Από την Ιωάννα Σταμούλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτώβρη βάζουμε τη διατροφή των vegetarian και των vegan επί… τραπέζης.
Η χορτοφαγία είναι μια μορφή διατροφής και τάση που ξεκίνησε από τον προηγούμενο αιώνα, η οποία έχει διαβαθμίσεις και διαφορές ακόμα και στις Παγκόσμιες ημέρες της. Οι απλοί χορτοφάγοι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη Ημέρα πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής, κι ένα χρόνο αργότερα, το 1978, σε παγκόσμια κλίμακα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Σύμφωνα με την IVU, η ημέρα αυτή αποσκοπεί στο ν’ αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις αυξημένες πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) σε διεθνή κλίμακα πρωτογιορτάστηκε την 1η Νοεμβρίου του 1994, επ’ ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας». Πιο συγκεκριμένα, τότε ήταν που ο βρετανός Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του στον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Η χορτοφαγία αποκλείει από τη διατροφή την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών. Ωστόσο οι οπαδοί της μοιράζονται ανάμεσα σε δύο «στρατόπεδα», στους χορτοφάγους (vegetarians) και στους αυστηρά χορτοφάγους (vegans) που από το όνομά των πρώτων κράτησαν μόνο τα τρία πρώτα και τα τρία τελευταία γράμματα. Όσοι επιλέγουν ν’ ακολουθήσουν την απλή χορτοφαγία έχουν κατά νου έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Εκείνοι –όμως- που αποφασίζουν ν’ ακολουθήσουν την αυστηρή χορτοφαγία έχουν ισχυρότερες πεποιθήσεις από έναν μόνο υγιεινό τρόπο ζωής κι αντιτίθενται στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση ζώων.
Από που προκύπτει η διαφοροποίηση των vegan;
Η αντίληψη των Vegans είναι «οικο-χορτοφαγική» και πυροδοτείται από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον κι όχι από την πλευρά της υγιεινής διατροφής. Οι Vegans (Βίγκανς όπως αποκαλούνται και στην Ελλάδα) είναι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι και δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους. Η φιλοσοφία κι ο τρόπος ζωής των Vegans αποκλείει τη χρησιμοποίηση ζώων και ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση, ή άλλο σκοπό όπως γούνες, δερμάτινα και μάλλινα υφάσματα, ή καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Οι vegetarians, πάλι, είναι πιο ανεκτικοί σε τέτοια ζητήματα.
Τι τρώνε τελικά vegans και vegetarians;
Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι vegetarians αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Καταναλώνουν, όμως, γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιοι ακόμη και αυγά. Από την άλλη πλευρά, οι vegans δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, ούτε γαλακτοκομικά, ούτε αυγά, αλλά ούτε και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως για παράδειγμα το μέλι.