Πλυντήρια με λειτουργία ατμού: «Φρέσκαρε» ή απολύμανε τα ρούχα σου και γλίτωσε χρόνο απ’ το σιδέρωμα!

by K Admin

 

Μπορεί ένα πλυντήριο να κάνει την μπουγάδα σου πιο «φιλική» στο σιδέρωμα, αλλά και να ξαναδώσει την αίσθηση του φρεσκοπλυμένου σ’ ένα ρούχο που έχεις ήδη φορέσει, χωρίς να το… πλύνει; Η απάντηση είναι «ναι», αν πρόκειται για ένα μοντέλο με λειτουργία ατμού. Τότε, θα μπορείς να εκμεταλλευθείς τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο ατμός στα ρούχα, αξιοποιώντας τις είτε σε ξεχωριστά προγράμματα, είτε στο τέλος του κύκλου πλύσης, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις.

 

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τον ατμό να προσφέρει νέες δυνατότητες σ’ ένα πλυντήριο; Το γεγονός ότι μπορεί να εισχωρεί βαθιά στις ίνες των υφασμάτων κι επομένως να προσφέρει έτσι έξτρα φροντίδα στα ρούχα. Έτσι, για παράδειγμα, χαλαρώνοντας τις ίνες μειώνει τις ζάρες στα υφάσματα και κάνει πιο εύκολο και γρήγορο το σιδέρωμα. Επίσης, μπορεί ν’ απομακρύνει κάθε οσμή από ένα ήδη φορεμένο ρούχο, ώστε να το «φρεσκάρει» χωρίς πλύσιμο.

 

Όπως είναι φυσικό, αρκετά πλυντήρια χρησιμοποιούν, επίσης, τον ατμό για να εξασφαλίσουν ακόμη πιο βαθύ καθαρισμό κι επομένως ακόμη καλύτερη υγιεινή. Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα που μ’ αυτό τον τρόπο προφυλάσσουν όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, αφού όχι μόνο αφαιρούν απ’ τα ρούχα σχεδόν κάθε αλλεργιογόνο ουσία, αλλά καταργούν και τη χρήση του μαλακτικού.

 

Κάνε το σιδέρωμα πιο εύκολο και γρήγορο

 

Πολλοί κατασκευαστές υπόσχονται πως τα φρεσκοπλυμένα ρούχα βγαίνουν απ’ τον κάδο κατά 1/3, ή ακόμη και 50% λιγότερο τσαλακωμένα, σε σχέση με τα συμβατικά πλυντήρια. Επομένως, όταν στεγνώσει η μπουγάδα σου, θα θέλει λιγότερο κόπο και χρόνο για να σιδερωθεί – μάλιστα, σύμφωνα με μερικούς κατασκευαστές, τα ρούχα συγκεκριμένων υφασμάτων είναι πιθανό να μην χρειάζονται καθόλου σιδέρωμα.

 

Το μυστικό είναι πως, στο τέλος της πλύσης, το πλυντήριο υποβάλλει τα ρούχα σε ατμό, ο οποίος διεισδύει στις ίνες τους και τις μαλακώνει. Σημαντικό είναι, επίσης, πως αυτή η επιπλέον διαδικασία δεν παρατείνει, κατά κανόνα, σημαντικά το χρόνο που η μπουγάδα σου θα είναι έτοιμη για άπλωμα.

 

Παράλληλα, με την ίδια λειτουργία θα μπορείς, επίσης, να μειώσεις τις ζάρες και σ’ οποιοδήποτε στεγνό ρούχο – όπως για παράδειγμα στο πουκάμισο που τσαλακώθηκε επειδή παράπεσε στην ντουλάπα, ή στην μπλούζα σου που γέμισε τσακίσεις επειδή τη φόρεσες χθες.

 

Ανανέωσε τη φρεσκάδα ενός ήδη φορεμένου ρούχου

 

Αρκετά συχνά καταλήγουν στα άπλυτα, ρούχα που έχουν χρησιμοποιηθεί για ελάχιστες ώρες και, παρόλο που είναι καθαρά, έχουν απλώς «τραβήξει» ενοχλητικές μυρωδιές απ’ το γύρω χώρο – όπως π.χ. την οσμή του τσιγάρου απ’ το σπίτι των φίλων σου, ή το μπαρ που πήγες χθες βράδυ, ή ακόμη και τη μυρωδιά του καυσαερίου της πόλης.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μ’ ένα πλυντήριο ατμού θα μπορείς ν’ ανανεώσεις την αίσθηση του φρεσκοπλυμένου στο ρούχο σου, χωρίς να το πλύνεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα «φρεσκαρίσματος», ώστε ο ατμός ν’ απομακρύνει κάθε είδους οσμή που έχει απορροφήσει. Έτσι, σε 20 με 30 λεπτά της ώρας, όσο συνήθως διαρκεί δηλαδή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το ρούχο σου θα είναι έτοιμο να το ξαναφορέσεις.

 

Το φρεσκάρισμα μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια «ζωής» των ρούχων σου, αφού όσο μικρότερη είναι η συχνότητα πλυσίματος, τόσο μικρότερη είναι η φθορά των υφασμάτων και τόσο λιγότερο  ξεθωριάζουν τα χρώματα. Ακόμη καλύτερα, σ’ ορισμένα πλυντήρια το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ευαίσθητα υφάσματα (όπως π.χ. το κασμίρ) που κανονικά θα έπρεπε να το πας στο καθαριστήριο, για «στεγνό» καθάρισμα.

 

Ανακουφίσου απ’ την αλλεργία

 

Πολλά πλυντήρια ατμού αξιοποιούν τη συγκεκριμένη λειτουργία και για να αποστειρώνουν τα ρούχα, αφαιρώντας απ’ τα υφάσματα τα ακάρεα της σκόνης και τις υπόλοιπες ουσίες που προκαλούν αλλεργίες. Μάλιστα υπάρχουν μοντέλα που, σύμφωνα με πιστοποιήσεις, αφαιρούν το 99,9% των αλλεργιογόνων.

 

Αν ταλαιπωρείσαι από κάποια αλλεργία, μ’ αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσεις μία έξτρα προστασία για τα ρούχα που φοράς, την οποία δεν μπορεί να σου προσφέρει το συμβατικό τους πλύσιμο. Επίσης, η συγκεκριμένη δυνατότητα θα σου φανεί χρήσιμη αν έχεις μικρά παιδιά.

 

 

Πλύνε χωρίς μαλακτικό

 

Αν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα, που ερεθίζεται απ’ το μαλακτικό, με ορισμένα πλυντήρια θα μπορείς να ‘χεις το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να χρησιμοποιήσεις χημικά. Τα συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν ένα ειδικό πρόγραμμα που αξιοποιεί τον ατμό για να κάνει απαλά τα ρούχα. Το πρόγραμμα αυτό «ταιριάζει γάντι», βέβαια, και στα μωρουδιακά.

 

Μεγάλη ποικιλία επιλογών

 

Η λειτουργία ατμού είναι αρκετά διαδεδομένη στους κατασκευαστές. Επομένως, οποιαδήποτε κι αν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλυντηρίου ρούχων που σκέφτεσαι ν’ αγοράσεις, είναι σίγουρο πως ανάμεσα στις υποψήφιες συσκευές θα βρεις και μοντέλα με τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

 

Έτσι, η LG διαθέτει πλυντήρια ατμού με χωρητικότητα από 8 έως και 17 κιλά, συνδυάζοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία με τη λειτουργία TurboWash, η οποία μειώνει σημαντικά τους χρόνους πλύσης και ταυτόχρονα εξοικονομεί ενέργεια, ενώ καθαρίζει τα ρούχα καλύτερα. Τα προγράμματα ατμού αφαιρούν τα αλλεργιογόνα απ’ τα ρούχα κατά 99,9%, «φρεσκάρουν» στεγνά ρούχα και μπορούν να κάνουν τα ρούχα απαλά, χωρίς τη χρήση μαλακτικού.

 

Στην περίπτωση της AEG, θα βρεις συσκευές 8 έως και 10 κιλών, οι οποίες έχουν πιστοποίηση Woolmark Blue και Green, ώστε να μπορούν να πλύνουν και μάλλινα, που κανονικά προορίζονται αποκλειστικά για πλύσιμο στο χέρι. Ο ατμός αξιοποιείται στο τέλος του κύκλου πλύσης για ευκολότερο σιδέρωμα, ή σε ξεχωριστά προγράμματα για ξετσαλάκωμα και φρεσκάρισμα στεγνών ρούχων, χωρίς τη χρήση νερού.

 

Η Candy διαθέτει προϊόντα χωρητικότητας από 8 έως 10 κιλά, τα περισσότερα απ’ τα οποία ενσωματώνουν τη Bianca, έναν «έξυπνο» βοηθό που δίνει οδηγίες για τον τρόπο πλυσίματος των ρούχων, αλλά και τη δυνατότητα τηλεχειρισμού απ’ το smartphone, ή το tablet. Με τη λειτουργία ατμού, εξασφαλίζει βαθύ καθαρισμό κι ευκολότερο σιδέρωμα, με 80% λιγότερες ζάρες.

 

Απ’ την άλλη πλευρά, τα μοντέλα της Hoover ξεκινούν απ’ τα 7 και φτάνουν μέχρι τα 13 κιλά, ενώ αξιοποιούν επίσης την τεχνολογία All in One που καταργεί την ανάγκη διαχωρισμού των ρούχων, καθώς πλένει όλα τα υφάσματα και τα χρώματα μαζί σ’ ένα πλήρες φορτίο, μέσα σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα 59 λεπτά. Χάρη στον ατμό, τα ρούχα έχουν λιγότερο ζάρωμα κάνοντας το σιδέρωμα «παιχνίδι», μπορούν να φρεσκαριστούν χωρίς πλύση και να αποστειρωθούν.

 

Η Electrolux είναι η μόνη που κυκλοφορεί και πλυντήρια άνω φόρτωσης κι επομένως θα μπορεί να σε καλύψει στην περίπτωση που έχεις αποφασίσει ν’ αγοράσεις ένα τέτοιο μοντέλο. Ο ατμός συνδυάζεται μ’ ένα υψηλής απόδοσης πρόγραμμα πλύσης, κάνοντας ένα υγιεινό και ήπιο καθαρισμό.

 

Την ίδια στιγμή, η Miele προσφέρει δύο συσκευές, χωρητικότητας 9 κιλών, οι οποίες βασίζονται στην PowerWash 2.0 με τεχνολογία Spin&Spray, ώστε να πλένουν έως και 40% πιο αποδοτικά απ’ τα μοντέλα ενεργειακής κλάσης A+++ και να καθαρίζουν ακόμα και μικρά φορτία με μικρή κατανάλωση ενέργειας. Το σύστημα SteamCare μειώνει την ανάγκη για σιδέρωμα έως και κατά 50%, ενώ με τη λειτουργία «φινίρισμα με ατμό» θα μπορείς να περιποιηθείς τα ήδη πλυμένα σου ρούχα.

 

Τέλος, η Morris διαθέτει ένα μόνο μοντέλο, το οποίο είναι όμως το μοναδικό με χωρητικότητα 18 κιλών. Χάρη στο πρόγραμμα καθαρισμού με ατμό, εξοικονομείται ενέργεια, νερό και χρόνος.

 

Ενεργό οξυγόνο: Η εναλλακτική λύση για υγιεινό καθάρισμα των ρούχων

 

Εξίσου πανίσχυρο με τον ατμό στο βαθύ καθαρισμό των υφασμάτων είναι το ενεργό οξυγόνο, το οποίο χρησιμοποιεί η Bosch, για να παρέχει ανάλογη περιποίηση των ρούχων. Έτσι, το  μοντέλο Bosch ActiveOxygen χάρη στην ομώνυμη τεχνολογία εξουδετερώνεται έως και το 99,99% των βακτηρίων και μικροβίων, ακόμη και στα πιο ευαίσθητα υφάσματα που πλένονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Επίσης, με το πρόγραμμα ActiveOxygen Refresh αφαιρούνται οι δυσάρεστες οσμές απ’ τα ρούχα, ώστε να μη χρειάζεται να πλυθούν. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κατάλληλο ακόμη και για ρούχα που κανονικά πλένονται στο χέρι. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κερδίζεις πολύτιμο χρόνο και γλιτώνεις το καθαριστήριο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις ίνες των υφασμάτων.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη