Περίεργες και διαφορετικές χρήσεις του λεμονιού

by K-Admin 1

 

Το λεμόνι το αγαπημένο αυτό εσπεριδοειδές με το κίτρινο χρώμα και την ιδιαίτερη ξινή γεύση είναι από τα πλέον ωφέλιμα φρούτα που μπορείς να καταναλώσεις. Εκτός από μία εξαιρετικά πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για τον ανθρώπινο οργανισμό (θεωρείται άλλωστε και υπερτροφή), το λεμόνι είναι και πολύτιμος σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, από αποσμητικό χώρου μέχρι καθαριστικό και από ενυδατική κρέμα μέχρι και για το ξάνοιγμα μαλλιών! Οι ιδιότητες αυτές ήταν γνωστές από τα αρχαία χρόνια και σε πολλούς πολιτισμούς και για αυτό χρησιμοποιήθηκε πέρα από την μαγειρική και με ποικίλους άλλους τρόπους. Μερικές από αυτές τις περίεργες και διαφορετικές χρήσεις του λεμονιού (ακόμη και από την φλούδα του) θα δεις παρακάτω, αφού πρώτα θυμηθείς τις θετικές επιδράσεις από την κατανάλωση του στο σώμα σου:

 

Οι ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό

  1. Το λεμόνι αν και όξινο βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH του σώματός σου.
  2. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή που βοηθούν και προστατεύουν από μολύνσεις, ιούς, κρύωμα, γρίπη ακόμη και το σκορβούτο! Για του λόγου το αληθές, ακόμα και σήμερα το Βρετανικό Ναυτικό απαιτεί να υπάρχουν στα πλοία του αρκετά λεμόνια ώστε κάθε ναύτης να μπορεί να καταναλώνει λίγο χυμό λεμονιού!
  3. Τα λεμόνια έχουν διαπιστωμένες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει πλήθος βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
  4. Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.
  5. Έχουν αντικαρκινική δράση. Τα λεμόνια περιέχουν 22 γνωστές αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που εμποδίζει τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.
  6. Το συκώτι λατρεύει το λεμόνι, αφού το προστατεύει, ενώ διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και ταυτόχρονα υγροποιεί τη χολή και βοηθά στην λειτουργία της.
  7. Καθαρίζει το έντερο αυξάνοντας την περίσταλση (κίνηση) του εντέρου, άρα βοηθά στην κανονική του λειτουργία.
  8. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.
  9. Βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και των διαταραχών της όρασης.

 

Γενικότερες χρήσεις του λεμονιού και της φλούδας του

Αρωματοθεραπεία
Το έλαιο λεμονιού φημίζεται για την κατευναστική δράση, ειδικά ενάντια στις φοβίες, τα άγχη και την κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε αρωματοθεραπείες, χώρους σπα και στο μασάζ.

Αρωματικό χώρου
Το λεμόνι μπορείς να το αξιοποιήσεις ως ένα φυσικό αρωματικό χώρου (δεν είναι τυχαίο που όλα τα αρωματικά και καθαριστικά του εμπορίου έχουν τουλάχιστον ένα προϊόν βασισμένο στο λεμόνι). Έτσι, δεν έχεις παρά να βάλεις τις φλούδες του λεμονιού σε μια κατσαρόλα και να τις σιγοβράσεις. Τα φυσικά έλαια που εκκρίνονται από το φλοιό του λεμονιού θα ανακατευτούν με το νερό και μέσω των υδρατμών θα πάνε στην ατμόσφαιρα λειτουργώντας ως ένα φυσικό αποσμητικό χώρου. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις επιπλέον κανέλα ή γαρύφαλλο.

Κάδοι σκουπιδιών και δοχεία απορριμμάτων
Ένα πρόβλημα που σε βασανίζει συνήθως τα καλοκαίρια, είναι η δυσοσμία των κάδων στο δρόμο. Η λύση είναι απλή: τοποθετείς μέσα σε παγοθήκες λεμόνι και ξύδι και τις βάζεις στην κατάψυξη. Τα παγάκια που προκύπτουν σταματούν την έντονη δυσοσμία. Απλά τα τοποθετείς στα «σημεία ενδιαφέροντος»!

Μυρωδιές Αποχέτευσης
Οι αποχετεύσεις πολύ εύκολα αναδύουν μυρωδιές για προφανείς λόγους. Έτσι δεν έχεις παρά να ρίξεις για αρχή λίγο βραστό νερό και στη συνέχεια να προσθέσεις μισό κουτί μαγειρική σόδα και περίπου 300 ml χυμό λεμονιού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αφρός, οπότε πρέπει να ξαναρίξεις βραστό νερό. Με τον τρόπο αυτό θα φύγει οτιδήποτε φράσσει την αποχέτευση και μαζί του οι μυρωδιές φυσικά!

Ναυτία
Η ναυτία είναι ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει για διάφορους λόγους, όπως είναι η εγκυμοσύνη ή το ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο. Για αυτό και μπορείς να ετοιμάσεις έναν κύβο ζάχαρης με αιθέριο έλαιο λεμονιού (μόνο δυο σταγόνες παγωμένο αιθέριο έλαιο λεμονιού πάνω σε έναν κύβο ζάχαρης θα σε βοηθήσει) και να το αφήσεις να διαλυθεί αργά μέσα στο στόμα σου!

Ωστόσο, αν η ναυτία ταλαιπωρεί μικρά παιδιά, ειδικά προσχολικής ηλικίας, μία καλή λύση είναι να τρίψεις την φλούδα την λεμονιού με ένα μαχαιράκι, τόσο ώστε τα αρώματά του να πλημμυρίσουν τον χώρο. Μετά τοποθέτησε το ξυσμένο λεμόνι δίπλα στο πρόσωπο του παιδιού και άσε το να μυρίσει για δύο λεπτά!

Σκόνη από τη φλούδα
Αν σου αρέσει η γεύση του λεμονιού δεν έχεις παρά να κάνεις την φλούδα του σκόνη και να την αξιοποιήσεις με διάφορους τρόπους, όπως να την ανακατέψεις σε ένα ρόφημα σοκολάτας, σε σάλτσες για σαλάτα, σε ζύμη για μπισκότα, σε κέικ κτλ! Απλά ξεφλουδίζεις μερικά λεμόνια, αποξηραίνεις τις φλούδες τους και μετά τις αλέθεις στο μπλέντερ! Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει με το φλοιό του πορτοκαλιού και πολλών άλλων εσπεριδοειδών.

 

 

 

Λεκέδες από σκουριά σε μάρμαρο
Η σκουριά φεύγει από το μάρμαρο με το να τρίψεις λίγη μαγειρική σόδα και χυμό λεμονιού και να σκουπίσεις μετά με μία υγρή πετσέτα. Με τον ίδιο τρόπο αφαιρείς και την όποια θαμπάδα από το μάρμαρο!

Γυάλισμα μπρούντζου και χαλκού
Για να καθαριστούν τα μπρούτζινα ή χάλκινα αντικείμενα του σπιτιού δεν έχεις παρά να αναμείξεις ίσα μέρη από χυμό λεμονιού και ξιδιού και στην συνέχεια να απλώσεις το μείγμα με μια χαρτοπετσέτα. Έπειτα, το στεγνώνεις καλά με ένα μαλακό πανί. Επίσης, ο συνδυασμός χυμού λεμονιού και μαγειρικής σόδας σου δίνει μια παχιά αλοιφή, η οποία είναι εξαιρετική για να αφαιρέσεις τις όποιες μαυρίλες.

Ασημικά που λάμπουν
Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν τουλάχιστον ένα σετ ασημικών που συνήθως κληρονομούνται από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Έχουν χρηματική αξία ακόμα και στις μέρες μας, συναισθηματική αξία και είναι πάντα χρήσιμα και αξιοποιήσιμα σε ειδικές περιστάσεις και γιορτές. Για αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείς τα ασημικά σου σε καλή κατάσταση. Ένας απλός τρόπος για να το πετύχεις είναι ο εξής: βάλε σε ένα μπολ γάλα (για παράδειγμα αυτό που έληξε και δεν πρόκειται να το πιείς) και λίγες σταγόνες από λεμόνι. Ύστερα, άφησε τα ασημικά σου για λίγη ώρα μέσα στο μπολ και στη συνέχεια βγάλε τα και χωρίς να τα ξεβγάλεις χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί για να τα τρίψεις.

Εναλλακτικά, πάρε ένα μαλακό πανί,  βρέξε το με λεμόνι και τρίψε απευθείας πάνω στην επιφάνεια που θες. Επειδή σε μερικές περιπτώσεις το λεμόνι μπορεί να αφήσει κηλίδες πάνω στο ασήμι, πρώτα δοκίμασε σε ένα τμήμα που δε φαίνεται και έπειτα συνέχισε και στο υπόλοιπο μέρος. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία από τη χρήση των κοινών χημικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά για τον καθαρισμό ασημικών…

Φρεσκάρισμα ψυγείου
Η διαδικασία είναι απλούστατη: δεν έχεις παρά να τοποθετήσεις ένα μικρό μπολ με φλούδες λεμονιού στο εσωτερικό του ψυγείο. Όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν και το ψυγείο θα μυρίζει φρεσκάδα και καθαριότητα!

Καθάρισμα φούρνου μικροκυμάτων
Για να  καθαρίσεις τον φούρνο μικροκυμάτων στην κουζίνα σου, πρέπει να ζεστάνεις μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων ένα μπολ γεμάτο με νερό, χυμό λεμονιού και μερικές φέτες λεμονιού για 3 μόλις λεπτά. Έτσι θα εξαλείψεις κάθε δυσάρεστη μυρωδιά.

Καθάρισμα Παραθύρων
Ο χυμός λεμονιού μπορεί και αφαιρεί τα λίπη και τη βρωμιά από τα παράθυρα. Απλά κάνε ένα μείγμα από λεμόνι, ξύδι και νερό για ευκολότερο καθαρισμό και δοκίμασε με ένα πανάκι. Πολύ πιο αποδοτικό από τα κοινά καθαριστικά της αγοράς.

Για το σφουγγάρι του μπάνιου
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε το σφουγγάρι του μπάνιου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα! Αυτό πρέπει να γίνεται επειδή η υγρασία του μπάνιου προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που βρίσκονται πάνω στο σφουγγάρι και αυτό με την σειρά του το καθιστά πηγή δυσάρεστων οσμών, ενώ μπορεί να μας προκαλέσει ακόμη και λοιμώξεις. Η διαδικασία καθαρισμού απαιτεί το ανακάτεμα χυμού από 10-15 λεμόνια με λίγο καυτό νερό και το μούλιασμα του σφουγγαριού σου σε αυτό το μείγμα για 24 ώρες.

Απολύμανση του μπάνιου
Στο μπάνιο συσσωρεύεται πλάκα και, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Μία φυσική λύση είναι το μείγμα με αιθέριο έλαιο λεμονιού, κρεμόριο (σκόνη) και δυο κουταλιές της σούπας βότκα. Αναμειγνύεις όλα τα υλικά και ψεκάζεις. Έπειτα, το αφήνεις να δράσει για περίπου μισή ώρα και στην συνέχεια ξεπλένεις.

Λεκέδες από κόκκινο κρασί
Ο λεκές από κόκκινο κρασί είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί με τα παραδοσιακά σαπούνια.  Εναλλακτικά, πριν πλύνεις το ρούχο ρίξε λίγο χυμό λεμόνι πάνω στο λεκέ. Έπειτα βάλε λίγο σαπούνι στο σημείο αυτό και άσε το εκεί  για 10 λεπτά πριν το ξεπλύνεις με πολύ καυτό νερό. Τέλος, πλένεις κανονικά το ρούχο και θα δεις ότι ο λεκές τελικά θα εξαφανιστεί.

Καθαριστικό προσώπου
Ο φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά την επιδερμίδα σου, αφού είναι ένα φυσικό άλφα υδροξύ που λειτουργεί δραστικά αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να προσθέσεις λίγο χυμό καρότου (βιταμίνη Α) και θα έχεις έτσι ένα θρεπτικό καθαριστικό για το δέρμα σου.

 

 

 

Δυνατή λακ για τα μαλλιά
Το φυσικό σπρέι με λεμόνι είναι η απάντηση σε ένα δυνατό κράτημα μαλλιών, χωρίς χημικά. Θα χρειαστείς 1 λεμόνι, 300ml νερό και 2 κουταλιές βότκα. Αναλυτικότερα, κόβεις το λεμόνι σε μικρά κομμάτια και το τοποθετείς σε μία μικρή κατσαρόλα με νερό. Μόλις πάρει βράση (20-30 λεπτά), χαμηλώνεις την φωτιά και το σκεπάζεις. Στην συνέχεια, σουρώνεις πιέζοντας τα κομματάκια του λεμονιού, ώστε να στραγγίξουν καλά, και το αφήνεις κρυώσει τελείως. Τέλος, το μεταφέρεις σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι και προσθέτεις τη βότκα. Αυτή η λακ για τα μαλλιά μπορεί να διατηρηθεί για ένα μήνα!

Ανταύγειες
Κι όμως μπορείς να κάνεις ανταύγειες στα μαλλιά με έναν φυσικό και απλό τρόπο. Συγκεκριμένα, μπορείς να στύψεις μισό φλιτζάνι λεμόνι και να το τοποθετήσεις σε ένα δοχείο με απλικατέρ. Μετά ψέκασε τα μαλλιά σου και κάτσε στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν.

Ξάνοιγμα μαλλιών
Με παρόμοια λογική γίνεται και το ξάνοιγμα μαλλιών. Απλά αναμειγνύεις λίγο χυμό λεμονιού με αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας. Απλώνεις αυτό το μείγμα στα μαλλιά σου πριν βγεις έξω στον ήλιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο χυμός λεμονιού να ξανοίξει το χρώμα και να εμποδίσει την ξηρότητα στις άκρες των μαλλιών.

Λευκαντικό δέρματος
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις φρεσκοστυμμένο χυμό κατευθείαν στα σημεία που έχεις σημάδια ή κηλίδες στο δέρμα σου και να το αφήσεις να στεγνώσει. Ξεπλένεις και επαναλαμβάνεις την διαδικασία μερικές φορές, μέχρι να δεις αποτέλεσμα.

Λεύκανση νυχιών
Φτιάξε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και βύθισε μέσα τα νύχια σου. Ο χυμός λεμονιού θα καθαρίσει τα νύχια, ενώ το ελαιόλαδο θα τα κάνει πιο ανθεκτικά.

Εντομοαπωθητικό
Ειδικά το καλοκαίρι ο χυμός λεμονιού με το νερό μπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Απλά, χρησιμοποιείς χυμό λεμονιού και νερό για να καθαρίσεις τα πατώματα και αυτή η απλή ενέργεια διώχνει τα περισσότερα ζιζάνια. Ειδικά για τα μυρμήγκια, μπορείς να ψεκάσεις λίγο συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού στις περιοχές που συγκεντρώνονται ή εναλλακτικά να τοποθετήσεις απλώς φλούδες λεμονιών κοντά στις εισόδους ώστε να μην μπουν στο σπίτι.

 

Το αγαπημένο σου λεμόνι λοιπόν πέρα από την ιδιαίτερη γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες μπορεί να αξιοποιηθεί με μία πληθώρα τρόπων ειδικά σε θέματα καθαρισμού και υγιεινής, με πλεονέκτημα πάντα το ότι αποτελεί μία φυσική, οικολογική και ασφαλή λύση για τα παιδιά, αλλά και μία εύκολη και οικονομική λύση. Μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείς ακόμα και αν θα πετάξεις την φλούδα! Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις με αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους, σίγουρα δεν θα χάσει την θέση του από την μαγειρική σου και την κουζίνα σου.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη