Πίτσα πατάτας με σπανάκι & παντζάρι και Σοκολατένιο Κέικ με γιαούρτι- Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ

  • Για τη ζύμη

  • 430 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 1/4 κ.γ. κιτρινόριζα
  • 350 γρ. ζεστό νερό
  • 1 μικρό παντζάρι
  • 100 γρ. σπανάκι, μόνο τα φύλλα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
  • Για τη γέμιση

  • 2 πατάτες, τριμμένες στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα γλυκιά
  • 100 γρ. φέτα σπασμένη σε τρίματα
  • 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

 

    • Για τη σάλτσα

    • 400 γρ. τυρί κρέμα
    • 1 αυγό
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι – πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη σάλτσα:

Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύω και φυλάω τη σάλτσα στην άκρη.

 

Για τη ζύμη:

Ψιλοκόβω το σπανάκι και στη συνέχεια το στύβω καλά με λίγο αλάτι σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Κρατάω το σπανάκι στην άκρη. Τρίβω το βρασμένο παντζάρι και στη συνέχεια το στύβω καλά για να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Κρατάω το παντζάρι στην άκρη. Προσθέτω σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το 1/3 του νερού και αφήνω στην άκρη για 1-2 λεπτά. Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κιτρινόριζα, ανακατεύω και προσθέτω το μείγμα με τη μαγιά. Προσθέτω το υπόλοιπο νερό σιγά-σιγά και ανακατεύω καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Τέλος ρίχνω το σπανάκι, το παντζάρι και κάνω ένα τελευταίο ανακάτεμα για να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Η ζύμη μας θα κολλάει αρκετά. Ρίχνω λίγο αλεύρι πάνω στο ζυμάρι, σκεπάζω με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για ½ ώρα. Χωρίζω το ζυμάρι στη μέση, παίρνω το ένα κομμάτι και το ανοίγω πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χρησιμοποιώ αλεύρι και πάνω στην λαδόκολλα και στα χέρια μου γιατί η ζύμη θα κολλάει και το ανοίγω σε όποιο σχήμα θέλω. Κάνω το ίδιο και με το υπόλοιπο ζυμάρι.

 

Για τη συναρμολόγηση της πίτσας:

Βάζω σε ένα μπολ τις πατάτες και το κρεμμύδι. Πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, περιχύνω με το ελαιόλαδο και τα φυλάω στην άκρη. Αλείφω τη σάλτσα στα 2 ζυμάρια, πασπαλίζω με τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, σκορπάω ομοιόμορφα το μείγμα πατάτας και στη συνέχεια πασπαλίζω με τη φέτα, την υπόλοιπη γραβιέρα, το δεντρολίβανο και ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο Grundig στους 2200C, στη λειτουργία Divide & Cook, για 10-12 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το ζυμάρι, να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

  • Για το κέικ

  • 1 κούπα νερό
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 3/4 κούπας κακάο
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. σόδα
  • 3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    • 3/4 κ.γ. αλάτι
    • 2 βανίλιες
    • 2 κούπες αλεύρι
    • 2 αυγά
    • 1/2 κούπα γιαούρτι

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για το κέικ:

Ζεσταίνω το νερό με το βούτυρο (κρατάω λίγο για να βουτυρώσω τη φόρμα), προσθέτω το κακάο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζω σε ένα μπολ τα στέρεα υλικά (αλεύρι, βανίλιες, ζάχαρη, σόδα, μπέικιν πάουντερ, αλάτι), ρίχνω το σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύω καλά. Ανακατεύω το γιαούρτι με τα αυγά και ρίχνω και αυτό το μείγμα στο μπολ. Ανακατεύω και αδειάζω το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο GRUNDIG στους 1700C, στη λειτουργία Divide & Cook, για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι όταν το βάλω στο κέντρο του κέικ. Αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και ξεφορμάρω.

 

Παρατήρηση:

Για το σερβίρισμα μπορώ να πασπαλίσω το κέικ με λίγη ζάχαρη άχνη ή για πιο σοκολατένια γεύση μπορώ να φτιάξω μια απλή σάλτσα σοκολάτας με 150γρ. κουβερτούρα, 150γρ. κρέμα γάλακτος και 1 κ.σ. μέλι.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη