Φυσικά παυσίπονα που έχεις στην κουζίνα σου

by K-Admin 1

 

Αν στο σπίτι δεν έχεις τα απαραίτητα παυσίπονα για να καταπολεμήσεις ξαφνικά συμπτώματα πόνου τότε μπορείς, πριν πας σε ένα φαρμακείο ή σε ένα γιατρό για να τον συμβουλευτείς, να κάνεις μια βόλτα στην κουζίνα σου για την πρώτη αντιμετώπιση του πόνου με φυσικές τροφές, καρυκεύματα κλπ που έχεις ήδη σπίτι και είναι γνωστές για τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητές τους. Για τις περισσότερες από τις τροφές αυτές υπάρχουν δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες.

 

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, ή αλλιώς πιπερόριζα απαλύνει τους πόνους από δυσπεψία, καούρα ενώ ανακουφίζει από στομαχικές κι εντερικές ενοχλήσεις. Είναι γνωστό εδώ κι αιώνες για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, οι οποίες αντιμετωπίζουν μυϊκούς κι αρθριτικούς πόνους, ενώ ακόμη προσφέρουν ανακούφιση στις γυναίκες από τους πόνους της περιόδου. Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα μαζί με το τσάι ή στο κυρίως γεύμα (ένα με δύο κουταλάκια συνήθως αρκούν).

 

Σκόρδο

Γενικά το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση από γρίπη κι ιώσεις. Είναι χρήσιμο ακόμη και σε περιπτώσεις ωτίτιδας, αρκεί μόνο να βάζεις στο αυτί που σε πονάει δύο σταγόνες από βρασμένες σκελίδες φρέσκου σκόρδου σε ελαιόλαδο, πρωί και βράδυ.

 

 

Ξίδι

Το ξίδι είναι ιδανικό για τον πονοκέφαλο. Μπορείς να φτιάξεις μία κομπρέσα με ξίδι και να την ακουμπήσεις στο μέτωπο σου. Λόγω της ζύμωσης περιέχει οξικό οξύ, ουσία που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων καταπολεμώντας την υπεραιμία. Επιπλέον, το μηλόξιδο ανακουφίζει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και μυϊκού πόνου και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων, ενώ το λευκό ξίδι μπορεί να εξουδετερώσει τον πόνο από το δηλητήριο σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα, σφίγγα ή τσούχτρα.

 

Κουρκουμάς

Έχει αποδειχτεί ότι το μπαχαρικό αυτό είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου από την ασπιρίνη κι άλλα αναλγητικά. Ειδικότερα, βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση του χρόνιου αρθριτικού πόνου και της ινομυαλγίας, ενώ έχει κι αντικαρκινικές ιδιότητες. Ταιριάζει σχεδόν με οποιοδήποτε πιάτο (ειδικά με πουλερικά) και συνδυάζεται με πολλές τροφές.

 

Κανέλα

Αυτό το πολύ νόστιμο μπαχαρικό έχει σπασμολυτικές ιδιότητες κι αποτελεί ένα φυσικό παυσίπονο, που μάλιστα ενδείκνυται για τους πόνους και τις κράμπες ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Παράλληλα, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του καταπολεμά και τον πονόλαιμο συνδυαστικά με μέλι και τσάι.

 

 

Σολωμός

Είναι πλούσιος σε ωμέγα λιπαρά και σε βιταμίνη D δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό αναλγητικό κατάλληλο για αρθριτικούς πόνους και κυρίως για πόνους στην πλάτη και στον αυχένα.

 

Μέντα

Το τσάι μέντας βοηθά στην ανακούφιση του πονόλαιμου και μειώνει τους κοιλιακούς πόνους. Επιπρόσθετα, λειτουργεί κι ως φυσικό αγχολυτικό.

 

Μέλι

Το θαυματουργό μέλι είναι εξαιρετικό για τον πονόλαιμο, ειδικά σε συνδυασμό με την κανέλα, γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλές σε κατηγορίες εργαζομένων που χρησιμοποιούν και ταλαιπωρούν αρκετά τις φωνητικές τους χορδές όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι τραγουδιστές κτλ. Αντιφλεγμονώδες και χρήσιμο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος, φαίνεται να είναι ικανό να ανακουφίσει ακόμα κι από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

 

Γαρίφαλο

Το γαρίφαλο έχει αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόδοντο επειδή λειτουργεί ως φυσικό αναισθητικό. Δεν έχεις παρά να μασήσεις ένα με δύο κομματάκια γαρίφαλο για αρκετή ώρα για να νιώσεις καλύτερα.

 

Τσάι, χαμομήλι και φασκόμηλο

Το τσάι, πέρα από την τόνωση του καρδιαγγειακού, βοηθά από το να μειωθούν έως και να σταματήσουν τελείως οι συστολές στο έντερο που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας κολίτιδας. Για όσους πάσχουν από ευερέθιστο έντερο, ακόμη πιο αποτελεσματικό είναι το χαμομήλι που δρα κι ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό. Το φασκόμηλο είτε ως ρόφημα είτε για γαργάρες βοηθά στον πονόλαιμο, ενώ και οι ατμοί κατά το βρασμό του μπορεί να σε βοηθήσουν να ελευθερώσεις την αναπνοή σου από μία βουλωμένη μύτη λόγω αλλεργίας, ιγμορίτιδας ή ίωσης. Εξάλλου είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

 

 

Ντομάτα

Ο χυμός ντομάτας μπορεί να σε βοηθήσει σε περίπτωση κράμπας στα πόδια, διότι είναι πλούσιος σε κάλιο και οι κράμπες συνήθως προκαλούνται από έλλειψη καλίου λόγω της έντονης εφίδρωσης ή χρήσης διουρητικών.

 

Καφές 

Λόγω της καφεΐνης που περιέχει βοηθά στην ταχύτερη ανακούφιση από πόνους ημικρανίας. Όμως πάντα σε μικρές δόσεις διότι αλλιώς μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα μαζί με επιπλέον συμπτώματα ευερεθιστότητας και υπερέντασης.

 

Μουστάρδα 

Παραδόξως, αν έχεις πόνους στο στήθος, ειδικά μετά από κρυολόγημα δεν έχεις παρά να αλείψεις πάνω του μεγάλη ποσότητα μουστάρδας, διότι τα συστατικά της μουστάρδας διαθέτουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες!

 

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική σε περίπτωση εγκαύματος. Πρέπει απλώς να την εφαρμόσεις πάνω στο έγκαυμα με μία υγρή γάζα για περίπου πέντε λεπτά. Η αλκαλική φύση της αποτρέπει τη μόλυνση.

 

Αλάτι

Οι γαργάρες με αλάτι ανακουφίζουν από τον πονόλαιμο. Γενικά, το αλάτι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που μπορεί να εφαρμοστεί στα κοψίματα και στις γρατζουνιές.

 

 

Πιπέρι Καγιέν

Με κύρια δραστική ουσία την καψαϊκίνη βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο. Δουλεύει εξαιρετικά όταν έχεις πονόλαιμο, ημικρανίες και γενικά μυϊκούς πόνους.

 

Κεράσι

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κεράσι προσφέρει ισχυρή ανακούφιση από φλεγμονές (ειδικά τις αρθρίτιδες) και τον μυϊκό πόνο κυρίως όταν αυτός σχετίζεται με την εντατική άσκηση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των κερασιών βοηθούν τον οργανισμό σου να καταπολεμά αυτές τις φλεγμονές και γενικά έχουν δράση παρόμοια με την ασπιρίνη!

 

Πατάτα

Βοηθά στην αντιμετώπιση του εγκαύματος. Απλά κόβεις μια ωμή πατάτα στη μέση και τρίβεις απαλά τα κομμάτια της πάνω στο δέρμα σου ώστε να μειωθεί ο πόνος και να μην εμφανιστεί φουσκάλα.

 

 

Εκτός όμως από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι τροφές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά ακόμη και συνδυαστικά μεταξύ τους, αντιμετωπίζοντας περισσότερα ασθενή συμπώματα του οργανισμού.

 

Μέλι και κανέλα

Το μέλι κι η κανέλα είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός για τον πονόλαιμο. Ανακουφίζει άμεσα και με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας στην περιοχή. Ιδανικά, το δοκιμάζεις πρωί ή βράδυ πριν κοιμηθείς και συνετό είναι να μην πιείς ή φας κάτι μετά ώστε να προλάβει να δράσει το μείγμα στην περιοχή του λαιμού.

 

Χαμομήλι και ελαιόλαδο

Είναι εξαιρετικό για πόνους περιόδου με απαλές εντριβές στην κοιλιακή χώρα. Δρα επίσης καταπραϋντικά και αγχολυτικά. Για να το παρασκευάσεις χρειάζεσαι ένα μπουκάλι χωρητικότητας μισού λίτρου, βάζεις 200ml ελαιόλαδο και περίπου 100 γραμμάρια άνθη χαμομηλιού. Έπειτα το αφήνεις για μία βδομάδα στον ήλιο, το σουρώνεις και τέλος το διατηρείς μέσα σε σκούρο μπουκάλι.

 

Θυμάρι και λευκό κρασί

Χρησιμοποιείται κυρίως για τους μυϊκούς πόνους. Δεν έχεις παρά να βράσεις μία χούφτα θυμάρι μαζί μ’ ένα λίτρο λευκό κρασί. Αφού κρυώσει, το σουρώνεις κι έπειτα το χρησιμοποιείς για εντριβή εκεί που πονάς.

 

 

Τζίντζερ και λεμόνι

Τόσο το τζίντζερ όσο κι ο χυμός λεμονιού έχουν αντισηπτικές ιδιότητες, οπότε συνδυαστικά δημιουργείται ένα διάλυμα που ανακουφίζει από τον πονόλαιμο. Για να το φτιάξεις, απλά σε βραστό νερό, βάζεις ένα κουταλάκι τζίντζερ και μία φλούδα από λεμόνι (ή χυμό λεμονιού). Σουρώνεις και το καταναλώνεις μετά από 10 λεπτά. Ιδανικά πρέπει να το πιεις το πρωί. Βοηθά και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Τέλος, πρέπει πάντα να θυμάσαι πως οποιοσδήποτε πόνος ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό που ενδεχομένως να απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Γενικά, πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον προσωπικό σου γιατρό και να τον ενημερώνεις για την πρόθεσή σου να αξιοποιήσεις τα φυσικά παυσίπονα που προαναφέρθηκαν. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η πρόσβαση στη γνώση δεν σημαίνει και δυνατότητα σωστής αξιοποίησης αυτής και πάντα η γνώμη ενός ειδικού σε σχέση και με το ιατρικό μας ιστορικό έχει βαρύνουσα σημασία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη