Τι είναι το 5G και γιατί μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου

by K-Admin 1

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για τη νέα τεχνολογία ασύρματων δικτύων 5G και τις δυνατότητές της. Μάλιστα, στις 16 Δεκεμβρίου του 2020 πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία του σχετικού φάσματος συχνοτήτων, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου υπογράφηκαν οι συμβάσεις μίσθωσης αυτών των ραδιοσυχνοτήτων από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone και Wind) και την ελληνική πολιτεία.

Βέβαια, ακόμα η λεγόμενη πληθυσμιακή κάλυψη του νέου δικτύου είναι μικρή στη χώρα μας και οι ταχύτητες όχι οι μέγιστες. Αυτό είναι λογικό, ενώ σταδιακά και η κάλυψη, αλλά και οι ταχύτητες, θα βελτιώνονται. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες συσκευές και κινητά θα υποστηρίζουν 5G συνδεσιμότητα σε προσιτές τιμές.

Επίσης, ταυτόχρονα με την έλευση του 5G εμφανίστηκαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και φόβοι για πιθανά θέματα υγείας λόγω ακτινοβολίας. Να σημειωθεί ότι δεν έχει αποδειχτεί καμία από όλες αυτές τις «ιδιαίτερες» και περίεργες θεωρίες, δεν υπάρχει καμία επιστημονική συσχέτιση με θέματα υγείας (δυστυχώς τα ίδια ακούγονταν χωρίς αποδείξεις και όταν το 4G ήταν η καινοτομία), ενώ το σημαντικότερο είναι ότι μακροπρόθεσμες θετικές αλλαγές θα είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της καθημερινότητας (φυσικά και τον τρόπο τον τρόπο εργασίας και διασκέδασης).

Αυτό το τελευταίο είναι και το ενδιαφέρον!

 

 

Σε τι διαφέρει από το 4G

Χωρίς να χρειάζεται να ξέρει κανείς όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες η ταχύτητα είναι η μεγάλη διαφορά! Απλά το 5G είναι πολύ πιο γρήγορο από τα προηγούμενα για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς είναι ότι αξιοποιεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι του ραδιοφάσματος. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπορείς να κατεβάσεις μία υψηλής ανάλυσης ταινία κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, θα σου προσφέρει ταχύτερη απόκριση, δηλαδή θα μειωθεί το latency που πάντα ήταν ένα θέμα στα ασύρματα δίκτυα και επηρέαζε την ποιότητα σύνδεσης.

 

 

Πλεονεκτήματα και νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Και μόνο αυτή η αύξηση ταχύτητας και η μειωμένη απόκριση δικτύου θα βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές και θα δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, τα κοινωνικά δίκτυα, η πλοήγηση στο διαδίκτυο, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι αγορές, το στριμάρισμα ταινιών και γενικά περιεχομένου θα γίνονται πιο γρήγορα και θα υποστηρίζουν περισσότερο ψηφιακό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.

Από την άλλη, εφαρμογές εικονικής (Virtual Reality) και επαυξημένης (Augmented Reality) πραγματικότητας θα λειτουργούν καλύτερα. Ήδη, υπηρεσίες χαρτών, καιρού, τουριστικά apps κτλ αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα. Φυσικά, θα εμφανιστούν και νέες συσκευές ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως gaming sets και AR glasses με σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό γιατί πριν το 5G οι υλοποιήσεις αυτές δυσκολεύονταν να επεξεργαστούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και τελικά βασίζονταν σε πολύπλοκες ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις αντί για το δίκτυο.

Επιπρόσθετα, θα επηρεαστεί και ο χώρος του gaming όχι μόνο μέσω του VR/AR που προαναφέρθηκε, αλλά και επειδή θα είναι πιο ποιοτικά τα online παιχνίδια, ενώ θα γίνουν πιο αποτελεσματικές λογικές cloud gaming. Δηλαδή, με ένα καλό δίκτυο θα εξαρτάσαι λιγότερο από το hardware (π.χ. παιχνιδοκονσόλα) και θα μπορείς να δέχεσαι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας που θα γίνεται κάπου αλλού ως gaming υπηρεσία το σε πραγματικό χρόνο!

