Οργάνωσε το σπίτι σου για τις γιορτές

by Despoina Sachini

 

Τα Χριστούγεννα και καθ’ όλη την περίοδο των γιορτών, το σπίτι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό και θέλεις να είναι καθαρό και τέλεια οργανωμένο. Με τους σύγχρονους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας είναι λογικό να έχεις μείνει λίγο πίσω σε ό,τι αφορά προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για να υποδεχτείς τις γιορτές. Το πνεύμα, όμως, των Χριστουγέννων και όλες οι μικρές χαρές που φέρνει μαζί του, είναι το κίνητρό σου να ξεκινήσεις να οργανώνεσαι χωρίς να αγχωθείς αν θα τα προλάβεις όλα. Ετοιμάσαμε για σένα μία λίστα με πολύτιμες συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις, οι προετοιμασίες θα σου φανούν πολύ πιο εύκολες. 

Φτιάξε λίστα

Μία έξυπνη τακτική για να τα προλάβεις όλα χωρίς να κουραστείς πολύ είναι να ετοιμάσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Βάλε προτεραιότητες για το τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίσεις πρώτα.  

Και σε αυτή την περίπτωσηέρχεται η τεχνολογία για να σε βοηθήσει. Πιο συγκεκριμένα, το smartphoneτο tablet ή και ο υπολογιστής σου, θα σε βοηθήσουν να καταγράψεις όλα όσα έχεις να κάνεις καθημερινά και να βάλεις προτεραιότητες. Μπορείς π.χ. να χρησιμοποιήσεις το Google Tasks για οργάνωση των καθημερινών καθηκόντων σου. Συγχρονίζεται με όλες τις εφαρμογές της Google όπως GmailGoogle Calendar, και mobile apps για Android και iOS. Έτσι μπορείς να ενημερώνεις εύκολα τις λίστες σου ακόμα κι αν βρίσκεσαι εν κινήσει.  

Όρισε μία μέρα για κάθε δουλειά ή και για κάθε χώρο του σπιτιού. Ορισμένες δουλειές θα πρέπει να γίνουν τελευταίες και κάποιες άλλες μπορούν να γίνουν και μια εβδομάδα νωρίτεραΕνδεικτικά, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας και οργάνωσης θα μπορούσε να είναι και το παρακάτω. 

 

 

Ημέρα 1: Μπάνιο

Ξεκίνησε την καθαριότητα από μέσα προς τα έξω. Στην προκειμένη περίπτωση, από το μπάνιο. Άλλαξε τις πετσέτες και τα μπουρνούζια και πλύνε τα χαλάκια μπάνιου. Ξεσκόνισε τα φωτιστικά του μπάνιου, και καθάρισε τους καθρέπτες. Έπειτα καθάρισε την τουαλέτα, την μπανιέρα, και το νιπτήρα. Άδειασε τα δοχεία απορριμμάτων και καθάρισέ τα μέσα και έξω.  

 

Ημέρα 2: Υπνοδωμάτια

Άλλαξε και πλύνε κλινοσκεπάσματα και μαξιλαροθήκες. Φυσικά, μπορείς να πλύνεις μαζί τις πετσέτες και τα μπουρνούζια. Καλό είναι να μη βάζεις μία ολόκληρη πλύση μόνο πετσέτες, καθώς όταν βραχούν βαραίνουν τόσο πολύ που θα κάνουν σίγουρα κακό στον κάδο του πλυντηρίου ρούχων 

Συνέχισε ξεσκονίζοντας όλες τις επιφάνειες και τακτοποίησε τα ντουλάπια. Καθάρισε τα κομοδίνα από περιττά αντικείμενα και χάρισε ή αποθήκευσε πράγματα που δεν χρησιμοποιείς. Έπειτα, με έναν ατμοκαθαριστή οικιακής χρήσης μπορείς να φρεσκάρεις τα στρώματα και τα μαξιλάρια.  

Στη συνέχεια, κάνε ένα καλό σκούπισμα των δαπέδων. Εάν θέλεις να ξεμπερδεύεις μία ώρα αρχύτερα με το σκούπισμα ή και το σφουγγάρισμα δαπέδων, μπορείς να κάνεις δώρο στον εαυτό σου ένα καθαριστή δαπέδου ρομπότ όπως ο iRobot Braava 390 Turbo. Δε θα κουραστείς καθόλου, ενώ θα κερδίσεις πολύτιμο χρόνο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον προγραμματίζεις από το smartphone. Εάν χρειάζεσαι έναν πολύτιμο βοηθό στην καθαριότητα των χαλιών σου, τότε μπορείς να κάνεις ξεκούραστα τη δουλειά σου με μια σύγχρονη ηλεκτρική σκούπα 

 

 

Ημέρα 3: Καθιστικό και τραπεζαρία

Κατέβασε από τα ψηλά ντουλάπια τα σκεύη που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις στο τραπέζι σου και ξεσκόνισε όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων και των φωτιστικών. Βγάλε τα καλύμματα από τους καναπέδες, τις καρέκλες και τα μαξιλάρια του σαλονιού, πλύνε τα, σιδέρωσέ τα και τοποθέτησε τα μία μέρα πριν το δείπνο.  

