Τα πιο αποτελεσματικά tips για να “τρίζει” από καθαριότητα το μπάνιο σου!

by K Admin

 

Είναι, ίσως, περιττό ν’ αναλύσουμε την τεράστια σημασία που έχει για την υγιεινή μιας οικογένειας η διατήρηση της καθαριότητας του μπάνιου, δεδομένου του ειδικού χαρακτήρα του συγκεκριμένου χώρου μέσα σε κάθε σπίτι. Απ’ την άλλη, όμως, δεν είναι σπάνιες οι φορές που όλοι το αναβάλλουμε, λόγω της δυσκολίας που έχει το καθάρισμά του σε σχέση μ’ άλλα δωμάτια, απόρροια των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εκεί, όπως οι οσμές, η υγρασία και οι επιφάνειες που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να καθαριστούν στην εντέλεια.

 

Γι’ αυτό κι εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με συμβουλές για να σου κάνουμε τη ζωή ευκολότερη και να κρατήσεις όλα τα μέρη του μπάνιου σου καθαρά για πολύ καιρό, με άνεση κι ευκολία.

 

Μια γενική συμβουλή

Ενώ στα περισσότερα δωμάτια η σειρά του καθαρίσματος είναι σχετικά απλή, ξεκινώντας απ’ τα χαμηλά και καταλήγοντας ψηλά, ή από αριστερά στα δεξιά, το μπάνιο χρειάζεται πιο «λεπτούς» χειρισμούς, μιας και πρώτα ψεκάζεις με κάποιο δραστικό καθαριστικό τη λεκάνη της τουαλέτας και την μπανιέρα ή ντουζιέρα, το οποίο αφήνεις να δράσει, ενώ –παράλληλα- ασχολείσαι με την καθαριότητα του υπολοίπου. Έτσι τελειώνεις τα άλλα μέρη την ώρα που το καθαριστικό σου απολυμαίνει και καθαρίζει τα δύο ευαίσθητα αυτά σημεία.

Ας πάρουμε τώρα το μπάνιο τμήμα-τμήμα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα:

 

Ταβάνι και τοίχοι

 

Σε περίπτωση που το μπάνιο σου έχει είτε ανεμιστήρα οροφής, είτε εξαερισμό θα πρέπει να τα καθαρίσεις προσεκτικά απ’ τη σκόνη. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις γι’ αυτή τη δουλειά την ηλεκτρική σκούπα, τεντώνοντας -όπου είναι απαραίτητο- όσο φτάνει το κοντάρι της. Ειδικά στον εξαερισμό αν δεν καθαρίζει πλήρως, λόγω κολλημένων υπολειμμάτων απ’ την υγρασία, χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο πανί, ή χαρτί κουζίνας μ’ ένα ελαφρύ καθαριστικό.

 

Από εκεί και πέρα όσον αφορά γενικότερα το ταβάνι και τους τοίχους, ο καλύτερος τρόπος να τους καθαρίσεις είναι ένα πανί με κοντάρι τύπου Swiffer. Όση σκόνη δεν μαζεύτηκε με το πανί μπορείς να την απορροφήσεις με την ηλεκτρική σκούπα.

 

Το κομμάτι του τοίχου που είναι καλυμμένο με πλακάκια στα οποία έχεις εύκολη (στο ύψος σου), ή δύσκολη πρόσβαση (απαιτείται σκάλα, ή σκαλοπάτι) χρειάζεται καθάρισμα μ’ ένα καλό καθαριστικό για όλες τις επιφάνειες, ειδικά μ’ αυτά που έχουν αντιβακτηριακές και απολυμαντικές ιδιότητες, κυρίως για τα πιο χαμηλά σημεία κι αυτά που είναι κοντά σε λεκάνη και μπανιέρα. Απ’ την άλλη, αν τυχόν κοντά στο σημείο που χτενίζεσαι υπάρχουν σημάδια από λακ, αυτά βγαίνουν άνετα με λίγο νερό και σαμπουάν, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που βγάζεις –δηλαδή- τη λακ απ’ τα μαλλιά σου.

 

Καθρέφτες

 

Για να μην αφήνεις γραμμές όταν καθαρίζεις καθρέφτες, πριν εφαρμόσεις το οποίο υγρό για τα τζάμια, ξεσκόνισε τους καλά. Από εκεί και πέρα γυάλισε τους καλά ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω με όποιο καθαριστικό προτιμάς και χρησιμοποίησε ένα πανί με μικροΐνες για να τους σκουπίσεις. Προφανώς όσο πιο μικρός και κοντός σε ύψος είναι ο καθρέφτης τόσο πιο εύκολο είναι να τον καθαρίσεις. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα χαμηλά σημεία που τυχόν ακουμπούν στο νιπτήρα, μιας και λερώνονται με πιτσιλιές όταν πλένουμε χέρια, ή πρόσωπο.
Αν δεν θέλεις να θολώσουν οι καθρέφτες σου μετά το καθάρισμα κάνε τους ένα απαλό πέρασμα με αφρό ξυρίσματος (όχι ζελέ, τον παραδοσιακό αφρό). Ψέκασε απαλά και πέρασέ τους μ’ ένα πανί χωρίς χνούδι μέχρι να φύγει ο αφρός και το γυαλί να μην έχει καθόλου γραμμές!

 

Λεκάνη τουαλέτας και καζανάκι

 

Ένα τμήμα της λεκάνης που συχνά παραλείπουμε να καθαρίσουμε είναι το καζανάκι. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βγάλεις το καπάκι, να κλείσεις την παροχή απ’ τον τοίχο και να το αδειάσεις τραβώντας το. Μετά αφαίρεσε τυχόν λεκέδες απ’ το εσωτερικό του με ελαφρόπετρα (υπάρχουν κυρίως στη γραμμή που φτάνει το νερό και στο καπάκι). Για την καλύτερη λειτουργία του, ψέκαζε το εσωτερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα με υγρό ενάντια στα άλατα, ειδικά στο φλοτέρ και τον υπόλοιπο μηχανισμό του.

 

Αντιμετώπισε τα κρυμμένα βακτήρια του καθίσματος της λεκάνης. Να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις σίγουρα θέμα αν τυχόν έχεις παιδιά που εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν τη λεκάνη, ή οποιοδήποτε (μη νοικοκυρεμένο και αφηρημένο) άρρεν μέλος της οικογένειάς σου. Πέρα απ’ το καθάρισμα του πάνω και κάτω απ’ το κάθισμα της λεκάνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μη διστάσεις κάθε τρίμηνο να το αφαιρείς εντελώς και να καθαρίζεις τα σημεία σύνδεσης μ’ ένα καλό απολυμαντικό. Θα εκπλαγείς με τη βρωμιά που συσσωρεύεται.

 

Για να διατηρήσεις τη λεκάνη καθαρή, χωρίς λεκέδες, χρησιμοποίησε κάποιο καθαριστικό λεκάνης που ενεργοποιείται όταν τραβάς το καζανάκι και μπορεί να τοποθετείται είτε στη λεκάνη, είτε μέσα στο καζανάκι. Από εκεί και πέρα χρησιμοποίησε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κάποιο απ’ τα κλασικά καθαριστικά, ή και κάποιο καθαριστικό που να περιλαμβάνει χλωρίνη.

 

 

Ντουζιέρα και μπανιέρα

 

Καθάρισε την κεφαλή της ντουζιέρας-τηλεφώνου της μπανιέρας κλείνοντάς το μέσα σ’ ένα σακουλάκι – που έχεις στηρίξει μ’ ένα λάστιχο- γεμάτο με λευκό ξίδι για ν’ αφαιρέσεις όλα τα άλατα. Άφησέ το να ενεργήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφαίρεσέ το και μετά τρίψε με μια παλιά οδοντόβουρτσα τα όποια υπολείμματα. Φυσικά, το ίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη βρύση της μπανιέρας. Προσπάθησε, επίσης, όσο είναι εφικτό, να μην αφήνεις το μεταλλικό τμήμα του σωλήνα του τηλεφώνου να τρίβεται στην μπανιέρα γιατί αφήνει μεταλλικά ίχνη (όπως οι κατσαρόλες στους νεροχύτες). Αυτά βέβαια αφαιρούνται εύκολα με κάποιο ισχυρό υγρό καθαριστικό.

 

Αν σε κάποιες γωνίες έχει συσσωρευτεί υγρασία, ή τυχόν μούχλα και σκόνη που δεν φεύγουν εύκολα, πάρε μια μπάλα βαμβάκι και βούτηξέ την σε οινόπνευμα και άφησέ την να ενεργήσει όλο το βράδυ. Το πρωί αφαίρεσέ την και καθάρισε εύκολα μ’ ένα πανί τα όποια υπολείμματα.

 

Ο πρώτος τρόπος ν’ αφαιρέσεις υπολείμματα σαπουνιού και σαμπουάν απ’ τους τοίχους και τα πλακάκια είναι να καθαρίσεις αυτά τα σημεία περνώντας αρχικά από πάνω τους ένα υγρό πανί. Για πιο επίμονους λεκέδες ένα μείγμα υγρού σαπουνιού και λευκού ξιδιού σ’ ένα μπουκάλι ψεκασμού θα κάνει τη δουλειά, αν ψεκάσεις όλα τα σημεία, το αφήσεις για τουλάχιστον 4 ώρες (στη διάρκεια της νύχτας) και μετά ξεπλύνεις με ζεστό νερό.

 

Αν θέλεις μπορείς να πλύνεις τις πλαστικές κουρτίνες της ντουζιέρας, ή μπανιέρας στο πλυντήριο, σε χαμηλή θερμοκρασία, με κάνα δυο πετσέτες χεριών που θα ενεργήσουν ως τρίφτες. Βάλε στο πλυντήριο κανονικό απορρυπαντικό και μια κούπα λευκό ξύδι. Κρέμασέ τες για να στεγνώσουν κανονικά στην απλώστρα.

 

Αφαίρεσε λεκέδες απ’ το στόμιο της μπανιέρας με ένα μείγμα-κρέμα οξυζενέ και μαγειρικής σόδας. Άπλωσε το στο σημείο, άφησε το για μία ώρα και σκούπισε το απαλά για να φύγει η κρέμα και φυσικά και ο λεκές.

 

Νιπτήρας και βρύσες

 

Ακολούθησε τη μέθοδο που προαναφέραμε για ν’ αφαιρέσεις τα άλατα απ’ τη βρύση. Για καλύτερα αποτελέσματα στήριξε μια φέτα λεμόνι στο στόμιο της βρύσης.

 

Εμπόδισε τη δημιουργία λεκέδων σε μεταλλικούς, ή χρωμιομένους νιπτήρες σκουπίζοντάς τους μ’ ένα πανί με μικροΐνες. Έτσι ο νιπτήρας σου θα μείνει λαμπρός και καθαρός πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως.

 

Κράτα καθαρές τις σωληνώσεις του νιπτήρα σου από υπολείμματα σαπουνιού, άλατα και λοιπές «βρωμιές» χωρίς περίπλοκα καθαριστικά. Μια φορά το μήνα βγάλε την τάπα και πλύνε τη με ζεστό νερό με σαπούνι. Ρίξε στο σωλήνα μια μεγάλη κουταλιά μαγειρική σόδα και περίμενε 5 λεπτά πριν χύσεις μέσα 2 κούπες ζεσταμένο λευκό ξίδι. Το μείγμα θ’ αφρίσει και θα βγάλει φούσκες, απομακρύνοντας τα όποια υπολείμματα φράζουν το νιπτήρα σου.

 

Πατώματα

 

Καθάρισε τα χειρότερα/δυσκολότερα σημεία με το χέρι. Όταν λέμε χειρότερα σημεία εννοούμε στη βάση της λεκάνης και πίσω απ’ αυτή, εκεί δηλαδή που η σφουγγαρίστρα δεν έχει πάντα –ή ακόμα και ποτέ- τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όπως είπαμε και πιο πάνω η ύπαρξη παιδιών στο σπίτι καθιστά επιτακτική την ανάγκη αυτά τα σημεία να καθαρίζονται συχνά και προσεκτικά. Κατόπιν κάνε κανονικά κι ένα πέρασμα με τη σφουγγαρίστρα.

 

Καταλήγοντας, μερικές γενικές και σύντομες συμβουλές για την καθαριότητα του μπάνιου σου:

 

  • Μην ξεχνάς να καθαρίζεις το κάτω μέρος του νιπτήρα, εύκολα κι άνετα, με μωρομάντηλα.
  • Μετά από κάθε χρήση της τουαλέτας, ή της μπανιέρας άφησε ανοιχτό τον εξαερισμό (ή το παράθυρο) για τουλάχιστον 15 λεπτά για να φύγουν οι οσμές και η υγρασία.
  • Μην ξεχνάς να καθαρίζεις και την πόρτα του μπάνιου, και ειδικότερα το εσωτερικό και εξωτερικό πόμολο με κάποιο απολυμαντικό.
  • Αν χρησιμοποιήσεις κάποιο τεχνητό αρωματικό σπρέι, προτίμησε κάποιο με ελαφριά μυρωδιά για ν’ αρωματίζει ομοιόμορφα το χώρο κι όχι απλά να σκεπάζει βαριά τις μυρωδιές δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη