Super Mario Bros. Wonder – Ένα ταξίδι γεμάτο θαύματα

by Aggeliki Tsoukana

Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιοι είναι προορισμένοι ή καταδικασμένοι να κάνουν τους κακούς και άλλοι τους καλούς. Στην περίπτωση του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει η Nintendo, οι ρόλοι είναι απόλυτα διακριτοί και οι πρωταγωνιστές τους υποδύονται με απόλυτη επιτυχία. Σε μια κατάσταση που έχει παγιωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο Bowser, o Bowser Jr., o Kamek και όλοι οι υποτακτικοί τους, προσπαθούν και δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις αποτυχίες όταν προσπαθούν να τα βάλουν με τον Mario, τον Luigi, την Peach και όλους τους άλλους κατοίκους του Mushroom Kingdom. Ακόμα και όταν αυτοί- σπάνια περίπτωση- συμμαχούν μεταξύ τους, γίνεται για το κοινό καλό, καθώς η μια πλευρά έχει συνηθίσει τόσο την άλλη, που πλέον δεν αντέχει και μόνο στην ιδέα της απουσίας της.

 

 

Σενάριο

Το Super Mario Bros. Wonder ξεφεύγει από τα όρια του Mushroom Kingdom, καθώς η δημοφιλής παρέα του υδραυλικού με το μουστάκι και την κόκκινη/ μπλε ενδυμασία ετοιμάζεται να περάσει ανέμελες στιγμές στο Flower Kingdom, έπειτα από πρόσκληση του Prince Florian. Σε αυτόν τον όμορφο κόσμο, όλα τα χρώματα τα βλέπουν οι κάτοικοί του σε λουλούδια. Τα Poplin ζούνε τόσο ειρηνικά, που μέσα στην ανεμελιά τους δεν μπορούνε να φανταστούν τη συμφορά που τους περιμένει.

Τη στιγμή που όλοι είναι συγκεντρωμένοι για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση ενός Wonder Flower, εμφανίζεται ο Bowser που έχει γίνει ένα με το κάστρο του Prince Florian και το αρπάζει, φυλακίζοντας ταυτόχρονα τους περισσότερους από τους έντρομους κατοίκους του βασιλείου. Δίχως να το σκεφτούν ιδιαίτερα, ο Mario και οι φίλοι του αναλαμβάνουν να επαναφέρουν την τάξη. Για να το καταφέρουν θα πρέπει πρώτα να συγκεντρώσουν τα έξι royal seeds που είναι διασκορπισμένα στους ισάριθμους κόσμους του παιχνιδιού. Αυτό θα τους δώσει πρόσβαση στο κάστρο του Bowser, ο οποίος όπως πάντα δεν τους περιμένει με καλές διαθέσεις. Ο Prince Florian θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της παρέας του Mushroom Kingdom, όχι ως απλός συνταξιδιώτης και παρατηρητής των γεγονότων, αλλά θα προσφέρει, όποτε του ζητηθεί, πολύτιμη βοήθεια.

 

 

Gameplay

Αν και για κάθε πίστα που θα κληθείς να ολοκληρώσεις αναφέρεται ο βαθμός δυσκολίας της, η συνολική δυσκολία του παιχνιδιού καθορίζεται από το ποσοστό που θέλεις να εμβαθύνεις. Από το πόσο είσαι αποφασισμένος να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά που κρύβει ή απλά σκοπεύεις να βιώσεις μια απόλυτα χαλαρωτική εμπειρία.

Για αρχή, θα επιλέξεις τον αγαπημένο σου χαρακτήρα, ανάμεσα στους Mario, Luigi, Daisy, Peach, Toad, Toadette, Nabbit και Yoshi. Όλοι “παίζουν” το ίδιο, με δυνατότητες διαφοροποίησης που θα αναφερθούν στη συνέχεια. Εξαίρεση αποτελούν οι Nabbit και Yoshi, που δεν χάνουν αν πέσουν πάνω σε εχθρούς ή χτυπηθούν από οποιουδήποτε τύπου πυρά, παρά μόνο αν βουτήξουν στο κενό. Έχουν όμως και ένα βασικό μειονέκτημα, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα power-ups που ανεβάζουν κατακόρυφα την ποικιλία στο gameplay.

Η πρόοδος σε κάθε κόσμο εξαρτάται από τα Wonder Seeds που θα συγκεντρώνεις. Σε κάθε επίπεδο υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός, τον οποίο γνωρίζεις πριν αρχίσεις την προσπάθειά σου. Το ένα θα σου προσφερθεί με το που θα φτάσεις την κλασσική σημαία των παιχνιδιών Mario στο τέλος της κάθε διαδρομής. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την αντίληψή σου για να τα ξετρυπώσεις.

 

 

Ένας κόσμος γεμάτος θαύματα και μεταμορφώσεις

Αγγίζοντας ένα Wonder Flower, ο κόσμος θα αλλάξει μορφή, το ίδιο θα συμβεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και στον χαρακτήρα που χειρίζεσαι, λες και ένα μαγικό χέρι άγγιξε τα πάντα. Έτσι, ενεργοποιείται μια “ενδιάμεση δοκιμασία”, στο τέλος της οποίας θα φτάσεις με όχι τεράστια προσπάθεια και εκεί θα σε περιμένει ένα Wonder Seed. Σύμμαχοι σε αυτή σου την προσπάθεια θα είναι τα διάφορα power- ups που θα αλλάξουν ριζικά τη μορφή κάθε ήρωα και τις ικανότητές του. Θα πετάς φωτιές για να κάψεις ό,τι θελήσει να σου σταθεί εμπόδιο, θα μπορείς να δημιουργείς τεράστιες φούσκες για να εγκλωβίζεις κάθε λογής πλάσμα, θα γίνεις τρυπάνι για να διαπερνάς σκληρές επιφάνειες και να αποκτήσεις μεγαλύτερη αντοχή και τέλος θα πάρει τη μορφή ελέφαντα, που με την τεράστια προβοσκίδα του και με τις ανεξάντλητες δυνάμεις του δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, αλλά θα ποτίσει και τα λουλούδια που κοντεύουν να μαραζώσουν λόγω της παρουσίας του Bowser.

Από εκεί και πέρα, θα βρεις τα κλασσικά κόκκινα και πράσινα μανιτάρια. Το πρώτο θα επαναφέρει τον χαρακτήρα σου στο κανονικό του μέγεθος, το δεύτερο θα σου χαρίσει μια επιπλέον ζωή. Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείς αρκετές μέχρι να καταφέρεις να νικήσεις τον Bowser, μην ανησυχείς όμως γιατί προσφέρονται απλόχερα και μάλιστα θα μπορέσεις να τις προμηθεύεσαι από τους κατά τόπους πλανόδιους πωλητές, γενναία Poplins που αψηφούν τη μανία του Bowser.

 

Τα Badges κάνουν τη διαφορά

Ναι μεν όλοι οι χαρακτήρες κάνουν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, όμως η ομάδα ανάπτυξης σκέφτηκε τα badges για να τους προσφέρει ένα διαφορετικό κάθε φορά πλεονέκτημα. Καταρχάς τα badges δεν είναι διαθέσιμα εξ’ αρχής και θα πρέπει είτε να τα κερδίσεις κατά τη διάρκεια του gameplay, είτε να τα αγοράσεις. Ορισμένα από αυτά είναι η δυνατότητα των αλμάτων από τοίχο σε τοίχο, η με δύναμη ώθηση όπως ακριβώς κάνει το δελφίνι εντός του νερού, η εμφάνιση επιπλέον blocks που βοηθάνε τις μετακινήσεις και την πρόσβαση σε υψηλότερα σημεία, η άμεση επάνοδος στη δράση χωρίς να χάσεις μετά από πτώση σε κενό ή λάβα και πολλά άλλα, τη μαγεία των οποίων θα ανακαλύψεις μόνος σου. Πολύ γρήγορα θα καταλάβεις ότι αν χρησιμοποιείς τα σωστά badges, η αποστολή σου θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Στο σημείο αυτό καλό είναι να αναφερθεί ότι δίχως το κατάλληλο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο να φτάσεις στο τέλος σε κάποιες πίστες. Είναι τα λεγόμενα Badge Challenges, δοκιμασίες αυξημένης δυσκολίας, που απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση και στο τέλος σε ανταμείβουν με ένα Wonder Seed.

 

 

Γραφικά – Ήχος – Τεχνικός Τομέας

Σε ένα ακόμα παιχνίδι της σειράς Super Mario Bros. ο οπτικός και ο ηχητικός τομέας παίρνουν άριστα, αφήνοντας όμως το gameplay να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Οι κόσμοι είναι πανέμορφοί και σχεδιασμένοι με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, το ίδιο συμβαίνει με τους χαρακτήρες και τις παντός είδους κινήσεις τους. Η μουσική υπόκρουση, άλλοτε εμψυχωτική, άλλοτε απόλυτα ρυθμική για τις ανάγκες των μηχανισμών του gameplay, άλλοτε με τη σοβαρότητα που προστάζει το ύφος των περιστάσεων. Σίγουρα οι συνθέτες μελέτησαν την κάθε νότα πριν την προσθέσουν μετά την προηγούμενη και το αποτέλεσμα είναι ένα soundtrack που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνα μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.

Ασφαλώς, τα παραπάνω δεν θα είχαν κανένα νόημα και αξία αν πρώτα δεν είχε διασφαλιστεί η ομαλή ροή του gameplay. Τεχνικά ο τίτλος είναι αψεγάδιαστος, στο επίπεδο ποιότητας που η Nintendo και ελάχιστες εταιρείες του χώρου συνεχίζουν να προσφέρουν. Ο άριστος ποιοτικός έλεγχος που εφαρμόζει η ιαπωνική εταιρεία δεν επιτρέπει να διαφεύγει το παραμικρό bug πριν το λανσάρισμα και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για αργοπορημένα Day One και όχι μόνο, patches.

Η απόκριση στις εντολές χειρισμού είναι άμεση, είτε επιλέξεις να παίξεις με την κονσόλα στο dock, είτε σε mobile, είτε σε tabletop mode, ακόμα και αν χρησιμοποιήσεις controllers διαφορετικά από τα joy-Cons. Μάλιστα, η υποστήριξη για motion controls σου δίνει το δικαίωμα να προσαρμόσεις το μοντέλο χειρισμού στις δικές σου απαιτήσεις.

 

Γιατί να το προσθέσω στη συλλογή μου

Με το Super Mario Bros. Wonder θα διασκεδάσεις είτε μόνος είτε με παρέα. Με την υποστήριξη για παρέα τεσσάρων παικτών, είτε τοπικά, σε μια κονσόλα, είτε online. Ετοιμάσου να ανακαλύψεις νέους τρόπους παιχνιδιού, που ταυτόχρονα περνάνε σε μικρούς και μεγάλους μηνύματα για τα οφέλη και πλεονεκτήματα της συνεργασίας. Το παιχνίδι είναι ο ορισμός του fun service και κατάλληλο για κάθε στιγμή, οποιαδήποτε και αν είναι η διάθεσή σου.

Αν ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Nintendo Switch, δικαιωματικά θα λάμβανε τον χαρακτηρισμό του ιδανικού κύκνειου άσματος.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: Nintendo Switch. 

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη