Ραντεβού μέσω της υπηρεσίας… Facebook Dating

by K Admin

 

Τον Σεπτέμβριο του 2018 έκανε πρεμιέρα στην Κολομβία η περίφημη νέα υπηρεσία Facebook Dating, δηλαδή ο νέος τρόπος για online γνωριμίες και ραντεβού με την σφραγίδα του πιο δημοφιλούς Social Media μέσου της εποχής μας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, η Κολομβία θ’ αποτελέσει ένα «πεδίο δοκιμών και πειραματισμού», των οποίων το αποτέλεσμα θα επεκταθεί σταδιακά σ’ όλες τις χώρες.

Με τους ενεργούς χρήστες του Facebook να είναι δισεκατομμύρια παγκοσμίως, προφανώς και είναι καλό να γνωρίζεις το τι καινούργιο θα φέρει η αλλαγή αυτή, αλλά και τι έχεις να κερδίσεις, ή τι πρέπει να προσέξεις.

 

Πώς θα λειτουργεί

Με κάθε επιφύλαξη (διότι αλλαγές μπορεί να γίνουν) και σύμφωνα μ’ όσα διέρρευσαν (κυρίως από δηλώσεις στελεχών) θα έχεις στην διάθεσή σου ένα νέο app (ως υπηρεσία γνωριμιών), το οποίο θα λειτουργεί συνδυαστικά με το «κλασικό» Facebook.

Ειδικότερα, στο Facebook Dating θα έχεις ένα ξεχωριστό προφίλ. Εκεί θα δηλώνεις προτιμήσεις και θα κάνεις μια μικρή περιγραφή του εαυτού του ώστε να μπορείς ν’ ανακαλύπτεις κατάλληλα ταίρια και να συνομιλείς με σκοπό το ραντεβού και τη γνωριμία. Σαφώς, θα μπορείς ν’ αναρτήσεις και κάποιες φωτογραφίες (πιθανότατα μέχρι 9). Το προφίλ αυτό σε πρώτη φάση δεν θα είναι ορατό στους φίλους σου, ενώ στα άλλα παρόμοια προφίλ που θα σου εμφανίζονται θα έχεις επιλογή του τύπου «Με ενδιαφέρει», ή «Δεν με ενδιαφέρει».

Από την άλλη, το σημαντικό είναι πως δεν θα μπορείς να δηλώσεις τοποθεσία (virtual location), αλλά θα την λαμβάνει το application αυτόματα μέσω του GPS της συσκευής. Μάλιστα, θα μπορείς να βλέπεις άλλους υποψήφιους χρήστες σε μία ακτίνα 100 χιλιομέτρων περίπου.

Προσοχή όμως διότι αν δεν έχεις μπλοκάρει κάποιον πρώην φίλο, ή γνωστό τότε θα σου εμφανίζεται ως προτεινόμενο ραντεβού. Δηλαδή, η απλή διαγραφή πρώην γνωστών, ή συντρόφων δεν θα σε γλιτώσει από «ανεπιθύμητα» αποτελέσματα.

Παράλληλα, φαίνεται πώς αν κάποιος έχει δηλώσει στην κατάστασή του «παντρεμένος», ή «σε σχέση» θα μπορεί να χρησιμοποιεί και την dating υπηρεσία. Οπότε έτσι δημιουργείται ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για τα ζευγάρια και χρειάζεται προσοχή ώστε να μην οδηγηθεί κανείς σε αστείες, ή άσχημες καταστάσεις.

 

Που διαφέρει σε σχέση με τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες και apps

Σαφώς ως ένα σημείο θα έχει κοινά στοιχεία με το δημοφιλέστατο Tinder, αν και στον διεθνή τύπο γίνεται αναφορά για μεγάλη ομοιότητα με μία άλλη υπηρεσία την Hinge.

Εντούτοις, ίσως το Facebook θέλει να δώσει έμφαση στην προσπάθεια δημιουργίας σταθερών και μακροχρόνιων σχέσεων, κι όχι εφήμερων, όπως είναι συμβαίνει π.χ. με το Tinder.

Άλλωστε το Facebook είναι μία πλατφόρμα γενικής χρήσης η οποία καλώς, ή κακώς έχει πολλά στοιχεία για τους πιο πολλούς χρήστες και καταγράφει ακόμη περισσότερα, κυρίως μέσω likes και γενικότερης δραστηριότητας. Συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, έχει ένα πιο λεπτομερές προφίλ για εσένα κι είναι μαθηματικά πιο εύκολο να σου βρει το κατάλληλο ταίρι.

Γι’ αυτό κιόλας μία μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό είναι η ενσωμάτωσή της υπηρεσίας ραντεβού στις Ομάδες (Groups) και στις Εκδηλώσεις (Events), ώστε να γνωρίζεις άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και σε κοινούς χώρους.

Επιπρόσθετα, φαίνεται να είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς πληρωμή για επιπλέον υπηρεσίες, αλλά και χωρίς διαφημίσεις.

Ακόμα, θα μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον, ή κάποια πριν διαπιστωθεί το λεγόμενο «ταίριασμα». Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από την φιλοσοφία του Tinder, ενώ μάλλον δεν θα επιτρέπεται σ’ αυτήν τη φάση η αποστολή φωτογραφίας, ή βίντεο.

Παράλληλα, δεν θα υπάρχουν μόνο τα ταιριάσματα, αλλά θα φτιαχτεί και μία νέα κατηγορία για εκείνα τα προφίλ που είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατά με το δικό σου. Εκεί θα υπάρχει ειδική ειδοποίηση.

Τέλος, η υπηρεσία Facebook Dating θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής για φορητές συσκευές (smartphone και tablet) και δεν θα είναι δυνατή η χρήση της μέσω browser.

 

Τι πρέπει να προσέξεις

Φαίνεται πως όντως η νέα αυτή υπηρεσία θα ταράξει τα «νερά» του online dating και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό ίσως και την εμφάνιση νέων εταιρειών και υπηρεσιών. Βέβαια, είναι μάλλον φυσιολογικό ν’ αναζητά κανείς και μέσω νέων τεχνολογιών το ταίρι του. Σαφώς υπάρχουν πάντα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κι απαιτείται ορθή και μετρημένη χρήση. Από την άλλη οι καιροί αλλάζουν και η αλήθεια είναι ότι και το διαδίκτυο επηρέασε τα πάντα.

Έτσι καλό είναι να μην λησμονείς το γεγονός ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός με τα προσωπικά σου δεδομένα. Ισχύει γενικά για το Ιnternet, τα social media και ειδικά για το online dating. Χρησιμοποίησε την απλή κοινή λογική και βάλε λίγο μέτρο ώστε να δώσεις μόνο τα απαραίτητα στοιχεία χωρίς να το παρακάνεις.

Εξάλλου, ειδικά το Facebook τα τελευταία χρόνια έχει ένα πολύ κακό ιστορικό κακής χρήσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, που προήλθε είτε από κακές πρακτικές, είτε από κενά ασφαλείας. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι οι ειδικοί που κατηγορούν τη δημοφιλή πλατφόρμα για υπερβολικό ζήλο στη διαχείριση προσωπικών στοιχείων με πρώτιστο στόχο την online διαφημιστική πίτα. Μπορεί ν’ ακούγεται υπερβολικό, όμως το online προφίλ σου, τα likes σου και οι καταναλωτικές σου συνήθειες είναι πολύ χρήσιμες σε πολλούς (ιδιώτες, επιχειρήσεις και κράτη) και πωλούνται ακριβά. Ειδικά μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επεξεργασίας Big Data μπορεί το ψηφιακό σου προφίλ να σε ξέρει καλύτερα κι από την ίδια σου τη μητέρα. Άρα καλό είναι να είσαι όσο γίνεται μετρημένος και προσεχτικός μιας και η πλήρης αποστασιοποίηση από το δίκτυο και τις νέες τεχνολογίες είναι πλέον από δύσκολη έως αδύνατη.

Τέλος, επειδή στην ουσία έρχεσαι σ’ επαφή με άγνωστους ανθρώπους (αφού πιθανότατα δεν τους είχες συναντήσει δια ζώσης) πάλι πρέπει να είσαι προσεκτικός και ν’ αναγνωρίσεις ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι. Γενικά ν’ αναλάβεις την ευθύνη ως ενήλικος (αφού η υπηρεσία είναι για 18+ ηλικιακά). Πέρα απ’ όλα τα άλλα το ίδιο το «παιχνίδι της αγάπης» κρύβει εντάσεις, κινδύνους και πολλά σκαμπανεβάσματα… Καλή τύχη λοιπόν αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις το Facebook Dating!

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη