Black Friday

by K Admin

Τι είναι η “Black Friday” και πώς καθιερώθηκε

Η Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι μια αμερικάνικη ιδέα και πάντα πέφτει ακριβώς την επόμενη μέρα από την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day). Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου που κάθε χρόνο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Πώς προέκυψε ο όρος Black Friday

 

Ο επικρατέστερος λόγος (ή μάλλον μύθος) για τον οποίο η επόμενη μέρα από την «Ημέρα των Ευχαριστιών» αναφέρεται ως Black Friday είναι γιατί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό. Αυτή η «παράδοση» εξακολουθεί να υφίσταται στα σύγχρονα προγράμματα λογιστικής, εξ ου και η λέξη «Black» (Μαύρη) στον όρο “Black Friday”, ο οποίος καθιερώθηκε μετά την έλευση και εξάπλωση του Διαδικτύου.

Ωστόσο, η πραγματική ιστορία πίσω από τον όρο “Black Friday” είναι εντελώς διαφορετική. Συγκεκριμένα, ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει το μεγάλο οικονομικό κραχ στην αμερικανική αγορά τον Σεπτέμβριου του 1869, όταν επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο. Τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιήθηκε από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων από τον τεράστιο αριθμό καταναλωτών, που εξορμούσαν στα καταστήματα για να κάνουν τα ψώνια τους. Μέχρι το 1961, η «Black Friday» είχε καθιερωθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, σε τέτοιο βαθμό που τα καταστήματα της πόλης προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να αλλάξουν την ονομασία σε «Big Friday» (Μεγάλη Παρασκευή) για να αφαιρέσουν τον αρνητικό χαρακτήρα του όρου.

Η ονομασία «Black Friday» δεν εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα μέχρι το 1985. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ωστόσο, οι λιανοπωλητές έδωσαν στον όρο θετικό πρόσημο και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε την Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο καθώς σημειώνουν τεράστια κέρδη.

 

Η καθιέρωση

Όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος καταναλωτών με τις εξαιρετικά μειωμένες τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις της χρονιάς – ακόμα και από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Έτσι, η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών στην Αμερική, είναι η μέρα που όλοι περιμένουν να κάνουν τα ψώνια τους, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων έξω από τα καταστήματα, προκειμένου να αγοράσουν ό,τι επιθυμούν σε σημαντικά μειωμένες τιμές. Κάθε χρόνο, στην Times Square στη Νέα Υόρκη μαζεύεται πλήθος κόσμου, με σκοπό να μπουν πρώτοι στα πολυκαταστήματα και να προλάβουν τις προσφορές.

 

Πότε ξεκινούν οι τεράστιες εκπτώσεις της Black Friday

Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2013, οι προσφορές της Black Friday ξεκινούν πριν από την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου – με μερικά καταστήματα να προβάλλουν τις προσφορές τους την «Ημέρα των Ευχαριστιών» ή ακόμα και την Τετάρτη και τη Δευτέρα.

Κάθε Black Friday οι λιανοπωλητές ανοίγουν τις πόρτες των καταστημάτων τους από τις πέντε το πρωί ή και νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το πλήθος κόσμου που περιμένει με αγωνία έξω από τα καταστήματα. Ορισμένα καταστήματα μάλιστα προωθούν τα εμπορεύματά τους στους πελάτες τους μέσω email από το πρωί της Ημέρας των Ευχαριστιών. Φυσικά, οι λάτρεις του θεσμού και του διαδικτύου μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και ηλεκτρονικά μέσω των online καταστημάτων και να επωφεληθούν των προσφορών της Black Friday.

 

Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Τα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση την Black Friday, στις ΗΠΑ, είναι συνήθως ηλεκτρονικές συσκευές, κονσόλες για video games και παιχνίδια καθώς σε αυτά υπάρχουν και οι μεγαλύτερες προσφορές. Ωστόσο, οι τιμές είναι εξαιρετικά μειωμένες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, από λευκά είδη και έπιπλα σπιτιού μέχρι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη