Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Εσύ Πώς Κοιμάσαι;

by Zikou Stella

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Ύπνου (World Sleep Society) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία του ύπνου για την υγεία και την ευημερία. Ξεκίνησε το 2008 και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης παγκοσμίως, με σκοπό να επισημανθεί η σημασία του υγιούς ύπνου και να δοθούν συμβουλές για βελτίωσή του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2024 έχει τη θεματική “Sleep Equity for Global Health” (Ισότητα στον ύπνο για την Παγκόσμια Υγεία). Όπως η διατροφή και η άσκηση, έτσι και ο ύπνος είναι θεμελιώδης για την ψυχική και κοινωνική ευημερία του ατόμου, αλλά είναι σημαντικός κυρίως για την υγεία.

 

 

 

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν κοιμάσαι καλά

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολλές «δικλείδες» για την προστασία του. Μια από αυτές είναι οι ενδείξεις, δηλαδή συμπτώματα που παρουσιάζονται για να μας επισημάνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Αν χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να κοιμηθείς ή δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς όταν ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα ύπνου.

Το συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένδειξη ότι ο ύπνος σου δεν είναι αρκετά βαθύς και αναζωογονητικός.

Εάν νιώθεις κουρασμένος ή εξαντλημένος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι ο ύπνος σου δεν είναι αποτελεσματικός.

Η έλλειψη καλού ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου και την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι και να επικοινωνείς σωστά.

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί ακόμα να σε καταστήσει πιο ευαίσθητο στο στρες και πιο ευερέθιστο.

Παράλληλα, μπορεί να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του θυροειδή και γενικά του βιολογικού σου ρολογιού (σε σημείο που να παίρνεις βάρος) και μπορεί να προκύψουν καρδιαγγειακά θέματα (όπως είναι για παράδειγμα η αυξημένη πίεση).

Μάλιστα, επηρεάζεται μέχρι και το ανοσοποιητικό σύστημα και εν γένει τα αποτελέσματα είναι αθροιστικά σε βάθος χρόνου. Για αυτό και οι γιατροί πλέον πάντα ενδιαφέρονται ώστε να διορθώσουν πρώτα το θέμα του ύπνου, ειδικά σε άτομα με αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.

 

Μην περιμένεις. Αντιμετώπισε τώρα τα προβλήματα ύπνου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καλή διατροφή, το μειωμένο άγχος και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, όλα τα παραπάνω δεν είναι πάντα εφικτά και για τον λόγο αυτό πολλές φορές χρειαζόμαστε τη βοήθεια της τεχνολογίας.

 

Wearables, ένας πολύτιμος σύμμαχος στον ύπνο σου

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει εντυπωσιακή ανάπτυξη στο χώρο των wearables και αυτό χάρη στις πολλές καινοτομίες που προσφέρουν. Οι πρώτες συσκευές μπορούσαν να παρακολουθούν βασικές δραστηριότητες, όπως ο αριθμός των βημάτων που έκανε ο χρήστης μέσα στην ημέρα. Ωστόσο πλέον ο αριθμός των λειτουργιών που ενσωματώνουν αυτές οι «μαγικές» συσκευές έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τα περισσότερα από τα σύγχρονα wearables όπως είναι τα βραχιόλια ελέγχου δραστηριότητας (activity trackers) και τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches) επικεντρώνονται στη μεγιστοποίηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης. Μπορούν πλέον να παρακολουθούν όχι μόνο τον αριθμό των βημάτων που κάνεις καθημερινά, αλλά και τους παλμούς της καρδιάς, αποστάσεις που διανύθηκαν με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Πέρα από τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας, μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου. Χρησιμοποιούν αισθητήρες για την καταγραφή βιομετρικών δεδομένων για την καρδιά, τον ρυθμό αναπνοής, την κίνηση, τη θερμοκρασία του σώματος και την εφίδρωση.

Όλα αυτά τα δεδομένα εμφανίζονται σε μια διαισθητική εφαρμογή στο κινητό σου και μπορείς από εκεί να ρυθμίσεις καλύτερα το καθημερινό πρόγραμμά σου, να ορίσεις υπενθυμίσεις, και να παρακολουθείς την πρόοδό σου.

 

Μουσική, ένας αποτελεσματικός βοηθός στον ύπνο

Εκατοντάδες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απαλή, χαλαρωτική μουσική αποδεικνύεται ένας ευχάριστος, οικονομικός και ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης της αϋπνίας. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό μη φαρμακευτικό τρόπο για τη βελτίωση του ύπνου, ενώ ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες.

Μια καλή λύση για να ακούς χαλαρωτική μουσική σε χαμηλή ένταση ενώ κοιμάσαι είναι και τα ακουστικά με earbuds από σιλικόνη για ασφαλή και άνετη εφαρμογή. Υπάρχουν επιλογές για ασύρματή ή ενσύρματη σύνδεση στο smartphone ή στο MP3 player σου.

 

 

Ακουστικά ύπνου, ένας νέος τρόπος ευεξίας και αναζωογόνησης

Αυτή η νέα κατηγορία προϊόντων υπάρχει για να καλύψει τη σημαντική ανάγκη για ποιοτικό ήχο. Τα Sleeping Headphones είναι βέβαια κάτι περισσότερο από απλά ακουστικά που παίζουν κάποιον χαλαρωτικό ήχο.

Αναλυτικότερα, έχουν συχνά έτοιμες βιβλιοθήκες με ειδικά σχεδιασμένα ακουστικά κλιπ για ευεξία και χαλάρωση. Δηλαδή, μπορείς να επιλέξεις από προεγκατεστημένους ήχους ή να διαλέξεις κάτι δικό σου. Στην τελευταία περίπτωση πολλές συσκευές είναι συμβατές με διάφορα apps και υπηρεσίες (όπως είναι το Spotify).

Θα συναντήσεις ακουστικά ύπνου Bluetooth Headset με δεκάδες ήχους κατάλληλους για αγχόλυση και ξεκούραση. Στα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι και η εφαρμογή για το κινητό, μέσα από την οποία μπορείς να κάνεις διάφορες παραμετροποιήσεις, όπως ξυπνητήρι, σίγαση ήχου κ.ά.

 

Τα ασύρματα ηχεία σύμμαχοι για έναν αναζωογονητικό ύπνο

Εάν σε κάθε περίπτωση δεν νιώθεις άνετα με τα ακουστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, υπάρχει πάντα και η λύση των φορητών ασύρματων ηχείων για να έχεις μουσική παντού. Μπορούν να συνδεθούν ενσύρματα ή ασύρματα με το smartphone ή το tablet σου. Αν θέλεις να υπάρχει απαλή, χαλαρωτική μουσική σε κάθε υπνοδωμάτιο, μια καλή επιλογή είναι ένα σύστημα ήχου multiroom που αποτελείται από δύο ή παραπάνω ηχεία. Η μουσική μπορεί να προέρχεται από τις ψηφιακές σου συλλογές ή από το διαδίκτυο και μπορείς να τη διαχειρίζεσαι από το  tablet ή το smartphone σου μέσω Wi-Fi και Bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις διαφορετικά τραγούδια σε ξεχωριστά δωμάτια και με διαφορετική ένταση για κάθε χώρο.

 

Ξεκούραστος ύπνος με τον κατάλληλο φωτισμό

Είναι γεγονός ότι οι έντονες πηγές φωτός επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου. Ο φωτισμός καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης – μια ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσει. Η πιο ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις έξυπνες λάμπες LED για να ρυθμίζεις τα φώτα στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού.

Θα μπορείς μέσω του smartphone ή του tablet σου να ρυθμίσεις τα φώτα σου να ενεργοποιούνται αυτόματα κατά το ηλιοβασίλεμα, να χαμηλώνουν για να μπορέσεις να χαλαρώσεις ή να απενεργοποιούνται αφού έχεις αποκοιμηθεί. Πέρα από ένα σωρό ευκολίες που προσφέρουν οι παραπάνω προτάσεις, θα κάνεις και οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος.

 

 

Καλές πρακτικές για καλύτερο ύπνο

Διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, για να ρυθμίσεις το εσωτερικό σου ρολόι ύπνου.

Δημιούργησε έναν άνετο χώρο ύπνου. Εξοπλίσου με ένα ανατομικό στρώμα και υποστηρικτικά μαξιλάρια. Φρόντισε ώστε η θερμοκρασία του δωματίου να είναι άνετη και ο αέρας καθαρός και φρέσκος.

Απόφυγε τις φωτεινές διεγέρσεις, από τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, λίγο πριν πας για ύπνο. Το φως της οθόνης μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον ύπνο.

Λίγο πριν πας για ύπνο, ασχολήσου με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ανάγνωση ή ακρόαση απαλής μουσικής.

Περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης το βράδυ, καθώς και την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων λίγο πριν πας για ύπνο.

 

Αξιοποίησε την τεχνολογία για έναν καλύτερο ύπνο

Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου. Από ακουστικά ύπνου μέχρι wearables παρακολούθησης ύπνου και ηχεία για χαλαρωτική μουσική, η τεχνολογία προσφέρει ποικίλες λύσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Με την κατάλληλη χρήση, αυτές οι τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος ύπνου και να προαγάγουν την υγιή ξεκούραση και ανανέωση που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Αξιοποίησε κάθε καινοτομία για να χαρείς έναν ξεκούραστο ύπνο που θα σου χαρίσει μια καλύτερη καθημερινότητα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη