Συσκευές για “έξυπνα” σπίτια

by Admin_

Σήμερα, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και συσκευών. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της προόδου στον τομέα της ΑΙ και των τεχνολογιών deep learning (βαθιά εκμάθηση).

«Βαθιά εκμάθηση» σημαίνει ότι τα προϊόντα που την ενσωματώνουν μπορούν να γίνονται πιο έξυπνα με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό με τεχνολογία deep learning μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη με την πάροδο του χρόνου. Έτσι μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του δωματίου ανάλογα τις προτιμήσεις του. Πολλές εταιρείες οικιακών συσκευών έχουν ήδη ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πρόκειται για συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να κατανοούν και να προσφέρουν πλεονεκτήματα και υπηρεσίες που καλύπτουν σχεδόν όλες τις καθημερινές ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Ας δούμε, παρακάτω, ορισμένα σενάρια χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις έξυπνες οικιακές συσκευές.

 

Έξυπνα πλυντήρια ρούχων

Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, τα έξυπνα πλυντήρια ρούχων μπορούν να ρυθμίσουν αυτόνομα τη διάρκεια πλύσης και το απορρυπαντικό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με το βάρος του φορτίου και τον τύπο του υφάσματος. Μάλιστα, υπάρχουν πλυντήρια, όπως η σειρά Candy RO, που σου επιτρέπουν να φωτογραφίσεις τη μπουγάδα σου, και το πλυντήριο θα αναγνωρίσει το ύφασμα και το χρώμα κάθε ενδύματος, ρυθμίζοντας αυτόματα το πρόγραμμα πλύσης και τη θερμοκρασία του νερού. Μέσω μιας συνοδευτικής εφαρμογής για smartphone και tablet, τα έξυπνα πλυντήρια ρούχων μπορούν επίσης να στείλουν αυτόματα μια ειδοποίηση στο κινητό σου λίγο πριν τελειώσει το απορρυπαντικό, ώστε να μπορείς να προγραμματίζεις εύκολα τα ψώνια σου.

Με την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών η καθημερινότητά σου γίνεται απείρως πιο εύκολη, αφού μπορείς να προγραμματίζεις την ημέρα σου όπως εσύ θέλεις και να κερδίσεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο για σένα. Επιπρόσθετα, μπορείς να μειώσεις κατακόρυφα τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα πλύσης και εξοικονομώντας περισσότερη ενέργεια.

 

Έξυπνα ψυγεία

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται και στα έξυπνα ψυγεία. Συνδυάζεται με προηγμένους αισθητήρες στο εσωτερικό της συσκευής για να μπορεί να αναγνωρίσει το πλήθος τροφίμων. Θα σου προτείνει συνταγές με βάση το περιεχόμενο του ψυγείου ή και να σου υπενθυμίζει ποια τρόφιμα θα λήξουν σύντομα. Η πληροφορία μεταφέρεται αυτόματα μέσω εφαρμογής στο smartphone σου και σου επιτρέπει να προγραμματίζεις ευκολότερα τη λίστα αγορών σου. Μάλιστα, ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ακόμη και κάμερα στον θάλαμο συντήρησης. Μπορούν να μεταδώσουν ασύρματα την εικόνα στο τηλέφωνό σου, όπου κι αν βρίσκεσαι. Έτσι δεν πρόκειται να ξανά βρεθείς αγχωμένος μπροστά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να θυμηθείς αν σου έχει τελειώσει το γάλα ή αν έχεις αυγά.

«Τρέχοντας» απλώς την εφαρμογή στο κινητό σου, θα μπορείς να δεις τι ακριβώς υπάρχει μέσα στο ψυγείο σου. Από την ίδια εφαρμογή, μπορείς επίσης να ελέγχεις τη θερμοκρασία συντήρησης και ψύξης. Θα λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο κινητό σου για την κατάσταση της συσκευής σου. Αν για παράδειγμα έχεις ξεχάσει ανοιχτή την πόρτα, ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο έχει αρχίσει να χάνει θερμοκρασία, η εφαρμογή θα σε ενημερώσει.

 

Έξυπνα ηχεία

Τα έξυπνα ηχεία (smart speakers) είναι οι πιο δημοφιλείς συσκευές που χρησιμοποιούν τη βαθιά εκμάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη. Πρακτικά, κάθε ηχείο που μπορεί να προσφέρει περισσότερες λειτουργίες πέρα από την αναπαραγωγή ήχου μπορεί να επισημανθεί ως “smart speaker”. Ασύρματα ηχεία με βοηθό φωνής όπως το Amazon Echo ή το Google Home Smart Speaker Assistant, έρχονται με Bluetooth, NFC, και μικρόφωνο. Όλες αυτές οι δυνατότητες είναι εύκολα προσβάσιμες μέσω εφαρμογής για smartphone ή tablet.

Τα έξυπνα ηχεία μπορούν να ελέγχονται χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές για διάφορες λειτουργίες και εργασίες όπως η δημιουργία μιας playlist με την αγαπημένη σου μουσική, για αναζήτηση στο διαδίκτυο, μέχρι το χειρισμό συνδεδεμένων οικιακών συσκευών. Για παράδειγμα, μπορείς να συνδέσεις ένα έξυπνο ηχείο με βοηθό φωνής σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού, όπως το Somfy Tahoma, για να διαχειρίζεσαι και να ελέγχεις οποιαδήποτε συνδεδεμένη σε αυτό συσκευή, όπως IP κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κι ανιχνευτές, παράθυρα κ.ά., απλά χρησιμοποιώντας τη φωνή σου.

 

Smart TVs

Όλοι γνωρίζουμε τις έξυπνες τηλεοράσεις με ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi και με μια πληθώρα προ-εγκατεστημένων εφαρμογών για online streaming. Οι τηλεοράσεις με τεχνολογία ΑΙ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σήμερα. Έρχονται με νέα χαρακτηριστικά όπως η προηγμένη τεχνολογία voice assistant. Αυτές οι τηλεοράσεις χρησιμοποιούν την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing – NLP) για την παροχή ελέγχου της συσκευής μέσω έξυπνης φωνητικής ενεργοποίησης και σύνδεσης που βασίζεται στην τεχνολογία deep learning.

Επίσης, με την ενσωμάτωση βοηθού φωνής όπως το Google Assistant, οι τηλεοράσεις με τεχνητή νοημοσύνη, όπως η σειρά ThingQ της LG, μπορούν να διαχειρίζονται διαφορετικές εργασίες, να βρίσκουν απαντήσεις ή να ελέγχουν τις έξυπνες οικιακές συσκευές που λειτουργούν ως το κέντρο του έξυπνου σπιτιού, παρέχοντας έτσι καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Και το πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι μπορείς να συνδυάσεις μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών φωνητικής εντολής και συσκευών. Ανεξάρτητα από το αν ανήκουν ή όχι στο ίδιο «οικοσύστημα», εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα LG WebOS ή το SmartThings της Samsung, σού επιτρέπουν να ελέγξεις από τη Smart TV σου μια πληθώρα συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι, ακόμη κι αν προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές.

 

Ρομποτικές σκούπες

Οι σύγχρονες ρομποτικές σκούπες καθαρίζουν τα δάπεδα και τα χαλιά εντελώς διαφορετικά από τον τρόπο που καθαρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, χρησιμοποιώντας νοημοσύνη ρομπότ για να καθαρίσουν αποτελεσματικά ολόκληρο το δάπεδο του σπιτιού σου, χωρίς καμία δική σου παρέμβαση και κόπο.

Οι δεκάδες αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας κι ακρίβειας, που βρίσκονται περιμετρικά και στο κάτω μέρος μιας ρομποτικής σκούπας, συνδυάζονται έξυπνα με συστήματα αποφυγής, εξαλείφοντας έτσι εντελώς το ενδεχόμενο πτώσης από σκάλες και την εμπλοκή σε καλώδια ή κρόσσια χαλιών. Παράλληλα, είναι εξοπλισμένες με προηγμένα συστήματα πλοήγησης με προκαθορισμένες κινήσεις, για να μπορούν να κινούνται σε όλο το χώρο, κατά μήκος των τοίχων, γύρω από τα έπιπλα και κάτω από αυτά, ώστε το καθάρισμα να είναι άψογο. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων από τα ακάρεα σκόνης και τους ρύπους που συγκεντρώνονται στα δάπεδα ή και στα χαλιά.

Μετά από 8 έως 10 ώρες εργασίας, δύσκολα βρίσκεις χρόνο για να καθαρίσεις το σπίτι. Χάρη στην έξυπνη τεχνολογία με mobile apps για smartphone και tablet, μπορείς να χειριστείς τη σκούπα ρομπότ ακόμα κι όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι σου. Απλά με το πάτημα ενός πλήκτρου, ξεκινάει η λειτουργία της καθαρίζοντας κάθε γωνιά του δωματίου κι επιστρέφει στη βάση της, περιμένοντας την επόμενη αποστολή της.

 

 

Έξυπνα συστήματα ασφαλείας

Αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογίες που προσφέρουν τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας, μπορείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στη συσκευή σου για οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι σου. Θα βλέπεις τι καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας εντός κι εκτός σπιτιού, ενώ εσύ βρίσκεσαι μακριά και θα μπορείς να λάβεις άμεσα τα μέτρα σου.

 

Αισθητήρες – Ανιχνευτές

Η διαχείριση κι ο έλεγχος των έξυπνων αισθητήρων κι ανιχνευτών για το σπίτι γίνεται απομακρυσμένα μέσω εφαρμογής στο smartphone ή στο tablet, ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας και πρόληψης. Μπορείς, για παράδειγμα, να προστατέψεις τις εξόδους του σπιτιού σου τοποθετώντας αντικραδασμικούς ανιχνευτές ανοίγματος, οι οποίοι τοποθετούνται σε πόρτα, παράθυρο ή ακόμη και σε παράθυρο οροφής. Είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν οποιοδήποτε άνοιγμα και ενεργοποιούν το συναγερμό. Παράλληλα, μία smart κλειδαριά σού επιτρέπει να διαχειρίζεσαι εύκολα και από απόσταση την πρόσβαση στο σπίτι σου για σένα και τους αγαπημένους σου, μέσω του smartphone σου. Μπορείς να ρυθμίσεις διάφορες λειτουργίες όπως κωδικός, μαγνητική κάρτα, κλειδιά, ή να ορίσεις προσωρινές ή μόνιμες προσβάσεις.

 

 

Smart κάμερες ασφαλείας

Οι έξυπνες κάμερες είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια στο σπίτι, καθώς μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις πιο «μικρές» δραστηριότητες εντός κι εκτός μιας οικίας. Με τις προηγμένες λειτουργίες των έξυπνων καμερών, μπορείς να καταγράψεις και να παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο όλα τα κρίσιμα σημεία του σπιτιού, 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, η λειτουργία προηγμένης ανίχνευσης κίνησης των έξυπνων καμερών προσαρμόζει την παρακολούθηση και στέλνει άμεσα ειδοποίηση για τις κινήσεις που εντοπίζονται εντός της ζώνης όρασης, ανάλογα με το αν υπάρχουν ή όχι κάτοικοι στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή, αν «αυτό» που κινείται στο χώρο είναι π.χ. το κατοικίδιό σου, κάποιο οικείο σου πρόσωπο ή κάποιος εισβολέας.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας με Wi-Fi Smart Plugs

Τα Wi-Fi Smart Plugs με παρακολούθηση κατανάλωσης ενέργειας επεκτείνουν την εμπειρία “smart home”. Προσφέρουν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης για έλεγχο των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο Smart Plug από οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση Internet, χρησιμοποιώντας μια δωρεάν εφαρμογή στο smartphone ή το tablet σου. Για παράδειγμα, με ένα πάτημα στο smartphone σου μπορείς να απενεργοποιήσεις εύκολα τα φώτα και άλλες συσκευές στο σαλόνι σου χωρίς να σηκωθείς από το κρεβάτι σου ή μπορείς να προγραμματίσεις τα φώτα να σβήνουν τα μεσάνυχτα.

Επιπλέον, παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την αποστολή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του κινητού σου. Μπορείς να παρακολουθείς εξ αποστάσεως την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όταν οι συσκευές δεν είναι σε χρήση και να διακόψεις την παροχή ρεύματος για να εξοικονομήσεις ενέργεια.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη