UPS για απρόσκοπτη εμπειρία gaming

by Aggeliki Tsoukana

Οι διακυμάνσεις της τάσης του ηλεκτρικού δικτύου είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλές ηλεκτρονικές (και ηλεκτρικές) συσκευές. Αυτό επηρεάζει κυρίως τις συσκευές που χρησιμοποιείς περισσότερο στην καθημερινότητά σου, όπως είναι η τηλεόραση ή ο υπολογιστής. Τα UPS (Uninterruptible Power Supply) είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τις πολύτιμες ηλεκτρονικές συσκευές σου.

Ειδικά εάν είσαι gamer, τα UPS αποτελούν απαραίτητη προσθήκη σε ένα playroom. Θα προστατεύσει το πολύτιμο gaming desktop σου ή την κονσόλα σου από απρόσμενες διακοπές ρεύματος, την ίδια στιγμή που με το κατάλληλο μοντέλο ίσως να μη χρειαστεί καν να διακόψεις τη διασκέδασή σου.

 

Αλλά τι ακριβώς κάνει ένα UPS;

Ένα UPS μεταφέρει ρεύμα στις συσκευές που συνδέονται με τις πρίζες του και ταυτόχρονα διατηρεί φορτισμένη την εσωτερική μπαταρία του. Παράλληλα προστατεύει τον εξοπλισμό σου από προβλήματα τροφοδοσίας που εντοπίζει, όπως ξαφνικές αιχμές ρεύματος (surge) του δικτύου και μη φυσιολογικές τάσεις.

Σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή ρεύματος, το σύστημα UPS παρέχει ρεύμα στις συνδεδεμένες συσκευές με εφεδρική τροφοδοσία από την μπαταρία του. Αυτό επιτρέπει στον εξοπλισμό σου να παραμείνει ενεργοποιημένος κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για συσκευές όπως υπολογιστές και DVRs που μπορούν να χάσουν δεδομένα όταν απενεργοποιούνται απροσδόκητα.

 

 

Ποιο είναι το κατάλληλο “gaming” UPS για σένα

Με μια βόλτα στο www.kotsovolos.gr θα βρεις μονάδες UPS που κυμαίνονται από μικροσκοπικά συστήματα που μπορούν να παρέχουν αρκετή τροφοδοσία ρεύματος για να κλείσεις με ασφάλεια τον υπολογιστή σου μέχρι μεγαλύτερες μονάδες που προσφέρουν αδιάκοπη παροχή ενέργειας.

Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις ακριβώς τις ανάγκες σου, ώστε να μην καταλήξεις να αγοράσεις κάτι ακριβότερο από αυτό που χρειάζεσαι και να μην το αξιοποιήσεις πλήρως, ή να μην καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες σου.

Υπολόγισε όλα τα συστήματα που υπάρχουν στον χώρο σου, που χρειάζονται τις λειτουργίες που μπορεί να προσφέρει ένα UPS. Σίγουρα, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η χρήση UPS στο gaming PC σου, ή στην gaming κονσόλα σου. Λάβε υπόψη σου ότι θα χρειαστείς ένα UPS που θα μπορεί να υποστηρίξει και άλλα περιφερειακά όπως είναι η οθόνη ή η τηλεόραση, έναν εξωτερικό δίσκο ή και ένα δεύτερο PC που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι ή στο γραφείο. Σκέψου ότι ίσως χρειαστεί να συνδέσεις και άλλες δευτερεύουσες συσκευές όπως το router, ένα media server ή μία συσκευή NAS που χρησιμοποιείται για τοπική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Έτσι, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το UPS που θα επιλέξεις θα μπορέσει να «σηκώσει» το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο του εξοπλισμού που θέλεις να συνδέσεις σε αυτό.

 

Μέτρα τη χωρητικότητα του UPS και αξιοποίησέ το στο έπακρο

Η χωρητικότητα ενός UPS μετριέται σε βολταμπέρ (VA) και θα πρέπει να επιλέξεις μονάδα με τουλάχιστον 20-25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις πραγματικές σου ανάγκες, ώστε να διασφαλίσεις ότι η λειτουργία του συστήματος δεν θα είναι οριακή. Λάβε υπόψη ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός UPS αναφέρονται η ισχύς και η πραγματική ισχύς του συστήματος (VA/Watt).

 

 

Απρόσκοπτο gaming χειμώνα – καλοκαίρι

Διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζονται τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Τον χειμώνα αρκεί μια κακοκαιρία για να προκαλέσει πτώση τάση ρεύματος, αυξομειώσεις τάσης, και πολλαπλές διακοπές, με τους κεραυνούς να προκαλούν πολλές ζημιές στο δίκτυο. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι, το δίκτυο υπερφορτώνεται και οι διακοπές ρεύματος ίσως να είναι και συχνότερες.

Σε κάθε περίπτωση, σε ένα UPS όπως το APC 700VA 230V AVR Schucko UPS Surge, θα εξασφαλίσεις την gaming κονσόλα σου ή το gaming PC σου κατά τη διάρκεια καταιγίδων και διακοπών. Τα UPS αυτού του τύπου τροφοδοτούν τις συσκευές – μέσω της μπαταρίας που διαθέτουν – σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, με αρκετά ικανοποιητικό χρόνο μετάβασης σε κατάσταση μπαταρίας. Παράλληλα, παρέχουν προστασία από αυξομειώσεις τάσης. Μάλιστα, μία πρόταση όπως το APC Back Pro BR900MI AVR LCD 6Out UPS Surge, είναι ιδανική για gamers, αφού εξασφαλίζει προστασία έως και πάνω από 20 λεπτά.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δε θα φοβάσαι σε κάθε κεραυνό, μήπως διακοπεί απροσδόκητα ένα online session στο Apex Legends ή στο PUBG! Ακόμα, όμως, κι αν «έρθει» η διακοπή ρεύματος, θα προλάβεις να ολοκληρώσεις και να κλείσεις τη συσκευή σου με ασφάλεια.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη