PlayStation 5: Ανακοινώθηκαν τα επίσημα specs

by K-Admin 1

H ανάπτυξη της νέας κονσόλας PlayStation 5 ή PS5 της Sony έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, τον περασμένο Ιανουάριο η Sony μας αποκάλυψε το επίσημο λογότυπο του PS5, ενώ την Τετάρτη 18 Μαρτίου ο lead system architect του PS5, Mark Cerny μίλησε μέσω livestreaming για τον διάδοχο του PS4 και παρουσίασε αναλυτικά την αρχιτεκτονική του συστήματος και πως αυτή θα αλλάξει το μέλλον του gaming!

Αναλυτικότερα είπε ότι ενσωματώνει μονάδα Ultra HD Blu-Ray, έναν υπερ-υψηλής ταχύτητας SSD (Solid State Drive), ότι θα υποστηρίζει 3D AudioTech και γραφικά «ray tracing» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο backward compatibility.

 

 

Τα χαρακτηριστικά του PS5 έχουν ως εξής:

CPU

  • x86-64-AMD Ryzen™ “Zen 2”
  • 8 Cores / 16 Threads
  • Variable frequency, up to 3.5 GHz

GPU

  • AMD Radeon™ RDNA 2-based graphics engine
  • Ray Tracing Acceleration
  • Variable frequency, up to 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)

System Memory

  • GDDR6 16GB
  • 448GB/s Bandwidth

SSD

  • 825GB
  • 5GB/s Read Bandwidth (Raw)

PS5 Game Disc

  • Ultra HD Blu-ray™, up to 100GB/disc

Video Out

  • Support of 4K 120Hz TVs, 8K TVs, VRR (specified by HDMI ver.2.1)

Audio

  • “Tempest” 3D AudioTech

 

Επεξεργαστής 

O επικεφαλής αρχιτέκτονας μηχανικός του συστήματος Mark Cerny αποκάλυψε ότι ο επεξεργαστής του PlayStation 5 είναι οκταπύρηνος, ότι είναι αρχιτεκτονικής Zen 2 και ότι βασίζεται στην 3η γενιά των επεξεργαστών Ryzen της AMD. Μάλιστα είπε, ότι ο επεξεργαστής που σχεδίασαν οι Sony και AMD από κοινού, θα περιλαμβάνει μία εξειδικευμένη μονάδα επεξεργασίας/ επιτάχυνσης 3D Audio.

 

Γραφικά

Ο επεξεργαστής γραφικών ή GPU, θα βασίζεται στην οικογένεια Radeon επίσης της AMD, και θα προσφέρει υποστήριξη στην τεχνολογία ιχνηλάτησης ακτίνας (ray tracing), μία ιδιαίτερα σπουδαία τεχνολογία για τα γραφικά των παιχνιδιών του μέλλοντος, με την οποία επιτυγχάνονται εξαιρετικά ρεαλιστικός φωτισμός περιβάλλοντος, σκιές και γενικότερα γραφικά. Πρόκειται με απλά λόγια για μία τεχνική rendering που αναλαμβάνει να αποδώσει ρεαλιστικά τον τρόπο που αλληλεπιδρά το φως με τα διάφορα αντικείμενα σε μία τρισδιάστατη σκηνή ενός παιχνιδιού. Επίσης, ο νέος επεξεργαστής γραφικών βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 2 της AMD, θα παρέχει 8K output και θα υποστηρίζονται τηλεοράσεις 4K 120Hz.

 

Αποθηκευτικός χώρος

Σε αντίθεση με το PS4, η 5η γενιά της κονσόλας PS5 της Sony θα ενσωματώνει ένα ταχύτατο solid state drive (SSD), ώστε η υστέρηση να είναι ελάχιστη και οι χρόνοι φόρτωσης των παιχνιδιών να είναι σχεδόν μηδαμινοί. Σύμφωνα επίσης με τον επικεφαλής της σχεδίασης του συστήματος της Sony, χάρη στο SSD, το PlayStation 5 θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους gamers όσον αφορά στα downloads παιχνιδιών αφού ολόκληρα τμήματα τους θα μπορούν να αφαιρεθούν ή να προστεθούν κατά βούληση.

 

Backward Compatibility

Το νέο PlayStation 5 θα προσφέρει προς τα πίσω συμβατότητα με παλαιότερους τίτλους που έχουν αναπτυχθεί για την προηγούμενη κονσόλα (PS4), ο Mark Cerny μίλησε ότι έχουν ελέγξει τους κορυφαίους 100 τίτλους PS4 games που έχουν παίξει οι gamers και αναμένουμε ότι σχεδόν όλοι τους θα είναι συμβατοί με την κυκλοφορία στο PS5. Ενώ, παράλληλα θα συνεχίσουν τις δοκιμές σε περισσότερα από 4000 παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει στο PS4, ώστε να καλύψουν τη συμβατότητα με την πάροδο του χρόνου.

 

Ημερομηνία κυκλοφορίας

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το PS5 θα κυκλοφορήσει στην αγορά λίγο πριν από την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών φέτος, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη