Διατροφικές συμβουλές για υγιές δέρμα  

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Το DNA σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της επιδερμίδας μας, όμως υπάρχουν και πολλά μυστικά που βασίζονται κυρίως στη διατροφή και βοηθούν πολύ για την καλύτερη υγεία και φροντίδα της.

 

Το δέρμα είναι ένα από τα βασικά όργανα, καλύπτει όλο το σώμα μας εξωτερικά και μας προστατεύει από εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες κι επιβλαβείς ουσίες, από την εισβολή μικροοργανισμών, από μηχανικές βλάβες κι από την ακτινοβολία. Όταν αρρωσταίνουμε κι ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός μας (πυρετός) το δέρμα μας δίνει άμεσα αυτήν την πληροφορία, γιατί είναι η πρώτη γραμμή δράσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Στο δέρμα καταλήγουν επίσης πολλές νευρικές απολήξεις κι έτσι αισθανόμαστε, το χάδι, τον πόνο, το τσούξιμο, το κάψιμο, την πίεση, ενώ στο εσωτερικό του εκτελούνται κι άλλες πιο πολύπλοκες λειτουργίες του σώματός μας.

 

 

Όσο για την επιδερμίδα του προσώπου, όλοι θέλουμε να είναι υγιής, λαμπερή και σφριγηλή. Οι γυναίκες μάλιστα, ενδιαφερόμαστε λίγο παραπάνω και γι’ αυτό γεμίζουμε το ντουλάπι του μπάνιου με προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ που σκοπό έχουν τη βελτίωσή της εικόνας μας. Όμως τα καλλυντικά μόνο δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε επίσης καλό ύπνο, σωματική άσκηση, σωστή ενυδάτωση και φυσικά μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν το γενετικό μας υλικό (DNA) εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν στη χαλάρωση και τη γήρανση.

 

 

Τα αντιοξειδωτικά

Oι βιταμίνες C, Ε και Α αποτελούν τις κυριότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή φωτοπροστατευτική δράση.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών. Η έλλειψή της συνεπάγεται με µειωµένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική την επαρκή πρόσληψή της. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι, το γκρέιπ-φρουτ (κυρίως στα εσπεριδοειδή),  οι ντομάτες, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, η πιπεριά, οι φράουλες, τα μύρτιλα κι όλα τα μωβ χρώματος φρούτα (δαμάσκηνα, βατόμουρα), οι γλυκοπατάτες, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι) και το μαϊντανό.

Η βιταμίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά στα κύτταρα του οργανισµού κι επιβραδύνει τα σημάδια φθοράς του χρόνου, παρεμποδίζοντας το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών. Τη βρίσκουμε στα φυτικά έλαια- κυρίως το ελαιόλαδο, στους σπόρους σιταριού, στα αυγά, στα δηµητριακά, στους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα λαχανικά.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας μας. Τη βρίσκουμε στο συκώτι, τα αυγά, τα φρούτα και τα λαχανικά µε βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως η ντομάτα, το πεπόνι, το καρότο, η γλυκοπατάτα, αλλά και τα πράσινα λαχανικά και χόρτα.

 

 

Τα ιχνοστοιχεία

Προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καλή διατήρηση της επιδερμίδας μας.

Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την καταστροφή του δέρματος από τον ήλιο. Περιέχεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα θαλασσινά και στους ξηρούς  καρπούς.

Ο ψευδάργυρος  προστατεύει το DNA των κυττάρων. Τροφές που περιλαμβάνουν ψευδάργυρο είναι τα οστρακοειδή, τα μαλάκια, το κρέας, τα μανιτάρια, τα σύκα κι οι ξηροί καρποί.

 

Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή αποτελούν μία κατηγορία ουσιών µε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα προσλαμβάνει ο οργανισμός μας από το πράσινο τσάι, τις φράουλες, τα κρεµµύδια, τα µήλα, τις πατάτες, τις µπανάνες, τη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

 

 Ω-3 λιπαρά οξέα

Έχουν θετική επίδραση σε μαλλιά και δέρμα ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των κηλίδων και των πρώτων ρυτίδων. Ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και γενικά τα λιπαρά ψάρια είναι καλή πηγή Ω-3, όπως επίσης ο λιναρόσπορος.

 

 

Ενυδάτωση

 

Βασικός κανόνας για την ανάπλαση της επιδερμίδας και τη λαμπερή όψη της αποτελεί η ενυδάτωσή της. Το νερό αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισµού και του δέρµατος ιδιαίτερα, αφού καµιά κυτταρική λειτουργία δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτό. Επιπλέον βοηθά στην αποβολή των τοξινών και την ελαστικότητα του δέρµατος, οπότε η κατανάλωση 1,5 -2 λίτρων νερού ηµερησίως κρίνεται απαραίτητη.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη