Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν για λόγους ευκολίας σταθερή τη θερμοκρασία του ψυγείου χειμώνα – καλοκαίρι.
Όμως αυτή η τακτική μπορεί να έχει μη επιθυμητά αποτελέσματα. Αν η θερμοκρασία είναι κατάλληλη για τους χειμερινούς μήνες που επικρατεί περισσότερο κρύο, τότε μπορεί να μην επαρκεί για το καλοκαίρι και να θεωρείς ότι το ψυγείο σου δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, καθώς δυσκολεύεται να συντηρήσει σωστά τα τρόφιμα. Εάν συμβαίνει το αντίθετο, τότε ναι μεν η κατάσταση στο εσωτερικό του θαλάμου θα είναι στο επιθυμητό επίπεδο τους θερινούς μήνες, όμως δεν αποκλείεται όλα όσα αποθηκεύεις να παγώνουν περισσότερο από το επιθυμητό τον χειμώνα. Τα λάθος συντηρημένα τρόφιμα χάνουν πολύ γρήγορα τις βιταμίνες, τις θρεπτικές ουσίες και τη γεύση τους και δεν αποκλείεται αυτός που θα τα καταναλώσει να πάθει τροφική δηλητηρίαση. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες της συντήρησης και της κατάψυξης του ψυγείου σου, ειδικά το καλοκαίρι.
Οι ιδανικές θερμοκρασίες
Αν έχεις σύγχρονο ψυγείο με οθόνη και πλήκτρα ρύθμισης της θερμοκρασίας η διαδικασία θα είναι πολύ εύκολη.
Επειδή στο ψυγείο –τόσο στον θάλαμο συντήρησης όσο και στον χώρο της κατάψυξης- τοποθετούμε ποικιλία τροφίμων που έχουν διαφορετική θερμοκρασία φύλαξης, θα πρέπει να επιλέξουμε μία θερμοκρασία λειτουργίας που να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συντήρηση / κατάψυξη όλων των τροφίμων. Σύμφωνα με τις περισσότερες εταιρείες και ειδικούς το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 0 και 4 βαθμών Κελσίου είναι ιδανικό για συντήρηση. Το καλοκαίρι, η καταλληλότερη θερμοκρασία για τον θάλαμο συντήρησης είναι οι 2oC (επιλέγοντας θερμοκρασία 0 βαθμών Κελσίου ενδεχομένως θα οδηγήσει στον σχηματισμό πάγου γύρω από ορισμένα τρόφιμα ή τις συσκευασίες τους) ενώ τον χειμώνα είναι κοντά στους 4oC.
Η θερμοκρασία της κατάψυξης μπορεί και να μείνει σταθερή στους -18oC. Έτσι δεν θα αναπτύσσονται μικρόβια στο εσωτερικό της και θα μπορείς να φας μετά από λίγα λεπτά το παγωτό σου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν π.χ. επιλέξεις θερμοκρασία -22oC, θα πρέπει να περιμένεις αρκετά περισσότερο για να φτάσει το περιεχόμενό της στην επιθυμητή θερμοκρασία, ειδικά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.
Περισσότερα tips για να διατηρείς τη θερμοκρασία
Για τη σωστή λειτουργία του ψυγείου σου δεν αρκεί μόνο να δώσεις σημασία στις θερμοκρασίες.
- Θα πρέπει να σου γίνει συνήθεια να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα του ψυγείου σου συχνά, αν και πολλά σύγχρονα ψυγεία εμποδίζουν πλέον το διαρκές ανοιγοκλείσιμο. Διαφορετικά ανεβαίνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό, αλλοιώνονται τα τρόφιμα και αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος κ.ά.
- Για να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας στο εσωτερικό του ψυγείου και να κατανέμεται η ψύξη ιδανικά, μην γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο αυξάνεται σημαντικά και η κατανάλωση ρεύματος.
- Μην τοποθετείς ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Αν το κάνεις, θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασία στον θάλαμο συντήρησης και στην αλλοίωση ορισμένων από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Επίσης θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας
- Μην τοποθετείς πολλά πλαστικά δοχεία αποθήκευσης φαγητού ή πλαστικά μπουκάλια στο ψυγείο, ειδικά αν μόλις το άνοιξες ύστερα από καιρό και ακόμα περιμένεις να φτάσει στην επιλεγμένη θερμοκρασία. Η χρήση γυάλινων ή μεταλλικών σκευών ή φιαλών θα πρέπει να προτιμάται, λόγω του ότι ψύχονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα πλαστικά. Έτσι, το ψυγείο δεν «πασχίζει» να ανεβάσει θερμοκρασία, δεν αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρική ισχύος και δεν υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας των υπόλοιπων τροφών που αυξάνει την υγρασία τους, με πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες.
- Μην τοποθετείς ευαίσθητα ή ευπαθή από τις αλλαγές της θερμοκρασίας τρόφιμα –όπως το γάλα- στην πόρτα του ψυγείου, καθώς είναι το σημείο που χάνει ευκολότερα το καλοκαίρι σε θερμοκρασία και αργεί παράλληλα και περισσότερο να «φτάσει» στη σωστή θερμοκρασία.
- Η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων είναι σημαντική. Στα υψηλότερα ράφια τοποθέτησε μαγειρεμένο κρέας, πίτες, τυριά, βούτυρο, κρέμες και γιαούρτι. Στα χαμηλότερα ράφια τοποθέτησε το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, λουκάνικα, αλλαντικά. Στην πόρτα του ψυγείου μπορείς να βάλεις κρασί, μπύρα, νερό, κέτσαπ ή μουστάρδα. Τα λαχανικά να τα τοποθετείς πάντα στα ειδικά συρτάρια στο κατώτερο επίπεδο της συντήρησης, που είναι ειδικά μελετημένα για την καλύτερη δυνατή αποθήκευσή τους και έτσι θα τα διατηρείς φρέσκα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Αν έχεις την ευχέρεια, προτίμησε ένα ψυγείο με Wi-Fi. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις ανά πάσα στιγμή, όπου και αν βρίσκεσαι τον έλεγχο της θερμοκρασίας τόσο στη συντήρηση, όσο και στην κατάψυξη, αποφεύγοντας έτσι καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποβούν εξαιρετικές δυσάρεστες. Η πιο επώδυνη; Να αναγκαστείς να πετάξεις στο καλάθι των σκουπιδιών όλα όσα είχες στο ψυγείο σου.
Μην ξεχνάς, ρυθμίζοντας το ψυγείο σου στην κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε εποχή, όχι μόνο μειώνεις την κατανάλωση ρεύματος, αλλά κάνεις ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη του food waste, που λειτουργεί αρνητικά για το πορτοφόλι σου.