|  | 

Κουζίνα

Μαριναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλο με πατάτες – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

 

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κοτόπουλο

  • 8 μπούτια κοτόπουλου (κοπανάκι)
  • 150γρ. σόγια σάλτσα
  • 3 κ.σ πετιμέζι
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 ½ κ.γ. κόλιανδρο σε κόκκους
  • 1 ½ κ.γ. κύμινο σε κόκκους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Πιπέρι
  • Για τις πατάτες

  • 4 πατάτες με τη φλούδα
  • Ανθό αλατίου-πιπέρι
  • Ρίγανη ή θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Για το ταρατούρι

  • 250γρ. φέτα
  • 150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινες πιπεριές ψημένες
  • 2 κ.σ μαϊντανό ή άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.γ ξύδι
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 4 μεγάλες ελληνικές πίτες
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Λευκό και μαύρο σουσάμι
  • Φύλλα μαϊντανού

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το κοτόπουλο

Αλέθω τα μπαχαρικά στον πολυκόφτη. Χαρακώνω τα μπουτάκια και τα βάζω σ' ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω, σκεπάζω και αφήνω να μαριναριστούν για 12-24 ώρες.
Βγάζω τα μπουτάκια κοτόπουλου από τη μαρινάδα και την κρατάω στην άκρη.
Προθερμαίνω την ψησταριά της weber στο δυνατό για 10 λεπτά και στη συνέχεια βάζω τα μπουτάκια πάνω.
Κλείνω το καπάκι, χαμηλώνω τη θερμοκρασία περίπου στο μισό και τα αφήνω να ψηθούν για 20-25 λεπτά, μέχρι να δω τη θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το ειδικό θερμόμετρο, να φτάνει στους 74°C.
Ανά διαστήματα ανοίγω και αλείφω το κοτόπουλο με τη μαρινάδα.

 

Για τις πατάτες

Βράζω τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνω να κρυώσουν και στη συνέχεια τις σπάω και τις βάζω σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Περιχύνω με λίγο λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.
Μόλις τις βγάλω από τον φούρνο τις πασπαλίζω με ανθό αλατιού και ρίγανη.

 

Για το ταρατούρι
Ψήνω τις πιπεριές στον φούρνο ή στην ψησταριά, για 30 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει ελαφρώς η φλούδα τους.
Ξεφλουδίζω και τις ψιλοκόβω.
Πολτοποιώ τη φέτα και στη συνέχεια ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά.

 

Για το σερβίρισμα

Ψήνω τις πίτες για 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C και τις βάζω σε μια πιατέλα.
Από πάνω βάζω όμορφα τα μπουτάκια, τις πατάτες, το ταρατούρι, τα ντοματίνια, πασπαλίζω με το κρεμμύδι, το σουσάμι, τα φύλλα μαϊντανού και σερβίρω.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

Δείτε ακόμη