Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια: Gaming Περιφερειακά

by K-Admin 1

 

Η τεχνολογία και ειδικά οι υπολογιστικές συσκευές και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει ποικιλοτρόπως τη ζωή μας, ακόμα και τον τρόπο εργασίας, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Σαφώς, οι περισσότερες από αυτές τις επιρροές και αλλαγές έχουν ένα θετικό πρόσημο.

Μάλιστα, μία από αυτές είναι το γεγονός ότι μέσω της τεχνολογίας άνθρωποι με αναπηρίες και δυσκολίες δεν αποκλείονται από την ψηφιακή αυτή επανάσταση. Το αντίθετο: λογισμικά και συσκευές (κυρίως περιφερειακές) είναι διαθέσιμες για όλους ώστε να αμβλύνουν τις διακρίσεις και να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων!

 

 

Για άτομα με κινητικές δυσκολίες

Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα χρειάζονται συσκευές εισόδου κατάλληλες για ειδικό χειρισμό.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν εναλλακτικά ποντίκια και χειριστήρια με εξειδικευμένες λειτουργίες και σχεδίαση. Για παράδειγμα, τα κουμπιά επιλογής (το δεξί και αριστερό κλικ) βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της επιφάνειας της συσκευής για να αποφευχθεί το πάτημα από λάθος ή το mouse μοιάζει και έχει τον χειρισμό ενός μοχλού ώστε να μπορεί να κινείται με μία μικρή κίνηση του δακτύλου. Αυτό κάνει και το «n-ABLER» της Pretorian. Μιμείται το ποντίκι ενός υπολογιστή, αλλά με έλεγχο δακτύλου και την ανάγκη για ελάχιστη κίνηση των χεριών, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια και είναι λιγότερο κουραστικό! Εναλλακτικά, σε τέτοια περιφερειακά υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού με δεξί ή αριστερό χέρι, σχεδιασμός για μικρότερες παλάμες ή προσαρμογή κατεύθυνσης της συσκευής. Ακόμη, μπορεί να είναι διαθέσιμο πάνελ αφής ώστε με ένα απαλό άγγιγμα να γίνεται η κίνηση του κέρσορα στην οθόνη.

Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποντίκι στόματος (mouth mouse) της Lifetool. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, ο χειρισμός γίνεται με το στόμα και για την ακρίβεια ασκώντας ελαφριά πίεση με τα χείλη στο ειδικό στόμιο. Επιπλέον, το κλικ γίνεται με ένα απλό φύσημα στο στόμιο του ποντικιού, ενώ φυσικά το εργονομικό design και ο σχεδιασμός μαζί με τη δυνατότητα ασύρματης λειτουργίας, σου επιτρέπουν να το τοποθετήσεις όπου εσύ κρίνεις αναγκαίο.

Ύστερα, υπάρχουν και τα εξειδικευμένα πληκτρολόγια, όπως είναι αυτά της BNC. Σε αυτήν την περίπτωση τα keyboards είναι πιο μεγάλα, ανθεκτικά και αδιάβροχα. Επίσης, τα περιττά πλήκτρα που αποσπούν την προσοχή παραμένουν εκτός συσκευής, ενώ τα υπόλοιπα είναι πιο αραιά τοποθετημένα και έξυπνα χρωματισμένα. Φυσικά, υπάρχει επιλογή αποτροπής επανάληψης πλήκτρου, ενώ κάποια διαθέτουν και ασύρματη υποστήριξη. Για παράδειγμα το πληκτρολόγιο Clevy υποστηρίζει Bluetooth και έτσι συνδέεται ασύρματα με υπολογιστή, iMac, iPad, tablet, ακόμη και smartphone.

 

 

Για άτομα με θέματα όρασης

Όσοι έχουν προβλήματα όρασης μπορούν να αξιοποιήσουν πληκτρολόγια όπως αυτά της BNC.

Ειδικότερα, τα εν λόγω keyboards είναι σχεδιασμένα με μεγάλα ευδιάκριτα πλήκτρα και σε αυτά είναι έντονη η αντίθεση χρωμάτων. Για παράδειγμα, το πληκτρολόγιο Clevy Contrast προσφέρει πολύ υψηλή αντίθεση και εξαιρετικά καθαρή γραμματοσειρά. Επίσης, τα μεμονωμένα πλήκτρα του είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν λόγω της μοναδικής τους ανεστραμμένης εκτύπωσης. Επιπλέον, τα πλήκτρα του είναι 30% μεγαλύτερα και οι χαρακτήρες τους είναι ακόμη και έως και 4 φορές μεγαλύτεροι από εκείνους συγκριτικά με ένα μέσο τυπικό πληκτρολόγιο. Άρα, είναι απλούστερα στην εύρεση και διευκολύνουν συνολικά την πληκτρολόγηση!

Να τονιστεί ότι υπάρχει σαφής διάκριση της περιοχής των γραμμάτων από τα άλλα πλήκτρα, ενώ είναι δυνατή η δημιουργία αυτόματων σημείων αναφοράς (για να ξεχωρίζει ο χρήστης τα πλήκτρα).

Τέλος, η χρήση των πλήκτρων λειτουργίας μπορεί εύκολα να ενεργοποιηθεί με έναν ενσωματωμένο διακόπτη. Έτσι, όταν ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί στο Function Keys Tool, τα πλήκτρα λειτουργιών μπορούν να ενεργοποιηθούν πατώντας απλά το γράμμα «f» και τον αντίστοιχο αριθμό (π.χ. F + 1 = F1).

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη