Προστασία ρεύματος για gaming χωρίς «διακοπές»

by K-Admin 1

 

Τα UPS (Uninterruptible Power Supply) είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τις πολύτιμες ηλεκτρονικές συσκευές σου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο gaming, τα UPS αποτελούν απαραίτητη προσθήκη σε ένα playroom. Όχι μόνο θα προστατεύσει το πολύτιμο gaming desktop σου ή την κονσόλα σου από απρόσμενες διακοπές ρεύματος αλλά με το κατάλληλο μοντέλο ίσως να μη χρειαστεί καν να διακόψεις τη διασκέδασή σου!

 

Πώς ακριβώς λειτουργεί ένα σύστημα UPS

Οι  διακοπές ρεύματος και οι ξαφνικές υπερτάσεις είναι δύο από τις βασικές αιτίες βλάβης των υποσυστημάτων του υπολογιστή και άλλων ευαίσθητων ηλεκτρονικών συσκευών. Το πιο ιδανικό θα ήταν να είχαμε πάντα ένα αξιόπιστο ηλεκτρικό δίκτυο. Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με το πεπαλαιωμένο και ευάλωτο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τις κακές καιρικές συνθήκες και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο σπίτι, ο εξοπλισμός σου βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο από τα προβλήματα τροφοδοσίας. Ακόμα και μια σύντομη απώλεια ρεύματος ή στιγμιαία υπέρταση μπορεί να σου χαλάσει τη διασκέδαση ή κι ακόμα να καταστρέψει τον πολύτιμο εξοπλισμό σου.

Το σύστημα UPS μεταφέρει ρεύμα στις συσκευές που συνδέονται με τις πρίζες του και ταυτόχρονα διατηρεί φορτισμένη την εσωτερική μπαταρία του. Επίσης, προστατεύει τον εξοπλισμό σου από προβλήματα τροφοδοσίας που εντοπίζει, όπως ξαφνικές αιχμές ρεύματος (surge) του δικτύου και μη φυσιολογικές τάσεις. Σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος, το σύστημα UPS παρέχει ρεύμα στις συνδεδεμένες συσκευές με εφεδρική τροφοδοσία από την μπαταρία του. Αυτό επιτρέπει στον εξοπλισμό σου να παραμείνει ενεργοποιημένος κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για συσκευές όπως υπολογιστές και DVRs που μπορούν να χάσουν δεδομένα όταν απενεργοποιούνται απροσδόκητα.

 

 

Ποιο είναι το κατάλληλο για εσένα

Στην αγορά, θα βρεις μονάδες UPS που κυμαίνονται από μικροσκοπικά συστήματα που μπορούν να παρέχουν αρκετή τροφοδοσία ρεύματος για να κλείσεις με ασφάλεια τον υπολογιστή σου μέχρι μεγαλύτερες μονάδες που προσφέρουν αδιάκοπη παροχή ενέργειας.

Το πιο σημαντικό, πριν προχωρήσεις σε αγορά UPS, είναι να γνωρίζεις ακριβώς τις ανάγκες σου, ώστε να μην καταλήξεις να αγοράσεις κάτι ακριβότερο από αυτό που χρειάζεσαι και να μείνει ανεκμετάλλευτο, ή να μην καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σου.

Υπολόγισε όλα τα συστήματα που υπάρχουν στον χώρο σου, που χρειάζονται τις λειτουργίες που μπορεί να προσφέρει ένα UPS. Σίγουρα, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η χρήση UPS στο gaming PC σου, ή στη gaming κονσόλα σου. Ωστόσο θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι θα χρειαστείς ένα UPS που θα μπορεί να υποστηρίξει και άλλα περιφερειακά όπως είναι η οθόνη ή τηλεόραση, έναν εξωτερικό δίσκο ή και ένα δεύτερο PC που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι ή στο γραφείο. Επίσης, σκέψου ότι ίσως χρειαστεί να συνδέσεις και άλλες δευτερεύουσες συσκευές όπως το router, ένα media server ή μία συσκευή NAS που χρησιμοποιείται για τοπική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Συνεπώς, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το UPS που θα επιλέξεις θα μπορέσει να «σηκώσει» το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο του εξοπλισμού που θέλεις να συνδέσεις σε αυτό. Η χωρητικότητα ενός UPS μετριέται σε βολταμπέρ (VA) και θα πρέπει να επιλέξεις μονάδα με τουλάχιστον 20-25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις πραγματικές σου ανάγκες, ώστε να διασφαλίσεις ότι η λειτουργία του συστήματος δεν θα είναι οριακή. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός UPS αναφέρονται η ισχύς και η πραγματική ισχύς του συστήματος (VA/Watt).

 

 

Εξασφάλισε απρόσκοπτη εμπειρία gaming

Επενδύοντας σε ένα UPS όπως το APC 700VA 230V AVR Schucko UPS Surge, θα εξασφαλίσεις τη gaming κονσόλα σου ή το gaming PC σου κατά τη διάρκεια καταιγίδων και διακοπών. Τα UPS αυτού του τύπου τροφοδοτούν τις συσκευές, μέσω της μπαταρίας που διαθέτουν, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, με αρκετά ικανοποιητικό χρόνο μετάβασης σε «κατάσταση μπαταρία». Παράλληλα, παρέχουν προστασία από αυξομειώσεις τάσης. Μάλιστα, μία πρόταση όπως το  APC Back Pro BR900MI AVR LCD 6Out UPS Surge, είναι ιδανική για gamers, αφού εξασφαλίζει προστασία έως και πάνω από 20 λεπτά.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δε θα φοβάσαι σε κάθε κεραυνό, μήπως διακοπεί απροσδόκητα ένα online session στο Apex Legends ή στο PUBG! Ακόμα, όμως, κι αν «έρθει» η διακοπή ρεύματος, θα προλάβεις να ολοκληρώσεις και να κλείσεις τη συσκευή σου με ασφάλεια.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη