Τέλειες φωτογραφίες με το smartphone!

by K Admin

 

Θέλεις να κρατήσεις τις καλές αναμνήσεις από τις διακοπές σου για πάντα; Αυτό μπορείς να το κάνεις με μια συσκευή που έχεις «πάνω» σου όλο τον χρόνο, το smartphone. Τα πιο σύγχρονα smartphones, άλλωστε, διαθέτουν φωτογραφικές δυνατότητες που σε βοηθήσουν να απαθανατίσεις και να φυλάξεις τις ξεχωριστές στιγμές σου στην παραλία ή από κάθε άλλη καλοκαιρινή σου εμπειρία.

Πολλές φορές, όμως, δεν αρκεί απλά να έχεις ένα σούπερ φωτογραφικό smartphone με σύστημα πολλαπλής κάμερας για να τραβήξεις τέλειες φωτογραφίες. Η βασική γνώση είναι εκείνη που κάνει τις φωτογραφίες μας καλύτερες. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικές απλές συμβουλές για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα όταν φωτογραφίζεις με το smartphone σου.

 

Το flash είναι λύση ανάγκης

Ο γενικός κανόνας με τον φωτισμό είναι ίδιος με όλα τα φωτογραφικά μέσα. Επομένως η χρήση  flash θα πρέπει να είναι λύση ανάγκης, κι όχι πρώτη προτεραιότητα. Το flash του κινητού «καίει» τη φωτογραφία, εξαφανίζοντας λεπτομέρεια και φυσικότητα. Σε γενικές γραμμές, αν ο φωτισμός δεν είναι τόσο χαμηλός ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα φωτογράφισης, προσπάθησε να έχεις λίγη υπομονή και όσο πιο σταθερό χέρι γίνεται. Ευτυχώς, οι περισσότερες εφαρμογές κάμερας διαθέτουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες που εξισορροπούν αυτόματα το φλας με το περιβαλλοντικό φωτισμό, πετυχαίνοντας άψογα αποτελέσματα.

 

Αξιοποίησε την εστίαση

Όλα τα φωτογραφικά smartphones θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις με ένα μόλις άγγιγμα στο σημείο που σε ενδιαφέρει. Ας πούμε ότι θέλεις να τραβήξεις έναν φίλο σου ή την παρέα σου με φόντο ένα όμορφο τοπίο, αλλά υπάρχει «κόντρα» φωτισμός από ήλιο. Με ένα άγγιγμα στην οθόνη μπορείς να υποδείξεις στην κάμερα πού θέλεις να εστιάσεις. Έτσι θα «ζυγιστεί το φως, όσο γίνεται, ώστε να φανεί καλύτερα εκείνο το σημείο, δηλαδή ούτε υπερβολικά φωτισμένο αλλά ούτε και υπερβολικά υπό-φωτισμένο. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις καθαρότερες εικόνες αλλά και φυσικότερο αποτέλεσμα.

 

Περισσότερη λεπτομέρεια με HDR

Πολλά smartphones όπως το Samsung Galaxy S20, ή το iPhone 11, έρχονται με λειτουργία HDR (υψηλό δυναμικό εύρος). Χρησιμοποίησε αυτήν την επιλογή, ειδικά όταν υπάρχει έντονο φως στο πλάνο. Είναι ο μόνος τρόπος να μη βγουν όλα σκοτεινά εκτός του ήλιου, ή όλα φωτεινά με τον ήλιο να τυφλώνει. Συνδύασέ το με τη δυνατότητα εστίασης με ένα άγγιγμα, για περισσότερη λεπτομέρεια στο βάθος και στο προσκήνιο, αλλά και πιο φυσικό φωτισμό.

 

Εφάρμοσε τον κανόνα των Τρίτων

Η καλή φωτογραφία δεν είναι απλά θέμα ρυθμίσεων και ευκολιών. Πάνω από όλα είναι θέμα σύνθεσης και πλάνου. Ακολουθώντας τον κανόνα των Τρίτων, θα αποφύγεις τα κλισέ και θα βγάζεις φωτογραφίες που θα έχουν την προσωπική σου πινελιά. Ο κανόνας αυτός λέει ότι πρέπει να χωρίσεις το κάδρο σου σε εννέα ισομεγέθη τετράγωνα με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές. Δοκίμασε να τοποθετήσεις το θέμα σου επάνω στις γραμμές που δημιουργούνται ή στις συμβολές του. Τα φωτογραφικά smartphones έρχονται με δυνατότητα προβολής πλέγματος (grid), την οποία μπορείς να ενεργοποιήσεις πριν τη λήψη.

 

 

Ανέδειξε το λευκό των Κυκλάδων

Τα γραφικά κυκλαδίτικα στενά, όπου κυριαρχεί το λευκό και μπλε, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φωτογραφικά θέματα του καλοκαιριού. Ωστόσο, η αντανάκλαση του φωτός στα κατάλευκα σπίτια και σοκάκια, μπορεί να οδηγήσει σε υπό-εκτεθειμένες φωτογραφίες.

Ένα πλεονέκτημα που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα smartphones είναι οι έξυπνοι αισθητήρες φακού. Το OnePlus Nord, για παράδειγμα, διαθέτει αισθητήρα που ρυθμίζει την ισορροπία λευκού ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες φωτισμού, αφαιρώντας τον ανεπιθύμητο θόρυβο. Επιπλέον, μπορείς να πειραματιστείς με την έκθεση (exposure) και τα επίπεδα ISO στην εφαρμογή της κάμερας. Θα βρεις πολλές προ-επιλεγμένες ρυθμίσεις, για κάθε περίσταση.

Επίσης, τα περισσότερα φωτογραφικά smartphones εξοπλίζονται με έξυπνες λειτουργίες, παρέχοντας δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ την απλή αναγνώριση ενός προσώπου στο κάδρο. Η κάμερα του Huawei P30 Pro, για παράδειγμα, μπορεί κι αντιλαμβάνεται με τι μοιάζει ένα πρόσωπο ένα λουλούδι η ακόμη και τα μαλλιά. Μπορεί να αναγνωρίσει διαφορετικές σκηνές ή θέματα, προσαρμόζοντας κατάλληλα κάθε παράμετρο. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να πιέσεις το πλήκτρο του κλείστρου.

 

 

Εντυπωσιακές selfies με καλοκαιρινό φόντο

Κατά τις καλοκαιρινές αποδράσεις οι selfies έχουν την τιμητική τους. Με ένα selfie stick θα μπορείς να τραβάς άνετα και με ασφάλεια selfies και φωτογραφίες. Παρέχει την κατάλληλη προέκταση, για εξαιρετικές φωτογραφίες από μοναδικές γωνίες, που δε θα μπορούσες να τραβήξεις απλώς κρατώντας το κινητό με το χέρι σου. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τύποι selfie stick, σου προτείνουμε να εξετάσεις την αγορά ενός Bluetooth selfie stick όπως το  Rollei Selfie Stick 4 Traveler. Εναλλακτικά, με ένα σετ όπως το Osmo Mobile 3, μπορείς να μετατρέψεις το κινητό σου σε μια ευέλικτη κάμερα που θα σου προσφέρει ποιοτικά αποτελέσματα.

 

Πειραματίσου και γίνε πιο δημιουργικός

Τα smartphones με σχεδιασμό που εστιάζει στην κάμερα, όπως τα τετρακάμερα Xiaomi Redmi Note 8Τ και Redmi Note 9, παρέχουν ισχυρές φωτογραφικές δυνατότητες και μια πληθώρα εργαλείων για καταγραφή βίντεο και φωτογραφιών εκπληκτικής ποιότητας. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να «μελετήσεις» όλες τις φωτογραφικές δυνατότητες του smartphone σου, ώστε να τις αξιοποιήσεις στο έπακρο. Δοκίμασε όλες τις ρυθμίσεις, τα φίλτρα και, γενικά, όλες τις φωτογραφικές λειτουργίες που προσφέρει το κινητό σου και εξασφάλισε πως τα κανάλια, τα stories και τα posts σου στα social media θα ξεχωρίσουν.

Για παράδειγμα, στα τετρακάμερα smartphones, κάθε φακός παίζει το δικό του ρόλο για να βγει τέλεια μια φωτογραφία, ανεξάρτητα από την απόσταση, το περιβάλλον, ή τις συνθήκες φωτισμού. Ειδικότερα, ο υπερ-ερυγώνιος φακός επιτρέπει την λήψη ευρύτερου περιεχομένου, ακόμη κι από λήψεις πολύ κοντινών αποστάσεων.

O τηλεφακός, από την άλλη, παρέχει οπτικό zoom για να κινείσαι ταχύτερα πιο κοντά στο θέμα σου με σχεδόν μηδενική απώλεια ποιότητας. Θέλεις να καταγράψεις τη βόλτα σου στην παραλία ή στα γραφικά σοκάκια ενός νησιού; Τέλεια! Τώρα ξέρεις ότι ο τηλεφακός του κινητού σου θα κάνει τη δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείς για κουνήματα και θολούρες.

Σε κάθε περίπτωση, το smartphone σου είναι πλέον η πιο εύκολη και άμεση λύση να αποθανατίσεις τις πιο όμορφες στιγμές σου. Είναι πάντα μαζί σου, πολλά μοντέλα πλέον διαθέτουν απίστευτους φακούς και είναι σίγουρα το πρώτο που σκέφτεσαι όταν κάποιος σου λέει «έλα να τραβήξουμε μια φωτογραφία».

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη