς να δεις ακόμη