Ξεκίνα από το ξεσκόνισμα των επιφανειών που βρίσκονται σε ύψος (π.χ. ράφια, βιβλιοθήκη), συνέχισε με πάγκους, τραπέζια και παράθυρα, μέχρι τελικά να φτάσεις στο καθάρισμα του πατώματος. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις χρόνο αλλά και προσπάθεια. 

Πλύνε τα μικρά χαλάκια και φύλαξέ τα ώστε να τα βάλεις την ημέρα των Χριστουγέννων, φρέσκα και αφράτα. Αν το χαλί είναι πολύ μικρό και ελαφρύ, είναι εύκολο να το βάλεις στο πλυντήριο ρούχων. Να έχεις κατά νου ότι δεν είναι όλα τα χαλιά για πλύσιμο στο πλυντήριο. Γι’ αυτό φρόντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες καθαρισμού, στην ετικέτα φροντίδας του χαλιού. Αν δεν υπάρχει ετικέτα, μη το ρισκάρεις. Εναλλακτικά, μπορείς να τα «χτενίσεις» απαλά με τη βούρτσα του ατμοκαθαριστή σε χαμηλή θερμοκρασία. 

 

Ημέρα 4: Είσοδος

Περιποιήσου την είσοδο του σπιτιού σου. Ξεκίνησε από τον καθαρισμό της πόρτας και, στη συνέχεια, διακόσμησε την είσοδο με εποχιακές πινελιές. Ξεσκόνισε όλες τις επιφάνειες,τα ράφια, τις κορνίζες και τα φωτιστικά. Έπειτα σκούπισε και σφουγγάρισε τις σκάλες, χρησιμοποιώντας έναν καθαριστή δαπέδου όπως ο Karcher FC 3 Cordless Καθαριστής Δαπέδου. Με το ίδιο «πολυεργαλείο» θα μπορείς να σκουπίσεις και να σφουγγαρίσεις το μπάνιο και τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού, εύκολα και γρήγορα.  

 

 

Ημέρα 5: Κουζίνα

Καθάρισε το νεροχύτη της κουζίνας και την πιατοθήκη αποστράγγισης. Απομάκρυνε τη σκόνη πάνω από το ψυγείο και σκούπισε όλες τις μεγάλες και μικρές συσκευές της κουζίνας. Καθάρισε την ηλεκτρική κουζίνα σου εξωτερικά και εσωτερικά.  

Συνέχισε με την καθαριότητα του ψυγείου και κάνε χώρο για τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσεις για τα γιορτινά εδέσματα. Εάν έχεις εντοιχισμένο ψυγείο ή και εντοιχισμένο φούρνο, ακολούθησε τις συστάσεις του κατασκευαστή για τον καθαρισμό του εξωτερικού επίπλου.  

 

Ημέρα 6: Διακόσμηση

Ήρθε η ώρα να ασχοληθείς με τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στη γιορτινή διακόσμηση του σπιτιού σου, μπορείς να ζωντανέψεις τον χώρο σου με στεφάνια ή κρεμώντας από τα φωτιστικά σου σατέν κορδέλες, κλαδιά ελάτου και γκι ή στολίδια.  

 

Ημέρα 7: Οι τελευταίες προετοιμασίες 

Η τελευταία μέρα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις προετοιμασία για κάποια φαγητά ή και να στήσεις και τοποθετήσεις τα πιάτα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτσι, θα έχουν μείνει πολύ λίγα πράγματα για την επόμενη μέρα. Απλά θα πρέπει να ολοκληρώσεις τη μαγειρική σου, να κόψεις σαλάτες και να φτιάξεις τα dressings. Εργασίες που γίνονται εύκολα κι απλά με τις κατάλληλες μικροσυσκευές κουζίνας όπως είναι π.χ. ο πολυκόφτης ή και το μπλέντερ 

 

Και να θυμάσαι…

Δε χρειάζεται να εξαντλήσεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να τα προλάβεις όλα την τελευταία στιγμή. Σκοπός είναι να απολαύσεις τις ετοιμασίες και να περάσεις όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Άλλωστε, η τεχνολογία είναι ο σύμμαχός σου, σε κάθε περίσταση! 

Μπορείς να δεις ακόμη