Διαβάζοντας τα αυγά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ξέρετε τι σημαίνουν οι κωδικοί στις συσκευασίες τους; Βρείτε όλες τις λεπτομέρειες παρακάτω.

Συνήθως τα αγοράζουμε συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία. Κάποιες φορές και χύμα από τον πάγκο του παραγωγού που έχουμε ξεχωρίσει μέσα στα χρόνια που πηγαινοερχόμαστε στη Λαϊκή της γειτονιάς μας. Χύμα ή συσκευασμένα, τα αυγά σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία οφείλουν να φέρουν τόσο πάνω τους όσο στη συσκευασία τους κάποιους κωδικούς που αφορούν σε όλες τις λεπτομέρειες της παραγωγής τους. Πιο συγκεκριμένα:

 

 

Οι σφαγίδες στο κέλυφος των αυγών

  • Ο πρώτος αριθμός αφορά στον τρόπο παραγωγής τους:

0= Βιολογικά: προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές, δηλαδή γενετικά μη τροποποιημένες που καλλιεργήθηκαν χωρίς φυτοφάρμακα.
1= Ελεύθερης Βοσκής: οι κότες ζουν σε αχυρώνα με ανοίγματα (προκαθορισμένα από τη νομοθεσία) που τους επιτρέπει να βγαίνουν έξω. Σε κάθε κότα αντιστοιχούν 4 τ.μ., ενώ τα ζώα κινούνται άνετα και βόσκουν έξω.

2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή: Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή κοτετσιού, ο χώρος είναι κλειστός, αλλά διαμορφωμένος με στρωμνές και φωλιές όπου οι κότες μπορούν να κινούνται και να πετάνε. Για κάθε 9 κότες αντιστοιχεί 1 τ.μ.

3= Κλωβοστοιχίας: οι κότες ζουν σε κλωβούς, όπου ταΐζονται με δημητριακά και καλαμπόκι, χωρίς όμως να κινούνται. Σήμερα οι κλωβοί έχουν απαγορευτεί από την Ε.Ε.!

  • Τα δύο γράμματα που ακολουθούν υποδηλώνουν τη χώρα παραγωγής τους. Τα ελληνικά φέρνουν την ένδειξη EL.
  • Οι 5 αριθμοί που ακολουθούν αφορούν στον αριθμό παρτίδας, στη μονάδα και στον θάλαμο παραγωγής τους.

 

Οι σφραγίδες στη συσκευασία των αυγών

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκη νομοθεσία τα αυγά στη συσκευασία τους πρέπει να αναφέρουν:

Το εμπορικό σήμα τους (λογότυπο)

Την κατηγορία τους: ΑΑ/Α/Β

Τον αριθμό των αυγών που περιέχουν

Το βάρος που καθορίζεται από το μέγεθός τους

S: μικρά αυγά έως 53 γρ. το καθένα

Μ: μεσαία αυγά 53-63 γρ. το καθένα

L: μεγάλα αβγά 63-73 γρ. το καθένα

XL: πολύ μεγάλα αυγά πάνω από 73 γρ. το καθένα

Την ημερομηνία λήξης

Την ονομασία του παραγωγού και του κέντρου Συσκευασίας καθώς και τα λοιπά στοιχεία τους, διεύθυνση / τηλέφωνο

Τον αριθμό Ωοσκοπικού κέντρου που ελέγχθηκαν τα αυγά

Το χρόνο διατήρησης στο ψυγείο μετά την αγορά

 

 

Άλλα χρήσιμα…

  • Κάποιες συσκευασίες αυγών αναφέρουν τα αυγά “φρέσκα” και κάποια άλλα “ημέρας”. Ποια είναι η διαφορά τους; Σύμφωνα με τον νόμο “έξτρα φρέσκα ή ημέρας” θεωρούνται τα αυγά που βρίσκονται στο ράφι μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία και φρέσκα όσα βρίσκονται στο ράφι έως και 28 μέρες μετά την παραγωγή τους.
  • Κάποιες άλλες συσκευασίες έχουν την ένδειξη Ω-3. Αυτό σημαίνει πως τα αυγά εμπλουτίζονται με ω-3 λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) μέσω της διατροφής της κότας, δηλαδή με τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινάλευρο, λινέλαιο, ιχθυέλαιο, αντράκλα κ.ά.). Τα συγκεκριμένα αυγά καλό είναι να καταναλώνονται μόνο βραστά, γιατί το τηγάνισμα καταστρέφει τα ω-3 λιπαρά.
  • Το χρώμα του κελύφους των αυγών σχετίζεται με τη φυλή της κότας και όχι με την ποιότητά του.
  • Το χρώμα του κρόκου σχετίζεται με τη διατροφή των πτηνών και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
  • Στο ψυγείο τα αυγά συντηρούνται μέχρι την ημερομηνία ανάλωσής τους, κατά προτίμηση μέσα στη συσκευασία τους ή σε κλειστό δοχείο γιατί το κέλυφος του αυγού έχει 17.000 περίπου πόρους από τους οποίους εύκολα απορροφά τις οσμές άλλων τροφίμων που φυλάμε στο ψυγείο.
  • Στις αυγοθήκες τα τοποθετούμε με το μυτερό μέρος προς τα κάτω, ώστε ο κρόκος να παραμένει στη μέση και ο αεροθάλαμος στη φυσική του θέση.

Μπορείς να δεις ακόμη