 

 

Επιπλέον, επηρεάζονται θετικά όλες οι εξ αποστάσεως εργασίες όπως είναι η τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Ειδικά, όμως, επανάσταση θα γίνει στον τομέα της τηλεϊατρικής, αφού με real time δεδομένα θα έχουν άμεσα όλοι πρόσβαση σε γιατρό και αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής ένας χειρουργός θα μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του παντού από μακριά και με απόλυτη ασφάλεια!

Επιπρόσθετα, το λεγόμενο Internet of Things (IoT), οι συνεχώς διασυνδεδεμένες συσκευές και αισθητήρες, τα έξυπνα σπίτια και πόλεις θα γίνουν ακόμα πιο λειτουργικά. Ειδικά, υπηρεσίες ασφάλειας, ο βιομηχανικός και αγροτικός τομέας, τα drones και τα έξυπνα αμάξια θα λειτουργούν με περισσότερη ασφάλεια και θα διαμοιράζουν περισσότερες πληροφορίες από ποτέ.

Ύστερα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις το 5G θα είναι πιο πρακτικό και οικονομικό από άλλου τύπου συνδέσεις internet, όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάσταση καλωδίου οπτικής ίνας.

Γενικά, σε ότι απαιτεί ταχύτερη και αξιόπιστη σύνδεση και ανταλλαγή πολλών δεδομένων το 5G θα επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και αξιοπιστία.

 

 

Γιατί το 5G έγινε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνήσεων;

Λίγο πολύ είναι γνωστή η αντιπαράθεση ΗΠΑ Κίνας σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία και με το ποιος θα είναι ο προμηθευτής συσκευών κυρίως σε επίπεδο υποδομών και στήριξης του δικτύου. Άλλωστε, είναι πρόσφατες οι μνήμες από το αμερικανικό στην ουσία εμπάργκο στην Huawei και λογικά θα έχουμε αρκετά παρόμοια επεισόδια τέτοιου είδους τα επόμενα χρόνια (και για το 6G δίκτυο που θα έρθει στη συνέχεια).

Από τη μία είναι προφανώς ζήτημα πολιτικό, οικονομικό και σχετικό με τον γεωστρατηγικό ανταγωνισμό. Με απλά λόγια ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» και ποια βιομηχανία θα κερδίσει αγορές. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί είχαν πρωταρχικό ρόλο στη διάδοση της χρήσης του 4G και δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανταγωνιστική δυναμική της Κίνας. Παράλληλα, υπάρχει η βιασύνη που προκύπτει από τη θέληση των παγκόσμιων υπερδυνάμεων να αποκτήσουν το χρονικό πλεονέκτημα στη χρήση του 5G.

Από την άλλη όμως, είναι πράγματι και θέμα εθνικής ασφάλειας! Όλες οι αναφορές και σχολές σκέψεις (think tanks) θεωρούν πώς το 5G θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεγάλες βιομηχανίες και κρίσιμες υποδομές, όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα πυρηνικά εργοστάσια, τα διυλιστήρια πετρελαίου, οι μεταφορές και οι βαριές βιομηχανίες. Άρα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιθέσεων και μία χώρα μπορεί να γίνει ευάλωτη αν εξαρτάται αποκλειστικά από μη εγχώρια τεχνολογία δικτύων (ως προς την παροχή των υπηρεσιών και λιγότερο από την χρήση από τους απλούς πολίτες).

Όλα αυτά από μόνα του αποδεικνύουν την αξία του 5G και τις αλλαγές που θα επιφέρει! Όπως, προαναφέρθηκε και μόνο οι αστρονομικά μεγαλύτερες ταχύτητες επιτρέπουν έναν ακόμα πιο δικτυωμένο και ψηφιοποιημένο κόσμο. Εσύ φυσικά, ως χρήστης δεν επηρεάζεσαι από τους τεχνοοικονομικούς ανταγωνισμούς και σε ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα, το οποίο είναι υπέρ σου και σου δίνει νέες ευκαιρίες σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία και η ταχύτητα πρόσβασης σε αυτήν έχουν αξία…

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη