Πώς να διατηρήσω τα φρέσκα μυρωδικά περισσότερο;

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Κι εκεί που νομίζουμε πως έχουμε μαϊντανό στο ψυγείο γιατί τον αγοράσαμε 3 μέρες πριν, ανοίγουμε το ψυγείο κι ανακαλύπτουμε πως τελικά δεν έχουμε γιατί έχει ήδη χαλάσει.

Μαζί με τον μαϊντανό, ο άνηθος και το σέλινο είναι τα πιο κοινά και παράλληλα οικεία μυρωδικά της κουζίνας μας που δύσκολα λείπουν από το ψυγείο και τα φαγητά μας γιατί τους δίνουν δροσιά, άρωμα και τόνο στη γεύση. Ας δούμε πώς θα τα διατηρήσουμε φρέσκα όσο το δυνατό περισσότερο. Με την προϋπόθεση πάντα ότι τα αγοράζουμε πολύ φρέσκα, με ντούρα κοτσάνια και ζωηρά καταπράσινα φύλλα.

 

Σε βάζο με νερό εκτός ψυγείου: Αν έχουμε σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε τις 2 επόμενες μέρες, τοποθετούμε ολόκληρο το μάτσο του μαϊντανού, του σέλινου ή του άνηθου σε ένα βάζο με νερό όπως τα λουλούδια, αλλάζοντας νερό τη δεύτερη μέρα. Δυο μέρες όμως, όχι περισσότερο!


Τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας και κλεισμένα με σακουλάκι μέσα στο ψυγείο:
Έτσι διατηρούνται γύρω στις 6-7 μέρες. Τα πλένουμε πρώτα, τα τινάζουμε καλά, τα τυλίγουμε σε χαρτί και τα κλείνουμε σε σακουλάκι, κατά προτίμηση με φερμουάρ.


Σε βάζο με καπάκι στο ψυγείο:
Έτσι διατηρούνται για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, ίσως και 20 μέρες. Παίρνουμε βάζα μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, τα πλένουμε καλά, τα αποστειρώνουμε με καυτό νερό, τα σκουπίζουμε καλά και βάζουμε μέσα τα μυρωδικά σε κλωναράκια, κόβοντας το μεγαλύτερο μέρος των κοτσανιών. Πιάνουν λίγο παραπάνω χώρο στο ψυγείο, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος.


Ψιλοκομμένα σε σακουλάκια στην κατάψυξη:
Έτσι διατηρούνται για 3 μήνες τουλάχιστον. Πλένουμε, στεγνώνουμε, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά και στη συνέχεια τα χωρίζουμε σε σακουλάκια και τα φυλάμε στην κατάψυξη. Καλό είναι να βάζουμε με στυλό ένα αρχικό γράμμα στα σακουλάκια για να τα ξεχωρίζουμε: Μ για μαϊντανό, Α για άνηθο, Σ σέλινο, Δ για δυόσμο. Ο δυόσμος να ξέρετε μαυρίζει στην κατάψυξη, αλλά διατηρεί το άρωμά του μια χαρά.


Ψιλοκομμένα μέσα σε παγοθήκες με νερό στην κατάψυξη:
Τα παγάκια μαϊντανού, δυόσμου κι άνηθου είναι πολύ πρακτικά. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα μοιράζουμε σε παγοθήκες, συμπληρώνουμε με λίγο νερό και τις καταψύχουμε.

Μπορείς να δεις ακόμη